Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Κωδικός Γκάντερ. Ο άνδρας που σημάδεψε την πορεία του πολέμου» της Φωτεινής Τομαή.
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, Επιτετραμμένος της Ελλάδος στην Κύπρο και ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, Αρχηγός του ΓΕΕΦ.
Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Περίληψη βιβλίου:
O Αλέξανδρος Γεωργιάδης, γεννημένος στον Όθο της Καρπάθου, βρέθηκε μετανάστης στην Αμερική. Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, απόφοιτος του Κάρνεγκι, κατατάχτηκε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με έδρα την Αδριανούπολη οργάνωσε πράξεις δολιοφθοράς των Συμμάχων, με αποτέλεσμα να αποκοπούν οι γέφυρες τροφοδοσίας του Άξονα από την Τουρκία. Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχαγού. Τιμήθηκε με τον Χάλκινο Αστέρα Ανδρείας του αμερικανικού στρατού και έλαβε τη διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής για την αποκάλυψη του δικτύου διπλών πρακτόρων «Ντόκγουντ».
Η άρνησή του να δουλέψει για τη CIA μετά το τέλος του πολέμου και η συνεργασία του με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ τον έφεραν στο μάτι του κυκλώνα, όταν στην Αμερική μεσουρανούσε το άστρο του Μακάρθυ, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλές ψυχολογικές και άλλες διώξεις. Μέλος της ΑΧΕΠΑ από την ίδρυσή της, παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, το 1976, φλογερός Δωδεκανήσιος και λάτρης της πατρίδας του, της Καρπάθου.
Η εκδήλωση θα κλείσει με αντιφώνηση από τη συγγραφέα.
Είσοδος δωρεάν.
Ημερομηνία: Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019
Ώρα: 19:00
Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία
Για περισσότερες πληροφορίες στο 22 128175.
Η παρουσίαση συμπληρώνει την έκθεση του Ιδρύματος «1940, Πρόσωπα και Εικόνες, Κύπρος και Ελλάδα».
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 10:00-19:00 μέχρι 30.06.20.
Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22 128175.
Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Φωτεινή Τομαή σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Birmingham, με μακρά θητεία στο Υπουργείο των Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και σειρά διακρίσεων για το έργο της στο εξωτερικό. Από το 1996 μέχρι το 2019 διηύθυνε την Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου και έχει συγγράψει και επιμεληθεί σειρά εκδόσεων και άρθρων, μεταξύ άλλων, σχετικά με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Ψυχρό Πόλεμο και την κατάσταση της μεταπολεμικής Ελλάδας. Πολλά από αυτά αφορούν την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, το Σχέδιο Marshall, τις αναμνήσεις του Γκράτσι για την ιταλική επίθεση, τους Έλληνες στο Άουσβιτς, τη διάσωση των Εβραίων από τους Έλληνες Δικαίους των Εθνών. Έχει επίσης αξιόλογο λογοτεχνικό έργο. Σήμερα είναι πρέσβης ε.τ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στον Στρόβολο: Πέθανε ο Κυριάκος Ηρακλέους - Δείτε φωτογραφία του
• Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η κηδεία της δημοσιογράφου, Σούλας Χατζηκυριάκου
• Στεγαστικό σχέδιο για νεαρά ζευγάρια: Νέες διευκρινίσεις αναφορικά με τα απαραίτητα πιστοποιητικά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις