Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, σε κάποιες χώρες της Αφρικής, θα παρατηρηθούν φαινόμενα μαζικών ροών προς την Ευρώπη, με αποτέλεσμα το μεταναστευτικό / προσφυγικό να είναι ανεξέλεγκτο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.
Ο κ. Παπαδάκης επισκέφθηκε πρόσφατα τη Ρουάντα ως μέλος πολυμελούς αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της 38ης Κοινής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ίσης Εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ με αφορμή και ανησυχίες για φαινόμενα μαζικών μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς την ΕΕ, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε πως κανένας δεν φεύγει από τον τόπο του αν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, αν υπάρχουν δουλειές και αν δεν υπάρχει πείνα.
«Δυστυχώς παρατηρούμε ευρωπαϊκές εταιρείες, αντί να επενδύουν σε κτίσιμο υποδομών στην αφρικανική ήπειρο, προσπαθούν να ανταγωνιστούν η μια την άλλη και μάλιστα καταστρέφοντας τις όποιες υποδομές υπάρχουν εκεί, με πολιτικές διαστάσεις, που πλέον δεν θα αφορούν τις εταιρείες, αλλά τους Ευρωπαίους πολίτες», σημείωσε.
Αναφέρθηκε σε καταγγελία ότι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, επεξεργάζονται το γάλα που παράγεται στην Ευρώπη, παραδίδουν στις ευρωπαϊκές αγορές καλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα και αποστέλλουν στην Αφρική, δεύτερης ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι σε πολύ χαμηλότερη τιμή και αυτόματα καθιστούν τα ντόπια αφρικανικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά.
«Με αυτό τον τρόπο δεν κτίζεις υποδομές και δεν δημιουργείς θέσεις εργασίας. Αντίθετα, αυξάνεις το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει δραστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτή την ασυδοσία των ευρωπαϊκών εταιρειών, που ο μόνος τους στόχος είναι τα κέρδη. Εάν δημιουργηθούν πραγματικές υποδομές, εάν υπάρξει ένας σωστός προγραμματισμός, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να φύγει ο άλλος από τη χώρα του. Θα πρέπει την ίδια στιγμή η Ευρώπη, με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή, να συμβάλλει δημιουργικά ούτως ώστε να επικρατήσει η πολιτική σταθερότητα για να μην έχουμε τα φαινόμενα της μετανάστευσης», τόνισε.
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψης στη Ρουάντα ήταν η ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το περιβάλλον, η ανεργία των νέων και η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των χωρών αυτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη έχει αργήσει να αναπτύξει την πρέπουσα σχέση με τις χώρες αυτές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήδη η Κίνα αλωνίζει στις χώρες της Αφρικής, τόσο εμπορικά όσο και πολιτικά.
«Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι χώρες της Ευρώπης υπήρξαν κατακτητές και είχαν αποικίες στην Αφρική και μπορεί να προκύπτει και ένα συναίσθημα ενοχής, απέναντι σε αυτές τις χώρες. Η Αφρική δυστυχώς έχει τύχει εκμετάλλευσης από τους αποικιοκράτες, τα χρόνια που κατείχαν τις χώρες αυτές. Αντί να θεμελιωθούν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, υπάρχει ακόμη καχυποψία απέναντι σε κάποια ευρωπαϊκά κράτη, λόγω των εμπειριών που είχαν από τις χώρες αυτές», σημείωσε.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής μοιράστηκε το πώς ο ίδιος βίωσε την επίσκεψη στη Ρουάντα και τα συναισθήματά του, λέγοντας ότι βρέθηκε μπροστά σε μια πολύ διαφορετική εικόνα απ’ ό,τι είχε στο μυαλό μου. Βρέθηκε, είπε, σε μια χώρα που είναι αρκετά οργανωμένη, προσπαθεί να πάει μπροστά, έχει κάνει μεγάλα άλματα προόδου, ειδικά μετά τη γενοκτονία κατά την οποία χάθηκαν περίπου 1 εκατομμύριο ζωές και καταλογίζονται ευθύνες σε ευρωπαϊκά κράτη, για τον ‘βρώμικο ρόλο’ που διαδραμάτισαν την περίοδο αυτή.
Ανέφερε ότι οι πολίτες προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τη γενοκτονία, συγχωρώντας αλλά μη ξεχνώντας και δημιουργώντας υποδομές σε μια χώρα η οποία, αυτή τη στιγμή, αποκαλείται η Ελβετία της Αφρικής.
«Θέλω να σημειώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας, ακόμη και για εμάς που, πολλές φορές, θεωρούμε τους εαυτούς μας ότι ζούμε σε εξελιγμένα κράτη και κράτη που έχουμε αναπτυγμένο το αίσθημα του πολιτισμού: Ακόμη και στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, στις πιο φτωχές γειτονιές του Κιγκάλι, το οποίο επισκέφθηκα, δεν βρίσκεις πεταγμένο ούτε ένα κομμάτι χαρτί, ούτε ένα αποτσίγαρο, στους δρόμους. Να σημειώσω επίσης ότι όλοι οι πολίτες του Κιγκάλι, μία φορά τον μήνα, εργάζονται σε έργα κοινωνικής προσφοράς, όπως ο καθαρισμός της πόλης γιατί έχουν το συναίσθημα ότι η πόλη τους και το Κράτος τους, τους ανήκει, με ένα δημιουργικό τρόπο», είπε ο κ Παπαδάκης.
Όπως πρόσθεσε, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και προσπαθεί η κυβέρνηση να προσελκύσει επενδύσεις και συνάμα να είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πάρα πολλά ζητήματα, όπως η πάταξη της διαφθοράς και αυτό προκύπτει από τα παραδείγματα που παραδίδει η πολιτική ηγεσία.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις