Η συναλλαγή είναι θετική επειδή, όπως αναφέρεται, ενισχύει τα οικονομικά και την παρουσία της AstroBank στην Κύπρο και θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες αλλά ισχυρότερες τράπεζες στον «μικρό αλλά κορεσμένο τραπεζικό τομέα στην Κύπρο», ο οποίος ενοποιείται εν μέσω περιορισμένων ευκαιριών ανάπτυξης.
Ο οίκος αναμένει τα οικονομικά της AstroBank να βελτιωθούν με την εξαγορά, με τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) της AstroBank (NPEs) να μειώνονται σε περίπου 35% (με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες των δύο τραπεζών) από 39% τον Ιούνιο του 2019. Όπως σημειώνεται η Εθνική Τράπεζα έχει λιγότερα ΜΕΧ αφού μετέφερε την πλειοψηφία τους εκτός τράπεζας από τις 21 Δεκεμβρίου 2018.
Και οι δύο τράπεζες, προστίθεται, διατηρούν ισχυρή ρευστότητα, ενώ η AstroBank θα αυξήσει επίσης το μετοχικό της κεφάλαιο στο πλαίσιο της συναλλαγής. Ο οίκος αναμένει, τα επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας της AstroBank να παραμείνουν ισχυρά, με το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Astrobank να προσεγγίζει ή να υπερβαίνει το 14%.
Μόλις απορροφηθούν τα έξοδα ενσωμάτωσης, αναμένεται επίσης ότι η κερδοφορία της AstroBank θα επωφεληθεί για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια από μια ευρύτερη πελατειακή βάση, δυνατότητες πολλαπλής πώλησης, οικονομίες κλίμακας, εξορθολογισμό του δικτύου υποκαταστημάτων / προσωπικού και ενδεχόμενες μειώσεις του κόστους χρηματοδότησης. Το μεγαλύτερο μέγεθος και οι οικονομικοί πόροι της AstroBank, αναφέρεται επίσης, θα ενισχύσουν την ικανότητά της να επενδύει στη συμμόρφωση και την ψηφιοποίηση.
Αναφέρεται επίσης ότι η εξαγορά ακολούθησε την εξαγορά της USB Bank νωρίτερα φέτος και ενισχύει την παρουσία της Astrobank στην Κύπρο. Θα δημιουργήσει την πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού με περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,9 δισ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου 2019). Θα είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου σε καταθέσεις, με 2,6 δισ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου 2019) και η έκτη μεγαλύτερη από άποψη δανείων με 1,4 δισ. ευρώ.
Το μερίδιο αγοράς της AstroBank αυξήθηκε στο 5% σε στοιχεία ενεργητικού από 2% στο τέλος του 2018.
Αναφέρεται επίσης ότι ενώ η εξαγορά θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα, αναμένεται ότι θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην Τράπεζα Κύπρου ή στην Ελληνική Τράπεζα, αλλά θα αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των άλλων τραπεζών στο σύστημα.
Moody’s: Θετική εξέλιξη η εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Κύπρου) από την AstroBank
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s στο εβδομαδιαίο Credit Outlook χαρακτηρίζει ως πιστοληπτικά θετική τη συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Κύπρου) από την AstroBank.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά το δημοσίευμα του ThemaOnline: Ο ΕΟΑ έσπευσε στο σημείο - Τέλος στη διαρροή νερού στον Στρόβολο
Πτώση 15χρονης στη Λεμεσό: Είχε προηγηθεί κατανάλωση αλκοόλ και παρουσία άλλων ανηλίκων – Όλα τα νεότερα με την υγεία της
Πένθος για τον Ιωάννη Κασουλίδη - Πέθανε η σύζυγος του Έμη Κασουλίδου
Κύπριος ηθοποιός: Ανέβασε δική του παράσταση και είχε μόνο ένα θεατή και αυτός ήταν με πρόσκληση (βίντεο)
Πέθανε η Ανθούλλα Χριστοδούλου: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η επιθυμία της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία
Νέα καταγγελία «φωτιά» για την Ιωάννα Γάκα: «Ήμασταν υγιείς και μας διέγνωσε καρκίνο στις σάλπιγγες και μικρόβια στο αίμα»

