Η Κυβέρνηση έχει θέσει τολμηρούς και φιλόδοξους στόχους, σκοπεύοντας να καταστήσει την Κύπρο μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία, ωθούμενη από την έρευνα, την επιστημονική αριστεία, την καινοτομία, την τεχνολογική εξέλιξη και την επιχειρηματικότητα, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτησε, στην παρουσία ευρωπαίων διπλωματών, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΝΑΣΑ και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, την επίσημη τελετή έναρξης του έργου "Excelsior: Eratosthenes: Excellence Research Centre for Earth Surveillance and Space-Based Monitoring Of the Environment", το οποίο αφορά πρωτοποριακές εφαρμογές της γεωπληροφορικής, στο πλαίσιο της B’ φάσης του Προγράμματος "Teaming Horizon 2020" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ομιλία του, ο ΠτΔ ανέφερε πως, παρά την εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία, το έργο Excelsior έχει επιτυχώς διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Horizon 2020" και εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχαριστίες του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι αυτήν την απόφαση, επιπρόσθετα από την απόφαση για χρηματοδότηση άλλων πέντε Κέντρων Αριστείας στην Κύπρο.
"Αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη για την ανταγωνιστικότητα που η Κύπρος χαίρει στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο", ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση στοχεύει να στηρίξει δυναμικά και να αναπτύξει περαιτέρω τους δυο αυτούς τομείς, μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια, στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία 2019-2023.
Παράλληλα, υπέδειξε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενισχύσει έξι Κέντρα Αριστείας με 15 εκατομμύρια ευρώ το καθένα, καλύπτοντας μια περίοδο 15 χρόνων, "μια χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στη χώρα μας να αναβαθμίσει τις προοπτικές για καινοτόμες έρευνες και επιχειρηματικότητα, ενώ την ίδια ώρα θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες εργοδότησης για υψηλού επιπέδου επιστήμονες και ερευνητές".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως "η Κυβέρνηση έχει θέσει τολμηρούς και φιλόδοξους στόχους, σκοπεύοντας να καταστήσει την Κύπρο μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία, ωθούμενη από την έρευνα, την επιστημονική αριστεία, την καινοτομία, την τεχνολογική εξέλιξη και την επιχειρηματικότητα".
Επιπρόσθετα, είπε ότι, η απόφαση για ίδρυση Εθνικής Επιτροπής για την Έρευνα και Καινοτομία ως κύριο συμβουλευτικό σώμα, ως επίσης και η ανάθεση του νέου ρόλου του θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα, να οδηγήσει την έρευνα και την καινοτομία προς τα εμπρός, "είναι μερικά από τα πιο σημαντικά βήματα που έλαβε η Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, τον τελευταίο χρόνο".
Ανέφερε δε ότι, η προγραμματισμένη δημιουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σηματοδοτεί μια νέα εποχή γι αυτό το θεμελιώδη τομέα στην Κύπρο και θα ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειες για ένα ολοκληρωμένο μοντέλο διακυβέρνησης.
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι όλες οι αρμόδιες αρχές, θα προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια, ώστε να μετατραπεί το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης σε ένα παγκοσμίου κλάσης κέντρο έρευνας και καινοτομίας για την παρατήρηση της γης, ένα σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Είπε, ακόμη, πως, η Κυβέρνηση θεωρεί το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης ως ένα εργαλείο μεταμόρφωσης της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο έρευνας και καινοτομίας.
Συνεχάρη το ΤΕΠΑΚ, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και τους τρεις παγκοσμίου φήμης εταίρους και εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση του για την αποφασιστικότητα και τις προσπάθειες που κατέβαλαν για επιχορήγηση του σημαντικού αυτού έργου.
Σημειώνεται πως το πρόγραμμα άνοιξε επίσημα την αυλαία του την 1η Οκτωβρίου 2019, με το ΤΕΠΑΚ να λειτουργεί ως συντονιστής, με εταίρους το Γερμανικό Οργανισμό Αεροναυτικής και Διαστήματος, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Γερμανικό Οργανισμό Αεροναυτικής και Διαστήματος, το Γερμανικό Ινστιτούτο για μελέτη της Τροπόσφαιρας στη Λειψία και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων .
Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση 38 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα 15 εκατομμυρίων ευρώ, διάρκειας επτά ετών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 15 εκατομμυρίων ευρώ, διάρκειας δεκαπέντε ετών, από την Κυπριακή Δημοκρατία και χρηματοδότηση ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, διάρκειας δεκαπέντε ετών, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Στόχος, είναι η διεξαγωγή υψηλού επιπέδου βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στους τομείς που σχετίζονται με την παρατήρηση της Γης μέσω της συνδυαστικής χρήσης τεχνολογιών διαστήματος και τηλεπισκόπησης για τη συστηματική, ολοκληρωμένη και σε βάθος παρακολούθηση του περιβάλλοντος και των διεργασιών σε αυτό.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις