ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκλονιστικά στοιχεία στο πόρισμα του 14χρονου Στυλιανού – Περνούσε καθημερινά ένα μαρτύριο, ήταν θύμα βίας και εργαζόταν από το Δημοτικό

Συγκλονιστικά στοιχεία στο πόρισμα του 14χρονου Στυλιανού – Περνούσε καθημερινά ένα μαρτύριο, ήταν θύμα βίας και εργαζόταν από το Δημοτικό

 Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ζωή του 14χρονου Στυλιανού, στο πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως, αφού περιγράφεται αναλυτικά η μαρτυρική καθημερινότητα ενός μικρού παιδιού που είχε μεγάλη ψυχολογική πίεση να διαχειριστεί.

Σύμφωνα με το πόρισμα, από τα πρώτα μαθητικά του χρόνια, ο Στυλιανός ήταν βίαιος και πολλές φορές είχε εκρήξεις θυμού, ενώ ήταν εμφανές στην συμπεριφορά του, τα σημάδια της δύσκολης οικογενειακής κατάστασης που βίωνε στο σπίτι.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα ο πατέρας, κ. ΧΧΧΧΧΧΧ, ουδέποτε επισκέφθηκε  το σχολείο, ενώ μια φορά που τον είχε καλέσει η κ. ΧΧΧΧΧΧΧ και του είπε ότι έπρεπε να μετέβαινε στο σχολείο για να βοηθηθεί ο Στ., αυτός της είπε πως είχε πιο σοβαρές δουλειές από το να συζητά τις αταξίες του Στ..

Επιπλέον, μια από τις δασκάλες του Στυλιανού στο Νηπιαγωγείου Παπασταύρου Παπαθαγγέλου (Αγία Βαρβάρα), ανέφερε πως ήταν ένα αφρόντιστο παιδί που πολλές φορές πήγαινε στο σχολείο με τα ρούχα της προηγούμενης ημέρας, τα οποία κάποιες φορές μύριζαν θειάφι.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται επιγραμματικά στο πόρισμα πως όταν μια φορά, η μητέρα του είχε αργήσει να πάει στη φάρμα και ο πατέρας θύμωσε και της έριξε κοπριά στο πρόσωπο που μέσα είχε μια πέτρα που της κτύπησε στο μάτι.

Περαιτέρω, η ΧΧΧΧΧ έλεγε στο προσωπικό του σχολείου πως μόλις γεννούσε τα παιδιά της, ο ΧΧΧΧΧ την ήθελε μαζί του στη φάρμα, ότι πολλές φορές αναγκαζόταν να κοιμίσει τα παιδιά στο αυτοκίνητο, καθώς και ότι ο ΧΧΧΧΧ δεν της έδινε χρήματα και ζητούσε από γνωστούς της γάλα ή ρούχα για τα παιδιά.

Περεταίρω, ο Στ. ανέφερε στην ΕΨ ότι δεν περνούσε καλά στο σπίτι, τα άλλα παιδιά δεν τον είχαν φίλο στο σχολείο, τον έδερναν (στο σπίτι), στο σχολείο περνούσε καλά γιατί έπαιζε, στο σπίτι του δεν πήγαιναν παιδιά για να παίζουν, επειδή ο πατέρας του δεν ήθελε να πηγαίνει κανείς. 

Η ΧΧΧΧΧ πληροφόρησε την ΕΨ πως η ζωή της ήταν πολύ δύσκολη, ήταν μόνη της και πιεζόταν από τον ΧΧΧΧΧ, ήταν θύμα βίας και πήρε τηλέφωνο στη γραμμή 1440, είχε καταγγείλει τη βία στην Κοινωνική Λειτουργό ΧΧΧΧΧ και της μίλησε για κάποια προβλήματα, αυτή φρόντιζε πάντα τον Στ., είχε βιώσει απιστία από φίλη της και ότι είχε προβεί σε καταγγελία στο Γραφείο Ευημερίας. Για την κατάσταση στο σπίτι, η κ. ΧΧΧΧΧ ανέφερε στην ΕΨ πως υπήρχαν τσακωμοί που επηρέαζαν τον Στ., καθώς και ότι τον κτυπούσαν (στο σπίτι). Ο δε Στ., σύμφωνα με την κ. ΧΧΧΧΧ, ήταν επιθετικός και έκανε τα άλλα παιδιά να κλαίνε και γι’ αυτό έπρεπε να τεθούν όρια στη συμπεριφορά του που ήταν προβληματική.

Ένα άλλο συνταρακτικό περιστατικό το οποίο περιγράφεται στο πόρισμα της επιτρόπου είναι στις  22 Μαρτίου 2010, όταν ο Στ. προσήλθε πολύ λυπημένος στο σχολείο και όπως ανέφερε στην κ. ΧΧΧΧΧ η ΧΧΧΧΧ, την προηγούμενη την είχε κτυπήσει ο πατέρας (παρουσίασε τραύματα στα χείλη και στα πόδια), τα παιδιά κοιμούνταν και δεν είδαν τίποτα και θα πήγαινε στην Αστυνομία να τον καταγγείλει.

Στο μεταξύ, ο Στ. εξιστόρησε όλο το περιστατικό στην τάξη, δηλαδή ότι ο ΧΧΧΧΧ πέταξε τούρτα στην ΧΧΧΧΧ, την κτύπησε, την έριξε κάτω, την κλώτσησε και της έσπασε το τηλέφωνο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο Στ. ήταν πολύ στενοχωρημένος, περπατούσε και έκανε ότι σκόνταφτε και έπεφτε κάτω, έπεφτε πάνω στα άλλα παιδιά και τα έριχνε κάτω και γενικά φαινόταν πολύ πληγωμένος ψυχολογικά.

Δημοτικό

Δύσκολη φαίνεται να ήταν και η φοίτηση του μικρού Στυλιανού στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας. Όπως περιγράφεται μέσα στο πόρισμα, ήταν απομονωμένο παιδί που βίωνε πολλή βία και αυτό τον έπαιρνε πίσω από την ανάπτυξή του και αναλάμβανε εργασίες ενήλικα στη μάντρα (τάισμα και φροντίδα ζώων).

Επίσης, κάποιες ημέρες ήταν εξαγριωμένος, επιθετικός και ανεξέλεγκτος και κάποιες άλλες φορές έντονα θλιμμένος. Στη Β’ Δημοτικού, ο Στυλιανός ανέφερε στη λογοθεραπεύτρια του πως μετά το σχολείο πήγαινε στη φάρμα του ΧΧΧΧΧ και του θείου και βοηθούσε μέχρι αργά το βράδυ, με επακόλουθο να είναι κουρασμένος και λερωμένος και λόγω του προχωρημένου της ώρας που επέστρεφε σπίτι, δε έκανε μπάνιο.

Η Λογοθεραπεύτρια σημείωσε επίσης πως το Μάιο του 2013, είχε λάβει χώρα επεισόδιο ξυλοδαρμού του Στ. από τον ΧΧΧΧΧ και το σχολείο κάλεσε το Γραφείο Ευημερίας και την ΕΨ. Η ΧΧΧΧΧ έκανε καταγγελία και έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία για το περιστατικό και ο Στ. οπτικογραφημένη κατάθεση. Για μια εβδομάδα η ΧΧΧΧΧ και τα παιδιά διέμεναν για προστασία στο πατρικό της ΧΧΧΧΧ στην Κοκκινοτριμιθιά, αλλά μετά επέστρεψαν σπίτι.

Στη Δ’ Δημοτικού σε πολυθεματική συνάντηση, σημειώθηκε πως ο Στ. ήταν λυπημένος και θλιμμένος και παρότι δεν ήταν απομονωμένος από τα άλλα παιδιά, δεν ήταν χαρούμενος, μιλούσε συνεχώς για το θείο του που είχε αποβιώσει πρόσφατα και μετέφερε πράγματα από το σπίτι και μελαγχολούσε. Επίσης, είχε αποβιώσει ο Πάτερ ΧΧΧΧΧ και η ΧΧΧΧΧ έχασε το στήριγμα της. 

Η ΧΧΧΧΧ είχε παραπονεθεί στο Διευθυντή του σχολείου επειδή η Δασκάλα υπέβαλε ερωτήσεις στον Στ. για την κατάσταση στο σπίτι και όπως σημείωσε, γι’ αυτό είχε συναινέσει στον τερματισμό της παροχής υπηρεσιών της σχολικής συνοδού, για να μην μαθαίνει από τον Στ. τί συνέβαινε στο σπίτι τους.

Η ΧΧΧΧΧ ανέφερε πως δεν είχαν χρήματα, ήταν άποροι, δεν είχαν λεφτά, ούτε για τη βενζίνη για τη μεταφορά του Στ. στο Μακάρειο Νοσοκομείο και ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Πρόσθεσε, δε, πως δεν άντεχε άλλο, χρειαζόταν στήριξη και ζητούσε βοήθεια άμεσα, ο ΧΧΧΧΧ της είχε πάρει το κινητό και δεν της επέτρεπε να πηγαίνει στις φίλες της, με αυτά που συνέβαιναν στο σπίτι της ήταν πολύ δύσκολο να βοηθά τα παιδιά στο διάβασμα.

Οι παρευρισκόμενοι παρότρυναν την ΧΧΧΧΧ να συνεργαστεί με την καινούρια Κοινωνική Λειτουργό και να μην φοβάται να την εμπιστευτεί. Σε σχέση με τον Στ. σημειώθηκε πως δεν τους απασχολούσε τόσο το μαθησιακό κομμάτι, καθότι ο Στ. χρειαζόταν συναισθηματική στήριξη.

 

Στην Ε΄ Δημοτικού, η Δασκάλα Ειδικής Εκπαίδευσης στην Έκθεση Προόδου για τον Στ. τον Ιούνιο του 2015, σημείωσε πως ο Στ. είχε συναισθηματικές διαταραχές, πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση και συχνά ήταν αφηρημένος και χρειαζόταν ενημέρωση για την ατομική φροντίδα, αφού συχνά τα νύχια του ήταν λερωμένα και από το λαιμό του φαινόταν ότι είχε μέρες να κάνει μπάνιο.

Στην ΣΤ΄ Δημοτικού, η Δασκάλα Ειδικής Εκπαίδευσης στην Αξιολόγηση του Στ. σημείωσε πως η οικογένεια παρακολουθείτο από το Γραφείο Ευημερίας λόγω σοβαρών προβλημάτων βίας και κακοποίησης στην οικογένεια από την παιδική του ηλικία, αφού πατέρας κτυπούσε τη μητέρα και τα παιδιά, ενώ η τελευταία συνάντηση με το Γραφείο Ευημερίας ήταν το Σεπτέμβριο του 2014.

Γυμνάσιο

Από τις Αξιολογήσεις Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για το Α΄ Τετράμηνο της Α’ Γυμνασίου, διαφαίνεται πως ο Στ. αντιμετώπιζε πρόβλημα καθαριότητας, υγιεινής και προσωπικής φροντίδας και είχε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Από τις ίδιες Αξιολογήσεις για το Β΄ Τετράμηνο, προκύπτει πως ο Στ. είχε σημειώσει πρόοδο στο μαθησιακό τομέα, ενώ ήταν ιδιαίτερα ντροπαλός και με δυσκολία εξωτερίκευε τα συναισθήματά  του.

Στις 21 Μαρτίου 2019, η κ. ΧΧΧΧΧ επαναξιολόγησε τον Στ., ο οποίος πήγε στη συνάντηση με μη φροντισμένο παρουσιαστικό και υπήρχαν θέματα φροντίδας της ατομικής καθαριότητας και υγιεινής, ωστόσο ήταν ντυμένος με βάση τις καιρικές συνθήκες.

Ο Στ. ήταν αρκετά συνεργάσιμος και πρόθυμος, ήταν χαμηλών τόνων, αναλάμβανε αρκετές ευθύνες για τον ίδιο και το σπίτι λόγω των δύσκολων οικογενειακών συνθηκών, η  οικογένεια παρακολουθείτο από το Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας αρκετά χρόνια, ο Στ. είχε έντονου βαθμού δυσκολίες στα Ελληνικά και δυσκολίες στα Μαθηματικά, κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια για την μαθησιακή του  επίδοση, παρότι ζούσε σε ένα δυσμενές οικογενειακό περιβάλλον και ήταν αναγκαία η στήριξή του από το σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον για να μην επιδεινώνονταν οι δυσκολίες.

Η κ. ΧΧΧΧΧ εισηγήθηκε τη συνέχιση της  παροχής στήριξης στα εξεταζόμενα μαθήματα, την παροχή διευκολύνσεων (επιπρόσθετος χρόνος εξέτασης, απλοποίηση εξεταστικού δοκιμίου, επιείκεια σε ορθογραφικά/συντακτικά λάθη ή/και απαλλαγή) και τακτικές συναντήσεις με τη Σύμβουλο Επαγγελματικής Αγωγής του Σχολείου για να βοηθήσει τον Στ. στην ένταξη του στη νέα εκπαιδευτική βαθμίδα.

Απόπειρα αυτοκτονίας

Αρχές Μαΐου 2019, ο Στ. είχε μια ερωτική απογοήτευση και το συζήτησε με την Υπεύθυνη Καθηγήτρια, τον Υπεύθυνο Βοηθό Διευθυντή κ. ΧΧΧΧΧ, την κ. ΧΧΧΧΧ και την Υπεύθυνη ΒΔ της Επιτροπής Πρόνοιας του Σχολείου κ. ΧΧΧΧΧ. Ο Στ. χρειάστηκε στήριξη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει θετικά την κατάσταση.

Το Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, η ΧΧΧΧΧ ενημέρωσε τηλεφωνικά την κ. ΧΧΧΧΧ ότι ο Στ. αποπειράθηκε  να κάνει κακό στον εαυτό του και τη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 το πρωί η κ. ΧΧΧΧΧ ενημέρωσε την κ. ΧΧΧΧΧ.

Η κ. ΧΧΧΧΧ κάλεσε τον Στ. και μίλησε μαζί του και ο Στ. επιβεβαίωσε τα λεγόμενα της μητέρας του. Τότε,  η κ. ΧΧΧΧΧ παρότρυνε να δεχτεί ψυχολογική στήριξη, αλλά ήταν αρνητικός και δεν δέχτηκε. Για το λόγο αυτό, η κ. ΧΧΧΧΧ ενημέρωσε τη Διευθύντρια του σχολείου κ. ΧΧΧΧΧ και συζήτησαν πώς θα αντιμετώπιζαν την κατάσταση.

Στις 13 Μαΐου 2019 και ώρα 11:52, η κ. ΧΧΧΧΧ ενημέρωσε σχετικά την Εκπαιδευτική Ψυχολόγο, ενώ η προσπάθεια επικοινωνίας της με τη Λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας κ. ΧΧΧΧΧ από τις 12:00 μέχρι τις 13:44, καθώς και αργότερα, δεν κατέστη δυνατή. Ως εκ τούτου, στις 18:27 η κ. ΧΧΧΧΧ επικοινώνησε με τον Αστυνομικό Σταθμό ΧΧΧΧΧ και ανέφερε το περιστατικό. Στις 20:19 επικοινώνησε με την κ. ΧΧΧΧΧ η επί Καθήκοντι Κοινωνική Λειτουργός κ. ΧΧΧΧΧ και της είπε τηλεφωνικώς πως είχε ενημερώσει σχετικά τη ΧΧΧΧΧ και θα το ανέφερε και στην Υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργό της οικογένειας.

Στις 14 Μαΐου 2019, η κ. ΧΧΧΧΧ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. ΧΧΧΧΧ, η οποία είχε ζητήσει να μιλήσει μαζί της μετά που ενημερώθηκε για το θέμα.

Την περίοδο 14-22 Μαΐου 2019, ακολούθησαν συναντήσεις του Στ. με την κ. ΧΧΧΧΧ και τον κ. ΧΧΧΧΧ και Υπεύθυνο ΒΔ του Τμήματος, για να στηριχθεί συναισθηματικά. Ταυτόχρονα, ο κ. ΧΧΧΧΧ ήταν σε επαφή με την μητέρα για να στηρίζουν τον Στ. από κοινού, ενώ η κ. ΧΧΧΧΧ ήταν σε συχνή επαφή με την κ. ΧΧΧΧΧ και συζητούσαν την εικόνα του Στ. στο σχολείο.

Πριν την εξεταστική περίοδο Ιουνίου 2019, η ΧΧΧΧΧ έφυγε εκ νέου  από το σπίτι και πήγε στο πατρικό της, ενώ, όπως ανέφερε η ίδια, είχε ζητήσει από τον Στ. να πάει μαζί της, αλλά αυτός ήθελε να μείνει με τον πατέρα του. Ο Στ. αναστατώθηκε από το περιστατικό και έγινε προσπάθεια στήριξης του από το σχολείο.

Ο Στ. έδωσε κανονικά εξετάσεις και πέτυχε, ενώ ο Καθηγητικός Σύλλογος αποφάσισε στις 14 Ιουνίου 2019 να απονέμει στον Στ. το Βραβείο Ήθους και Προσπάθειας. Η απονομή έγινε στην τελετή αποφοίτησης, όπου ο Στ. πήγε συνοδευόμενος από τον πατέρα και τα δύο αδέλφια του.

Ο Γενικός Βαθμός του Στ. στη Γ΄ Τάξη ήταν 13.73 (Καλά) και είχε μόλις 14 απουσίες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top