«Ουδέτερη στάση» δήλωσε ότι θα τηρήσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit που θα διοργανώσει ο ίδιος εφόσον το Εργατικό Κόμμα αναδειχθεί κυβέρνηση από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.
Ο ηγέτης των Εργατικών απαντούσε σε ερωτήματα κατοίκων του Σέφιλντ που συνέθεταν το ακροατήριο σε ζωντανή ειδική τηλεοπτική εκπομπή του BBC το βράδυ της Παρασκευής (22/11), από την πόλη της βόρειας Αγγλίας.
Στην ίδια εκπομπή οι πολίτες «ανέκριναν» επίσης κατά σειρά τη Νίκολα Στέρτζιον, ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP), τη Τζο Σουίνσον, ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και τον Μπόρις Τζόνσον, ηγέτη των Συντηρητικών και πρωθυπουργό.
Ήταν η πρώτη φορά που ο ηγέτης των Εργατικών αναφέρθηκε με σαφήνεια στη δική του στάση σε περίπτωση ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit. Μέχρι στιγμής έλεγε ότι η στάση του θα προέκυπτε από τη συλλογική απόφαση του κόμματος.
Όπως επανέλαβε, οι επιλογές στο δημοψήφισμα θα είναι η έξοδος από την ΕΕ με μία νέα «λογική» συμφωνία που θα προβλέπει παραμονή μία τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους ή η παραμονή στην ΕΕ.
Ο κ. Κόρμπιν δέχθηκε επικριτικά ερωτήματα για την κατά τα συγκεκριμένα μέλη του ακροατηρίου ακραία σοσιαλιστική ατζέντα του, αλλά και για τους προπηλακισμούς που έχουν δεχθεί στελέχη του Εργατικού Κόμματος που δε συμφωνούν με τις θέσεις της ηγεσίας.
Ο κ. Κόρμπιν απάντησε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν πρέπει να φοβάται μια κυβέρνηση Εργατικών και σημείωσε ότι ναι μεν θα ανατραπούν οι μειώσεις στο φόρο για τις επιχειρήσεις, αλλά ο φόρος θα είναι χαμηλότερος από το 2010, την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης των Συντηρητικών και από τις περισσότερες βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.
Τόνισε την πίστη του στα ανθρώπινα δικαιώματα και είπε ότι οι διακρίσεις δε χωρούν όχι μόνο στο κόμμα του, αλλά πουθενά στην κοινωνία.
Υπερασπίστηκε επίσης την κοστολόγηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει ότι θα λάμβανε ως πρωθυπουργός, κοστολόγηση που βασίζεται στην υψηλότερη φορολόγηση του 5% των πλουσιότερων και των επιχειρήσεων.
Διευκρίνισε δε, επίσης για πρώτη φορά, ότι η άρνησή του να συναινέσει στο αίτημα του SNP για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας αφορά μόνο τα πρώτα δύο χρόνια της θητείας του «ή περίπου τόσο».
Η κα Στέρτζιον επανέλαβε στη ίδια εκπομπή το αίτημα για νέο δημοψήφισμα εντός του 2020. Εκτίμησε δε ότι αν η ανάδειξη του Τζέρεμι Κόρμπιν σε πρωθυπουργό εξαρτιόταν από τη στήριξη του SNP, τότε ο ηγέτης των Εργατικών θα συναινούσε σε ένα νέο δημοψήφισμα για τη Σκωτία, έτσι ώστε να έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμά του για τερματισμό της λιτότητας.
Ως προς το πώς θα διαχειριζόταν η ίδια την κοινοβουλευτική της δύναμη σε περίπτωση που οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου και πάλι δεν αναδείκνυαν αυτοδύναμη κυβέρνηση, είπε ότι «ποτέ δε θα έβαζα τους Συντηρητικούς στην εξουσία».
Η κα Στέρτζιον επανέλαβε επίσης ότι η Σκωτία δε θέλει να βγει από την ΕΕ παρά τη θέλησή της. «Το Brexit είναι ένα μεγάλο λάθος, αλλά το χάλι που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό δεν ήταν αναπόφευκτο», πρόσθεσε η ηγέτιδα του SNP.
Η Τζο Σουίνσον είπε ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι καλύτερη επιλογή για τους ψηφοφόρους από ό,τι οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι μετά από την απόσυρση του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ από τις περιφέρειες που κατέχουν οι Τόρις, κάτι που θεωρητικά ενισχύει τον Μπόρις Τζόνσον, έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη η υλοποίηση της ήδη δύσκολης επιδίωξής της να κάνει την έκπληξη και να γίνει η ίδια πρωθυπουργός της χώρας.
Υπερασπιζόμενη τη δέσμευση του κόμματός της ότι αν γινόταν κυβέρνηση θα ακύρωνε το Brexit, η κα Σουίνσον είπε ότι πραγματικά δε θεωρεί πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μεταξύ των πολιτών πλειοψηφία υπέρ οποιασδήποτε μορφής του Brexit.
«Είμαστε σαφείς ως προς το τι θέλουμε. Είμαστε φιλοευρωπαϊκό κόμμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», επιβεβαίωσε η κα Σουίνσον, προσθέτοντας ότι αν δε σταθεί δυνατή η ανάκληση του Άρθρου 50, τότε οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα εργαστούν για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Απέκλεισε όμως την πιθανότητα συγκυβέρνησης με τον Τζέρεμι Κόρμπιν. «Κανείς δεν μπορεί να τον εμπιστευθεί στο Brexit», εξήγησε.
Απέκλεισε επίσης την παραμικρή πιθανότητα επανάληψης της απόφασης του 2010 για συγκυβέρνηση με τους Συντηρητικούς. Η κα Σουίνσον δέχθηκε πολλές επιθετικές ερωτήσεις για το ρόλο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ως συγκυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον στην επιβολή λιτότητας και στην επιβολή πανεπιστημιακών διδάκτρων.
Ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε αρχικά πόσο σημαντική θεωρεί την αλήθεια στην πολιτική, απαντώντας ότι είναι «ζωτικής σημασίας», απάντηση που προκάλεσε το ειρωνικό γέλιο ορισμένων μελών του ακροατηρίου, όπως συνέβη και στο debate απέναντι στον Τζέρεμι Κόρμπιν στην αρχή της εβδομάδας.
Επανέλαβε το επιχείρημά του ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές λόγω της στάσης του κοινοβουλίου στο Brexit και ότι ο ίδιος δεν ήθελε αυτή την εκλογική διαδικασία. Τόνισε ότι η εμπιστοσύνη στην πολιτική θα αποκατασταθεί μόνο με την υλοποίηση του Brexit που μόνο το δικό του κόμμα εγγυάται.
Προκλήθηκε επίσης να δικαιολογήσει το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και πολλά παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και παρέπεμψε σε μέτρα ενίσχυσης των αδυνάτων που έχει εξαγγείλει για αυτές τις εκλογές.
Η παραπομπή σε πρόσθετη χρηματοδότηση από την κυβέρνησή του ήταν η απάντηση του Μπόρις Τζόνσον και στα πολλά ερωτήματα για τις κρίσιμες ελλείψεις σε προσωπικό στο εθνικό σύστημα υγείας NHS.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα ζητήσει συγνώμη για το ότι με τη γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς έχει συμβάλει στην ενίσχυση της ρατσιστικής ρητορικής στη Βρετανία, ο κ. Τζόνσον είπε ότι ποτέ δεν είχε την πρόθεση να προσβάλει κανέναν.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις