Τη μνήμη του Κώστα Κύρρη, του ιστορικού, ερευνητή και συγγραφέα και πρωτεργάτη του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, τίμησε σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο του σώματος Δημήτρη Συλλούρη να εκφράζει την ελπίδα το έργο του Κώστα Κύρρη να καταστεί φάρος της κυπριακής ιστορικής έρευνας.
«Με την αποψινή εκδήλωση τιμούμε τη μνήμη του σπουδαίου διανοούμενου της Κύπρου και εκφράζουμε την ελπίδα το έργο του Κώστα Κύρρη να καταστεί φάρος της κυπριακής ιστορικής έρευνας και να καθοδηγήσει τις επόμενες γενιές με προορισμό τη λύτρωση του τόπου μας», ανέφερε σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο κ. Συλλούρης.
Όπως είπε, ο Κώστας Κύρρης μάς κληροδότησε πλούσιο συγγραφικό έργο με αναρίθμητες δημοσιεύσεις, πολλές από τις οποίες έχουν στο επίκεντρο του θεματολογίου τους την ιστορία της Κύπρου και ειδικότερα την πολυαγαπημένη του Λάπηθο.
«Ήταν ένας από τους ελάχιστους Κύπριους διανοούμενους που μελέτησε συστηματικά και ανέδειξε επιστημονικά τον ρόλο της Τουρκίας στην κυπριακή ιστορία. Οι συνεχείς εκκλήσεις του για τη δημιουργία επιστημονικού επιτελείου από ιστορικούς και ειδικούς για συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση της εξωτερικής πολιτικής της κυπριακής κυβέρνησης πολύ πριν από την καταστροφή του 1974 υπήρξαν εξόχως προνοητικές, αλλά δεν εισακούστηκαν», πρόσθεσε.
Ο κ. Συλλούρης σημείωσε πως παρά τις πολυάριθμες τοπικές και διεθνείς διακρίσεις που έλαβε για το πολύτιμο έργο και την αξιόλογη προσφορά του στα γράμματα, τις επιστήμες και την έρευνα, ο Κώστας Κύρρης έφυγε από τη ζωή το 2009 βαθιά πικραμένος.
«Η μεγαλύτερη του επιθυμία για απελευθέρωση της Κύπρου και της πολυαγαπημένης του γενέτειρας, της Λαπήθου, δεν ευοδώθηκε, παρά την οξυδερκή προνοητικότητά του, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις