Το περίεργο αυτό έθιμο στηρίζεται στη δοξασία ότι όποιος κοροϊδέψει τον άλλον θα έχει καλή τύχη ενώ πολλοί ταυτίζουν την ύπαρξή της στη γιορτή της «Κοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής Θεάς «Bένους Aπρίλις», δηλαδή της Απριλίου Αφροδίτης
Πρωταπριλιά σήμερα και μικροί- μεγάλοι σκαρφίζονται «πλάκες» και ψέματα που θα πουν, γιατί έτσι «θέλει» το έθιμο. Το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο ξεκίνησε από την Ευρώπη.
Αν και ακούγονται διάφορες εκδοχές σχετικά με το που πρωτογεννήθηκε αυτό το έθιμο, δύο είναι οι επικρατέστερες. Η πρώτη μας έρχεται από τη Γαλλία. Σύμφωνα με την ιστορία λοιπόν, η Γαλλία του 16ου αιώνα είναι η γενέτειρα του πρωταπριλιάτικου ψέματος. Το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την πρωτοχρονιά την «1η Απριλίου».
Τη χρονιά εκείνη όμως ο Βασιλιάς Κάρολος, το άλλαξε αυτό και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Κάτι που στην αρχή δεν δέχτηκαν όλοι οι πολίτες με τους πιο αντιδραστικούς να συνεχίζουν να γιορτάζουν, την παλιά πρωτοχρονιά τους, την 1η Απριλίου με τους υπόλοιπους να τους στέλνουν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Κάπως έτσι το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Η δεύτερη εκδοχή θέλει το έθιμο να ξεκίνησε από τους Κέλτες, έναν λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης. Η εποχή του ψαρέματος για αυτούς ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Αν και ήταν δεινοί ψαράδες, τα ψάρια εκείνη την εποχή πιάνονταν δύσκολα. Έτσι όταν τους ρωτούσαν πόσα ψάρια έπιαναν, αυτοί έλεγαν ψέματα για να μην φανούν «κακοί ψαράδες». Αυτή η συνήθεια με το πέρασμα του χρόνου έγινε έθιμο.
Από τις δύο εκδοχές, η πρώτη είναι αυτή που φαίνεται να είναι η επικρατέστερη αφορμή για αυτό το έθιμο. Στην χώρα μας ήρθε τα μεταγενέστερα χρόνια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις