Επιβεβαίωσε προσφυγή στη Χάγη της Λευκωσίας για τις τουρκικές προκλήσεις ο Πρόεδρος

Επιβεβαίωσε προσφυγή στη Χάγη της Λευκωσίας για τις τουρκικές προκλήσεις ο Πρόεδρος

Με την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης προσβλέπουμε στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε την Πέμπτη (05/12) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στον χώρο διεξαγωγής του Ενεργειακού Συμποσίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το θέμα προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Χάγης για τα κυριαρχικά δικαιώματα της και κληθείς να πει σε τι προσβλέπουμε με αυτή την κίνηση, είπε ότι «(προβλέπουμε) στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει. Βεβαίως υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε μια τέτοια προσφυγή πρέπει να υπάρχει και η συγκατάθεση των δύο μερών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει μια διαδικασία δια της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης. Προχωρήσαμε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, δεν έγινε αποδεκτή, εστάλη δια άλλου μέσου. Υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη, και αυτό δίνει το δικαίωμα της προσφυγής».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Επιμένει σε δύο κράτη ο Τατάρ - Αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη

Επιμένει σε δύο κράτη ο Τατάρ - Αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη

Αναχώρησε το πρωί της Παρασκευής από τα κατεχόμενα για την Νέα Υόρκη ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, όπου απόψε (τοπική ώρα ΗΠΑ) θα δει τον ΓΓ του ΟΗΕ κι αύριο το μεσημέρι (τοπική ώρα) θα συμμετάσχει στην άτυπη τριμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο κ. Γκουτέρες. Ο κ. Τατάρ θα επιστρέψει στα κατεχόμενα την Κυριακή κι έχει προγραμματισμένες δηλώσεις μετά τις συναντήσεις, αλλά και κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα.