Σκάνδαλο μεγατόνων φαίνεται να κρύβεται πίσω από το σχέδιο για αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς ΑΠΕ (ανανεώσιμών πηγών ενέργειας), αφού το εν λόγω σχέδιο, δέχθηκε τροποποιήσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα ιδιωτικών συμφερόντων, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Του Ανδρέα Πογιατζή
Σύμφωνα με ανάρτηση του κινήματος Ανεξάρτητοι, της Άννας Θεολόγου, η οποία επικαλείται την έκθεση που παρουσίασε η Ελεγκτική Υπηρεσία την Πέμπτη 05/12, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο των ΑΠΕ προέκυψαν ντροπιαστικά και σκανδαλώδη στοιχεία.
Όπως αναφέρουν οι Ανεξάρτητοι, χρονολογικά, το 2008, μια τεχνοκρατική επιτροπή του Υπουργείου Εμπορίου συνέταξε σχέδιο για αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς ΑΠΕ, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έπειτα και εν αγνοία της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του τότε Υπουργικού Συμβουλίου, προχώρησαν στην τροποποίηση του εν λόγω σχεδίου, τροποποιήσεις οι οποίες εφαρμόστηκαν στα συμβόλαια που υπογράφτηκαν με του ενδιαφερόμενους επενδυτές.
«Η τροποποίηση αυτή δεσμεύει ακόμα και σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία, και κατ’ επέκταση τους φορολογούμενους πολίτες, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ των συμβολαίων που υπογράφηκαν μεταξύ 2008 και 2010, στη σταθερή τιμή των 0,16€/kWh για 20 χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2030» αναφέρει το κίνημα της κα. Θεολόγου.
Οι τροποποιήσεις αυτές, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με υποδεικνυόμενες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον σχεδιασμό υποστήριξης των ΑΠΕ, όσο και με την σημερινή τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που βρίσκεται μόλις στα 0,10€/kWh.
Επιπλέον, αυτή η τροποποίηση, δεν επιτρέπει στο κράτος να επανεξετάζει και να μειώνει την τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας κάθε τέσσερα χρόνια, κάτι το οποίο θα επιφέρει κόστος μέχρι το 2030 πέραν των 55 εκ. ευρώ.
Επίσης, όπως αναφέρει το κίνημα των Ανεξάρτητων, δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστούν τα ονόματα των ανθρώπων που έκαναν αυτές τις τροποποίησεις το 2008, και που στελέχωναν τη συγκεκριμένη επιτροπή, αφού όλα τα σχετικά έγγραφα είτε έχουν εξαφανιστεί, είτε είναι χωρίς υπογραφές.
Στη συνέχεια, το κίνημα της Άννας Θεολόγου, θέτει ερωτήματα όπως «πώς είναι δυνατόν σε ένα ευνομούμενο κράτος να μην μπορεί να βρεθεί η σύσταση μιας επιτροπής του Υπουργείου Εμπορίου, μόλις 11 χρόνια μετά τη λειτουργία της;».
«Πώς είναι δυνατόν ο έλεγχος και η εξεύρεση αυτής της εξόφθαλμης παρατυπίας, με βάση την ευρωπαϊκή καθοδήγηση, να γίνεται 8 χρόνια μετά την υπογραφή των συμβολαίων (2016) και αυτό να μην γίνεται αντιληπτό από το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και πάλι από τον ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους;»
«Πώς είναι δυνατόν η Ελεγκτική Υπηρεσία να έχει στα χέρια της τα στοιχεία αυτά από το 2016 και η Βουλή να την καλεί στην αρμόδια επιτροπή μόλις χθες;»
«Πότε θα σταματήσει το κράτος να αντιμετωπίζει με έλλειψη σοβαρότητας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όλα τα επίπεδα;»
«Πώς μπορεί ο πολίτης να αποκτήσει ξανά εμπιστοσύνη στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού όταν πίσω από κάθε συναλλαγή αποκαλύπτεται κι ένα σκάνδαλο;»
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει τόσο το κίνημα, όσο και άλλα δημοσιεύματα στον Τύπο, πρόκειται για ένα εξόφθαλμο σκάνδαλο σε βάρος του φορολογούμενου και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις