Στην εποχή της άκρατης πληροφόρησης είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσονται οργανισμοί, φορείς αλλά και καμπάνιες που να ενημερώνουν αποτελεσματικά και αξιόπιστα το ευρύ κοινό για σοβαρές νόσους και ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος ως πρόεδρος των MEPs Against Cancer μαζί με την συμπρόεδρο Véronique Trillet-Lenoir συναντήθηκε πρόσφατα με την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου και συζήτησαν τις προτεραιότητες της Επιτροπής για το θέμα του καρκίνου.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η συνεργασία με την Επίτροπο θα συνεχίσει να είναι αγαστή για το καλό όσων υποφέρουν και με κύριο στόχο την μεγιστοποίηση του επιστημονικού, οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου των επενδύσεων της Ένωσης στην έρευνα και την καινοτομία.
«Προς την κατεύθυνση αυτή θα επιδιωχθεί, μεταξύ άλλων, η προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων από τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη, η εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας και η μεγιστοποίηση των οφελών μέσω δράσεων που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή των πολιτών και των οργανώσεων τους σε όλα τα στάδια και επίπεδα», ανέφερε.
Ο κ. Φουρλάς σημείωσε την αναφορά της κ. Κυριακίδου στη μεγάλη προτεραιότητα που έχει θέσει για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο η πρώτη παρουσίαση της οποίας θα γίνει αρχές Φεβρουαρίου. Η Κύπρια Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στη νέα στρατηγική που θα εφαρμόσει στο θέμα της πρόσβασης στα φάρμακα και στην υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών, τονίζοντας ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη, γι’ αυτό και χρειάζεται να γίνουν σταθερά βήματα προς επίτευξη των στόχων.
Όπως σημείωσε, η βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, αλλά και η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες των Ευρωβουλευτών και γι` αυτό ακριβώς τον λόγο, εντείνονται συνεχώς οι προσπάθειες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου συστήματος.
«Οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα της ΕΕ και επιστροφής των σχετικών εξόδων για περίθαλψη στο εξωτερικό από τη χώρα καταγωγής τους», ανέφερε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.
Υπενθύμισε και σχετική οδηγία (2011/24/EΕ) για τα δικαιώματα των ασθενών σε διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, η οποία θέτει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο ασθενής μπορεί να ταξιδέψει σε άλλη χώρα της ΕΕ για να λάβει ιατρική περίθαλψη και να του επιστραφούν τα σχετικά έξοδα. Καλύπτει τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και τη συνταγογράφηση και τη διανομή φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Ανέφερε ότι οι διατάξεις της οδηγίας επιτυγχάνουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας και της προστασίας του δικαιώματος των ασθενών να αναζητούν θεραπεία εκτός της χώρας τους. Η οδηγία αυτή, συνέχισε, δημιουργεί ένα δίκτυο εθνικών σημείων επαφής, θεσπίζει κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για ένα κατάλογο των στοιχείων που πρέπει να περιλαμβάνει μια ιατρική συνταγή που εκδίδεται σε μια χώρα της ΕΕ και χρησιμοποιείται σε άλλη.
Επίσης, ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς για θέματα ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης, τα οποία διευρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πρόσθετα οφέλη στους τομείς της αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας και της ηλεκτρονικής υγείας.
«Υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και γι’ αυτό εργαζόμαστε από κοινού. Για παράδειγμα, ο κανονισμός για τα ‘ορφανά’ και παιδιατρικά φάρμακα εν έτη 2020, χρήζει αναθεώρησης και επικαιροποίησης με βάση τα σύγχρονα δεδομένα. Επιπλέον, σημαντική είναι η εφαρμογή του κανονισμού περί ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Οι νέοι κανονισμοί ευθυγραμμίζουν την ενωσιακή νομοθεσία με την τεχνική πρόοδο, τις εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη και την πρόοδο στη θέσπιση νομοθεσίας. Διαμορφώνουν ένα ανθεκτικό, διαφανές και βιώσιμο κανονιστικό πλαίσιο, διεθνώς αναγνωρισμένο, που βελτιώνει την κλινική ασφάλεια και δημιουργεί συνθήκες δίκαιης πρόσβασης. Ενισχύουν βασικά στοιχεία της υπάρχουσας νομοθεσίας όπως είναι η εποπτεία των κοινοποιημένων οργανισμών, οι διαδικασίες εκτίμησης της συμμόρφωσης, οι κλινικές έρευνες και η κλινική αξιολόγηση, η επαγρύπνηση και η εποπτεία της αγοράς», εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φουρλάς.
Τόνισε για άλλη μια φορά ότι η μάχη κατά του καρκίνου αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια και η μεγάλη συμμετοχή των Ευρωβουλευτών, αυτή την πενταετία στη συγκεκριμένη ομάδα, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
«Καταρχάς, να αναφέρω, ότι οι ασθενείς θέλουν και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άτομα και όχι ως συμπτώματα. Επιμένω σε αυτό. Στην εποχή της άκρατης πληροφόρησης, είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσονται Οργανισμοί, Φορείς αλλά και καμπάνιες, που να ενημερώνουν αποτελεσματικά και αξιόπιστα το ευρύ κοινό για σοβαρές νόσους και ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος. Ακόμη πιο σημαντικό, είναι το γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αξιοσημείωτες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου με τις εξειδικευμένες και στοχευμένες θεραπείες να βελτιώνουν σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο», ανέφερε.
Εξήγησε πως για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού ως προς τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αντιμετώπισης, έχει ξεκινήσει ανοιχτός διάλογος στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Διακοινοβουλευτική Ομάδα κατά του καρκίνου, όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απορίες, τους προβληματισμούς του, αλλά και να μεταδώσει το δικό του προσωπικό μήνυμα. Απώτερος σκοπός, τόνισε ο κ. Φουρλάς, είναι η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών της Ευρώπης γύρω από το θέμα που έχει γίνει πλέον μάστιγα και η έμπρακτη οικονομική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ήδη για τον παιδικό καρκίνο και μια τρίτη σε λίγες μέρες για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση καθώς και για ανάδειξη πρακτικών λύσεων για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς για τα Άτομα με Αναπηρία.
«Απαιτείται η συνένωση δυνάμεων και για τα δύο μείζονα αυτά θέματα. Σκοπός είναι πάντοτε η εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων και η προσπάθεια ουσιαστικής επίλυσης των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας. Επόμενη εκδήλωση μας, ‘Κολυμπώ με τους ΟΥΚ για τους Μικρούς μας Ήρωες’, η οποία άρχισε πριν δύο χρόνια και πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Φέτος, θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχόμενη χρονιά, στις 21 Δεκεμβρίου, όπου θα κολυμπήσω μαζί με τους ΟΥΚ για να στηρίξουμε τους μικρούς ήρωες του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 10 το πρωί απέναντι από το ΓΣΟ Λεμεσού, στο Θαλασσάκι, με τερματισμό την αποβάθρα του παλιού Λιμανιού για να περάσουμε το μήνυμα ότι κανένα παιδί δεν πρέπει και δεν αξίζει να πολεμάει μόνο του», καταλήγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις