ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διοικητής ΚΤ: Στόχος στο επόμενο δεκαπενθήμερο να σταλεί το νομοσχέδιο για τον Μηχανισμό παραπόνων στην ΕΚΤ

Διοικητής ΚΤ: Στόχος στο επόμενο δεκαπενθήμερο να σταλεί το νομοσχέδιο για τον Μηχανισμό παραπόνων στην ΕΚΤ

Στόχος είναι εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου, σύμφωνα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου, να αποσταλεί το νομοσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που αφορά την δέσμευση που ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για σχεδιασμό ενός μηχανισμού παραπόνων από συνεργάσιμους δανειολήπτες.
 

Αυτό τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), μιλώντας τη Δευτέρα (2/12) το πρωί σε Ημερίδα του ΚΣ ΕΔΕΚ στο πλαίσιο της εκστρατείας του Κινήματος «Δίπλα στον Πολίτη», με θέμα την «Οικονομία». Παράλληλα, ο κ. Ηροδότου εξέφρασε απογοήτευση για τον αριθμό των αιτήσεων που κατατέθηκαν για συμμετοχή στο Σχέδιο Εστία, ενώ ανακοίνωσε ότι η ΚΤ εξετάζει και θέματα ενδεχομένως ύπαρξης γραφειοκρατίας με στόχο να ενταχθούν στον Μηχανισμό για να μην επαναληφθούν.
 
Επικαλούμενος στοιχεία Νοεμβρίου, ο κ. Ηροδότου είπε ότι οι αιτήσεις για το ΕΣΤΙΑ ανέρχονταν στις 1.050, με την συνολική αξία των δανείων να ανέρχεται στα 260 εκ. ευρώ, ενώ αρχικά υπολογίζετο, όπως σημείωσε, πως θα ξεπερνούσαν τα 2,5 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε πως από ό,τι γνωρίζει δεν υπάρχει σχεδιασμός και πρόθεση για κατάρτιση δεύτερου ΕΣΤΙΑ.
 
Επιπλέον, αναφέρθηκε στους δύο εγκυκλίους που απέστειλε η ΚΤ στις τράπεζες, η πρώτη τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε σχέση με παράπονα δανειοληπτών τόσο για την συμπεριφορά των τραπεζών όσο και για τον τρόπο που γινόταν η επικαιροποίηση στοιχείων δανειοληπτών, η οποία πρέπει να γίνεται, όπως είπε, στην βάση αξιολόγησης ρίσκου του κάθε ατόμου και όχι μαζικά.
 
Αναφέρθηκε επίσης σε δεύτερη εγκύκλιο της ΚΤ προς τις τράπεζες εντός Νοεμβρίου σε σχέση με τα ΜΕΔ και τους υφιστάμενους κανονισμούς της ΚΤ, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα πρέπει να προσφέρουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, να ακολουθούν δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική και οι χρεώσεις που επιβάλουν στα ΜΕΔ να είναι εντός των ισχύων των νομικών πλαισίων και λογικές σε σχέση με τον ανατοκισμό, με τον υπολογισμό του ημερήσιου επιτοκίου και με τον τόκο υπερημερίας.
 
Εξάλλου, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στο διαχρονικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας που είναι το ιδιωτικό χρέος το οποίο, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, ανέρχεται στο καθαρό ποσοστό, όπως σημείωσε, του 215% του ΑΕΠ (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) σε σύγκριση με 135% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
 
Ο Διοικητής της ΚΤ τόνισε πως καταγράφεται «μια ικανοποιητική καθοδική πορεία» στο ιδιωτικό χρέος «αλλά θα πάρει αρκετό καιρό ακόμη για να φθάσουμε σε ικανοποιητικά επίπεδα ιδιωτικού χρέους», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το γεγονός ότι μειώνεται η ανεργία και η οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη «θα βοηθήσουν έτσι ώστε μεσοπρόθεσμα να βελτιωθεί αυτός ο αριθμός».
 
«Δεν υπάρχει εύκολη και γρήγορη λύση καθώς δεν μπορεί ένα νοικοκυριό πολύ γρήγορα να αποπληρώσει το χρέος του», υπογράμμισε.
 
Ανέφερε επίσης ότι στο πρώτο εξάμηνο το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 104,2% (μετά την πώληση του Συνεργατισμού) «όμως η καθοδική πορεία συνεχίζεται» και πρόσθεσε ότι η καθοδική πορεία του δημόσιου χρέους «είναι αυτό που ικανοποίησε και τους οίκους αξιολόγησης οι οποίοι και μας αναβάθμισαν σε επενδυτική βαθμίδα».
 
Αναφερόμενος στο θετικό γεγονός της μείωσης του μεγέθους του τραπεζικού τομέα, ο κ. Ηροδότου είπε ότι ο τραπεζικός τομέας πριν την κρίση ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της Κύπρου (ή 156 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ σήμερα ανέρχεται στο 2,8 φορές το ΑΕΠ (ή 59 δις. ευρώ), πλησιάζοντας έτσι τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
 
Αναφέροντας ότι «υπήρξε μεγάλη πρόοδος στον τραπεζικό τομέα», ο Διοικητής της ΚΤ είπε ότι ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων είναι σήμερα στο 16,3% και ο μέσος όρος της Ευρωζώνης στο 14,7%, ενώ το Δεκέμβριο του 2014 ήταν 14,2%.
 
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει παράλληλα και «πλεονάζουσα ρευστότητα» στον τραπεζικό τομέα με τον δείκτη κάλυψης της ρευστότητας να ανέρχεται στο 352%, σε σύγκριση με 152% στην Ευρωζώνη.
 
Είπε ακόμη ότι το ποσοστό των δανείων προς καταθέσεις είναι στο 59% σε σύγκριση με 116% της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι εύκολο για τις τράπεζες να βρουν ευκαιρίες δανεισμού όταν το ιδιωτικό χρέος είναι στο πολύ υψηλό επίπεδο του 215%».
 
«Ελπίζουμε όλοι, οι τράπεζες να έμαθαν και να δανείζουν εκεί που υπάρχει ένα σωστό επιχειρηματικό πλάνο και υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου», σημείωσε.   
 
Στο σημείο αυτό, ο Διοικητής είπε ότι υπάρχει και νέος δανεισμός και πρόσθεσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο νέος δανεισμός ήταν 2,3 δισ. ευρώ και την αντίστοιχη περίοδο του 2019 αυξήθηκε στο 2,5 δισ. ευρώ «όμως υπάρχει αρκετή ρευστότητα».
 
Αναφερόμενος στο μύθο, όπως είπε, ότι οι κυπριακές τράπεζες χρηματοδοτούνται από ξένους, ο κ. Ηροδότου είπε ότι οι ισολογισμοί των κυπριακών τραπεζών χρηματοδοτούνται κυρίως από καταθέσεις με το 80% των καταθέσεων αυτή την στιγμή να είναι εγχώριες, προσθέτοντας ότι «οι εντυπώσεις εκτός Κύπρου ότι χρηματοδοτούμαστε από ξένους και από συγκεκριμένες χώρες δεν ευσταθούν πλέον».
 
«Είναι σε πολύ πιο σωστές βάσεις η χρηματοδότηση των τραπεζών», τόνισε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, παράλληλα ότι «οι τράπεζες έχουν ακόμη πολύ δουλειά να κάνουν στην αναδιάρθρωση των ισολογισμών λόγω των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ)».
 
Ο Διοικητής της ΚΤ είπε ότι στην κορύφωση τους τα ΜΕΔ ανήλθαν στα 28 δις. ευρώ, ενώ σήμερα βρίσκονται στα 8,9 δις. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 68%, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη μείωση των ΜΕΔ ήταν μέσω πωλήσεων σε εταιρείες που αγοράζουν αυτά τα δάνεια.
 
Από την μια χαιρόμαστε, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, που βλέπουμε ότι βγαίνουν αυτά τα δάνεια από τον τραπεζικό τομέα γιατί σταθεροποιείται περισσότερο ο τομέας, όμως παραμένουν αυτά τα δάνεια στην οικονομία.
 
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ηροδότου τόνισε ότι «ο τρόπος χειρισμού αυτών των δανείων από τις εταιρείες που τα αγοράζουν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί όλους» και πρόσθεσε ότι πέραν των νόμων και κανονισμών της ΚΤ που διέπουν τις τράπεζες όσον αφορά τον τρόπο συμπεριφοράς τους σε σχέση με τα ΜΕΔ, υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί και για τις εταιρείες που αγοράζουν ΜΕΔ.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να γίνονται βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και σημείωσε πως «υπάρχει πρόοδος και στην ποιότητα των αναδιαρθρώσεων και θα θέλαμε να βλέπαμε και περισσότερες αναδιαρθρώσεις και από τις τράπεζες και από τις εταιρείες που αγοράζουν τα ΜΕΔ έτσι ώστε να δοθεί και πιο υγιής ώθηση στην οικονομία μας».
 
Πέραν του 3% ανάπτυξη το 2019
Επιπλέον, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας λέγοντας ότι η επιβράδυνση που παρατηρείται στην Ευρωζώνη επηρεάζει και την Κύπρο με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης να μειωθεί από το 4,1% το 2018 στο 3,3% το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε σύγκριση με ανάπτυξη 1,2% στην Ευρωζώνη.
 
Επικαλούμενος εκτιμήσεις της ΚΤ, ο κ. Ηρόδοτου είπε ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί το 2019 με ρυθμό «κοντά και λίγο πιο ψηλά του 3%», ενώ το 2020 και 2021 η ανάπτυξη «θα είναι λίγο πιο κάτω του 3%».
 
«Συγκριτικά με την Ευρωζώνη τα πάμε αρκετά καλά», αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε, όπως είπε, ότι «αυτό που χάσαμε στα χρόνια της ύφεσης θα πρέπει να το αναπληρώσουμε και είναι φυσιολογικό να έχουμε ένα πιο ψηλό ρυθμό ανάπτυξης από την Ευρώπη», υπογράμμισε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top