ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Κυπριανού για τριμερή: «Είχαμε την ευκαιρία να στριμώξουμε στη γωνία την Τουρκία»

Α. Κυπριανού για τριμερή: «Είχαμε την ευκαιρία να στριμώξουμε στη γωνία την Τουρκία»

Του Ανδρέα Πογιατζή

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο κ. Κυπριανού, είπε πως ζήτησε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει τα αναγκαία βήματα στη  τριμερή και πως αυτά έγιναν αφού όπως είπε «χθες έγινε ένα βήμα μπροστά».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, επισήμανε τα θετικά της διάσκεψής, πως επαναβεβαιώθηκε το πλαίσιο λύσης του κυπριακού, δηλαδή η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως επίσης και το κοινό ανακοινωθέν του 2014, αλλά και η δέσμευση για ουσιαστική συζήτηση.

Στα αρνητικά, ο κ. Κυπριανού, έθεσε το γεγονός πως οι δύο ηγέτες, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους  όρους αναφοράς και πως αν αυτό γινότανε, τότε η Τουρκία θα ήταν σε πολύ δύσκολη θέση, αφού όλα τα μέρη (εγγυήτριες δυνάμεις, ΟΗΕ, ε/κ πλευρά) συμφωνούν στα έξι σημεία, εκτός της Τουρκίας.

Όσο αναφορά για το μέλλον του κυπριακού, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε πως «κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο ηγέτης της τ/κ πλευράς στο μέλλον και πως μετά την τριμερή, ενισχύονται στα κατεχόμενα, οι δυνάμεις που θέλουν λύση.

Σχετικά με την πολιτική ισότητα, ο κ. Κυπριανού επισήμανε πως «για εμάς η ερμηνεία της πολιτικής ισότητας, είναι σαφές από το 1993, όπως την όρισε ο Κόφι Ανάν», και πως αυτός είναι ο σωστός ορισμός.

 

«Δεν είναι σωστή προσέγγιση της ε/κ πλευράς να αποκλείσει από το φυσικό αέριο τους τ/κ» και «δεν είναι σωστό η θετική ψήφος των τ/κ σε όλα τα ζητήματα του κράτους, παρά μόνο σε ζωτικά ζητήματα», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Σαν τελικό συμπέρασμα ο ο ΓΓ, του ΑΚΕΛ, ανέφερε ξανά πως έγινε ένα πρώτο βήμα και δήλωσε με σιγουριά, πως η άτυπη πενταμερής δεν θα γίνει πριν τον Απρίλιο και τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα. Μέχρι τότε η διαδικασία θα «παγώσει», ανέφερε ο κ. Κυπριανού και πως πρέπει να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κλείνοντας, ο Άντρος Κυπριανού τοποθετήθηκε ξανά για το ζήτημα του κατασκοπευτικού βαν, επικαλούμενος δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» εγείροντας το ερώτημα, το αν η κυβέρνηση πολιτογράφησε τον κ. Άβνι, και την κάλεσε να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα σημαντικά ερωτήματα που εκκρεμούν σχετικά με την υπόθεση.   

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φονικό στην Πάφο: Στο νοσοκομείο η μητέρα του θύματος - Φαίνεται να δέχθηκε σπρώξιμο κατά την διάρκεια της αντιπαράθεσης

Ρίχνουν «στάχτη» στα μάτια καταναλωτών και τους πωλούν διαμάντια «μαϊμού» - Πώς τους ξεγελούν και τι να προσέξετε

Μονή Αββακούμ: Αντιμέτωποι με 19 κατηγορίες και 14 χρόνια φυλάκισης - Ποιος έδωσε τα χρήματα της εγγύησης

«Λαμπάδιασαν» όχημα 34χρονου στη Λεμεσό - Υπέστη εκτεταμένες ζημιές

Βρετανία: Ποιος είναι ο ο νέος Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ - Η πορεία του μέχρι τη Ντάουνινγκ Στριτ

Aπολύθηκες; Μάθε τα δικαιώματα σου - Ολες οι λεπτομέρειες



Έπεσαν οι τόνοι στο εθνικό συμβούλιο - Δρομολόγηση συγκεκριμένων κινήσεων σε διπλωματικό επίπεδο

Έπεσαν οι τόνοι στο εθνικό συμβούλιο - Δρομολόγηση συγκεκριμένων κινήσεων σε διπλωματικό επίπεδο

Μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου η σημερινή, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό το φως των προκαταρκτικών εκθέσεων του ΓΓ των ΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και λίγες μέρες πριν την ετοιμασία της έκθεσης Ολγκίν, η οποία σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, αναμένεται στις 10 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top