Η ε/κ πλευρά δεν θα επιτρέψει το κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων που ουσιαστικά επιδιώκει η Τουρκία, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το κοινοτικό συμβούλιο Λυθροδόντα για προβολή ταινίας για τους 17 Λυθροδοντιάτες αιχμαλώτους του 1974, ο κ. Φωτίου επέκρινε την κατοχική δύναμη για αναλγησία καταλογίζοντάς προσπάθειά συγκάλυψης του απάνθρωπου αυτού εγκλήματος με τις μετακινήσεις λειψάνων, την καταστροφή τάφων, τη σκόπιμη εξαφάνιση και την άρνηση απόδοσης στοιχείων στις αρμόδιες Αρχές.
«Εκείνο που επιδιώκει η Τουρκία είναι το κλείσιμο ουσιαστικά του θέματος των αγνοουμένων», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό όμως δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».
Όπως είπε, το θέμα των αγνοουμένων θεωρείται και είναι ένα από τα συστατικά της επιδιωκόμενης λύσης του κυπριακού προβλήματος και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη διακρίβωση όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων μας.
Ο κ. Φωτίου επανέλαβε εξάλλου ότι στόχος και προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας λύσης που θα τερματίζει τους στρατούς κατοχής και τις διαχωριστικές γραμμές, μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας.
Οι 17 Λυθροδονιάτες είναι οι Μόδεστος Φλοκκάς, Γεράσιμος Λοΐζου, Πέτρος Πάμπουκας, Πέτρος Κλατσιάς, Γιώργος Τήλλυρος, Νικόλας Τσιγαρίδης, Λάζαρος Αγαπίου, Αναστάσης Ανδρέου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Κυριάκος Μαζωτιανός, Χρυσήλιος Κωνσταντίνου, Γιώργος Χατζηθεοδοσίου, Χρήστος Καρατζάς, Θεράπων Γεωργίου, Λάζαρος Σωτηρίου, Μιχαλάκης Κασάπης και Χρήστος Πάσιος.
Όλοι σήμερα ηλικίας μεταξύ 60 και 70 ετών.
Ο κ. Φωτίου είπε πως ο Λυθδροδόντας πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος με δύο ήρωες του 1963-1964 και ακολούθως με τους 20 πεσόντες και αγνοούμενους του 1974. Τρείς εξακολουθούν ακόμη να είναι στον κατάλογο των αγνοουμένων μας, πρόσθεσε.
«Στα πρόσωπά τους», κατέληξε ο Επίτροπος Προδρίας, «τιμούμε όλους εκείνους τους νέους της εποχής που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και αγάπη προς την πατρίδα στο κάλεσμα της για υπεράσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της από την εισβολή του βάρβαρου Αττίλα, τιμούμε όλους τους συμπατριώτες μας που συνελήφθησαν και υπέφεραν τα πάνδεινα κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους προσβλέποντας στην ώρα της απελευθέρωσης τους, τιμούμε, γενικότερα, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία που επέδειξαν οι νέοι μας, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ακόμη ηλικίας, το πικρό εκείνο καλοκαίρι της μεγάλης δοκιμασίας για την ιδιαίτερη πατρίδα μας και το λαό μας».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις