Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδα, αμέσως μετά από τη γνωστοποίηση των συμφωνικών Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια.
Ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ Άχμεντ Χάφεζ είπε ότι οι τρεις Υπουργοί χαρακτήρισαν «αβάσιμες» τις δύο συμφωνίες Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια, οι οποίοι επικοινώνησαν σήμερα τηλεφωνικώς.
Όπως γράφει και ο αιγυπτιακός τύπος, το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση που χαρακτηρίζει «χωρίς νομική βάση» τα δύο μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Μνημόνιο Κατανόησης για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη
«Τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η (λιβυκή) κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε συγκεκριμένα το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, σε μία είδηση που καταγράφει και η μεγάλης κυκλοφορίας αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Για προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας η συμφωνία με Λιβύη, λέει ο Τσαβούσογλου
Το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου εξηγεί ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης, υπάρχουν περιοχές όπου δεν υπάρχουν υπουργοί να τις εκπροσωπούν», «οπότε ο ρόλος του (Λίβυου) πρωθυπουργού είναι περιορισμένος και έτσι η σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες θεωρείται καταφανής παραβίαση της συμφωνίας Skhirat".
«Αυτές οι δύο συμφωνίες δεν μπορούν να έχουν κανένα αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου", πρόσθεσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.
Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε άλλο μακροσκελές ρεπορτάζ της για την επίσημη αντίδραση και της Ελλάδας και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια που αντιτίθεται στην υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Παράλληλα, η ιστοσελίδα της «Sada el balad» αναφέρει ότι «η Αίγυπτος απέρριψε τη συμφωνία ως "παράνομη" ενώ η Ελλάδα δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν γεωγραφικά παράλογη, αφού αγνόησε την παρουσία του ελληνικού νησιού της Κρήτης μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις