ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικά αποτιμά ο DBRS πρόταση της Κομισιόν για μηχανισμό ΜΕΔ

Θετικά αποτιμά ο DBRS πρόταση της Κομισιόν για μηχανισμό ΜΕΔ

Θετικά αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης DBRS την νομοθετική πρόταση της Κομισιόν για εισαγωγή νέου μηχανισμού ταχείας εξωδικαστικής αναγκαστικής εκτέλεσης επί των εξασφαλίσεων δανείων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα βοηθήσει στο μεγάλο ζήτημα των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).
 

Ο οίκος θεωρεί «αυτή την πρόταση ως ένα θετικό, αλλά μικρό οριακό βήμα προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης για βελτίωση της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα “Illustrative Insights”.

Ο οίκος σημειώνει ωστόσο ότι ο νέος αυτός μηχανισμός δεν θα βοηθήσει το μεγάλο ζήτημα των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς εστιάζει μόνο στο νέο δανεισμό.
 
Αναφέρεται ότι θα βοηθήσει στην δημιουργία ενός πλαισίου, με μια διαδικασία κατά την οποία οι πιστωτές θα μπορούν να ανακτήσουν τα οφειλόμενα πιο γρήγορα απ’ ότι σήμερα.

«Αυτό θα ήταν βοηθητικό για την επίλυση πολλών ΜΕΔ σε ολόκληρη την Ευρώπη», προστίθεται.
Ιδιαίτερα, σημειώνεται, σε χώρες όπου οι χρονοβόρες νομικές διαδικασίες αποτελούν πρόβλημα για επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με ΜΕΔ.
 
Ο DBRS παραθέτει στοιχεία για χώρες που έχουν συσσωρεύσει μεγάλα αποθέματα παλιών δανείων εντός του τραπεζικού τομέα, τα οποία δεν έχουν εξυπηρετηθεί εδώ και πάνω από πέντε χρόνια.
 
«Όταν παρατηρούμε την διάρκεια του όγκου των ΜΕΔ, σε σχέση με άλλες χώρες, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν ένα μεγάλο ποσοστό παλαιών δανείων που εκκρεμούν σε σχέση με δάνεια που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται πιο πρόσφατα ή δεν είναι πιθανόν να αποπληρωθούν και δεν έχουν ακόμη λήξει οι προθεσμίες τους», αναφέρεται.
 
Σε αντίθεση, προστίθεται, οι περισσότερες σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία και το ΗΒ έχουν μόνο ένα μικρό ποσοστό ΜΕΔ που εκκρεμούν για πάνω από πέντε χρόνια». Η πλειοψηφία του αποθεματικού τους σε ΜΕΔ είναι πιο πρόσφατη. Αυτό οφείλεται λόγω του υφιστάμενου θετικού οικονομικού περιβάλλοντος αυτών των χωρών αλλά και τα πιο γρήγορα νομικά πλαίσια που ισχύουν.
 
Στο μέσο, τοποθετείται αριθμός χωρών όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και αρκετές άλλες χώρες οι οποίες έχουν ακόμη μεγάλο αριθμό παλαιών ΜΕΔ. Για την Ιταλία, αναφέρεται, ο αριθμός έχει μειωθεί λόγω προγράμματος που επιτρέπει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν ένα μεγάλο αριθμό των παλαιών τους δανείων.
 
Η πρόταση βρίσκεται τώρα στα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Απεργούν οι εργαζομένοι στον κλάδο σκυροδέματος: Με συνθήματα έξω από το Υπουργείο «Δεν κάνουμε πίσω » - Βίντεο

• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top