Το Ηνωμένο Βασίλειο αγνόησε τη διορία που έληγε αργά το βράδυ της Πέμπτης (21/11), για να επιστρέψει στην κυβέρνηση του Μαυρίκιου τις νήσους Τσάγκος, στον Ινδικό Ωκεανό.
Η διορία είχε τεθεί κατόπιν ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Μάιο και 116 χώρες είχαν ψηφίσει υπέρ της επιστροφής των νησιών έναντι μόνο έξι χωρών που ψήφισαν εναντίον.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η απο-αποικιοποίηση του Μαυρίκιου «δεν συντελέστηκε με τρόπο που συνάδει με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης» και ως εκ τούτου η συνεχιζόμενη διακυβέρνηση του αρχιπελάγους από το Λονδίνο συνιστά αθέμιτη πράξη.
Το Foreign Office δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τη διεκδίκηση από τον Μαυρίκιο, πρώην βρετανικής αποικίας, της κυριαρχίας επί του αρχιπελάγους στο οποίο βρίσκονται τα νησιά.
Επιμένει ότι έχει κάθε δικαίωμα διατήρησης του ελέγχου των νησιών, σε ένα από τα οποία, το Ντιέγκο Γκαρσία, λειτουργεί αμερικανική στρατιωτική βάση.
Για να κατασκευαστεί η βάση η Βρετανία εκτόπισε χιλιάδες γηγενείς κατοίκους από το 1968 έως το 1974. Αυτοί κατέληξαν πάνω από 1000 μίλια μακριά στον Μαυρίκιο και στις Σεϋχέλλες, σε συνθήκες φτώχειας.
Το αρχιπέλαγος των Τσάγκος αποκόπηκε από τον Μαυρίκιο το 1965, πριν από την ανεξαρτητοποίηση της νησιωτικής χώρας από τη Βρετανία. Το Λονδίνο το αγόρασε έναντι 3 εκ. λιρών, συστήνοντας το λεγόμενο Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού.
Η κυβέρνηση του Μαυρίκιου ισχυρίζεται ότι εξαναγκάστηκε να εκχωρήσει το αρχιπέλαγος ως αντάλλαγμα για την ανεξαρτησία της χώρας, που ήρθε τρία χρόνια αργότερα, το 1968.
Ο Πρωθυπουργός του Μαυρίκιου Πραβίντ Τζουγκναούθ σχολίασε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον «παράνομη αποικιοκρατική κατοχική δύναμη».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις