Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020, επεσήμανε ότι στόχος πρέπει να είναι ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κοινωνικό κράτος με ανθεκτική οικονομία και ισχυρή άμυνα, για να χτίσουμε τη στρατηγική μας για την απελευθέρωση, την άρση της κατοχής και την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο.
Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι προς τούτα επιβάλλεται οι πολιτικές δυνάμεις να βρουν την κοινή συνισταμένη μεταξύ τους, ώστε να υπάρξει ενότητα και ομογνωμία στον κοινό στόχο της απελευθέρωσης.
Είπε πως οι τουρκικές πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο κορυφώνονται επικίνδυνα ιδιαίτερα σε μια συγκυρία, στην οποία η διεθνής τάξη έχει καταρρεύσει και οι διεθνείς οργανισμοί περιθωριοποιημένοι παρακολουθούν από απόσταση τα γεγονότα και αδυνατούν να πάρουν θέση και να επαναφέρουν στην τάξη την Άγκυρα.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης είπε ακόμα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε το ακατόρθωτο, δηλαδή να εξασφαλίζει τα υπερσύγχρονα πυραυλικά συστήματα S400 από τη Μόσχα και ισορρόπησε τις αμερικανικές αντιδράσεις διατηρώντας την υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου.
Ο Τούρκος Πρόεδρος διατηρεί σχέσεις και με τον Τραμπ και με τον Πούτιν και συνεχίζει ακάθεκτος να υλοποιεί μεθοδικά το όραμα για τη μεγάλη Τουρκία, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία υλοποιεί μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική που βασίζεται στην αμφισβήτηση και στη δημιουργία τετελεσμένων παντού, στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Συρία, στο Ιράκ.
Σύμφωνα με τον κ. Γιωργάλλα, με την τελευταία προκλητική και παράνομη ενέργεια της η Τουρκία επιχειρεί να σπάσει τον άξονα Κύπρου - Ελλάδος – Αιγύπτου, για αυτό προχώρησε σε συμφωνία με το καθεστώς της Λιβύης, αμφισβητώντας και διχοτομώντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και διεκδικώντας τη μισή Κρήτη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και το Καστελόριζο.
Είπε στη συνέχεια ότι η απόφαση για προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της αμηχανίας και ελπίζουμε ότι βγαίνουμε από την παθητική στάση και με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε θα διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκε. Διατύπωσε τη θέση ότι έφτασε η ώρα που πρέπει να έρθουμε πρώτα πιο κοντά με την Ελλάδα μελετώντας πιο συγκεκριμένες ενέργειες αποτροπής.
Ακολούθως ο κ. Γιωράλλας δηλώνοντας τη στήριξη του κόμματος του στη διαδικασία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού είπε πως η Άγκυρα χρησιμοποιεί ξανά τους Τ/κ για να δικαιολογήσει την εισβολή της στις κυπριακές θάλασσες. "Ζητούμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να παραμείνει ανθεκτικός στις πιέσεις, να μην υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου και να μην αποδεχτεί διχοτομικά στοιχεία που θα οδηγήσουν σε ένα μη λειτουργικό πολιτειακό σύστημα που θα οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στη διάλυση και στον θάνατο", συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην Οικονομία είπε πως είναι ενθαρρυντικό ότι η Κύπρος είναι πλέον τοποθετημένη στην επενδυτική βαθμίδα και υπάρχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ενώ οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχίες που επικεντρώνονται πρώτιστα στις επικείμενες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τις μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο και το ενδεχόμενο επιστροφής των περικοπών, επικεντρώνονται ακόμα στους δημοσιονομικούς κινδύνους από καταχρήσεις και αστοχίες στη λειτουργία του ΓΕΣΥ, όπως και στο ενδεχόμενο να περιοριστούν τα έσοδα του Κράτους και οι κρατικές δαπάνες να τα ξεπεράσουν.
«Υποδεικνύουμε ότι η διατήρηση του ψηλού ποσοστού των μη-εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), παρά την ύπαρξη του Σχεδίου Εστία και παρά την εξαγωγή από το τραπεζικό σύστημα εκατοντάδων ΜΕΔ που πωλήθηκαν σε Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων, απειλεί επίσης την σταθερότητα της οικονομίας» συνέχισε.
Ο κ. Γιωργάλλας εξέφρασε ανησυχίες για αρνητικές εξελίξεις με το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Thomas Cook που θα επιφέρουν επιπτώσεις στις εισπράξει από τον τουρισμό και την η ανατροπή του εξωτερικού περιβάλλοντος της κυπριακής οικονομίας λόγω BREXIT.
Για την Αλληλεγγύη η πραγματική ανάπτυξη, η αληθινή πρόοδος και η αναγκαία αναγέννηση της πολιτείας, της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου θα προκύψουν μέσα από καλά σχεδιασμένους προϋπολογισμούς που να υπηρετούν τις αναγκαίες εκτεταμένες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, την επανίδρυση του κρατικού μηχανισμού του κυπριακού κράτους και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σχέσης με τους πολίτες.
Ο κ. Γιωργάλλας είπε στη συνέχεια ότι ο δημόσιος τομέας χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο ανασχεδιασμού και επανίδρυσης των προβληματικών δομών του που υπολειτουργούν, μέσα από τον οποίο όσες υπηρεσίες λειτουργούν με επάρκεια πρέπει να ενισχυθούν και να στελεχωθούν σωστά.
Εξέφρασε επίσης την άποψη πως πρέπει να θεσμοθετηθεί η ευθύνη των δημόσιων λειτουργών για λανθασμένες ή σκόπιμες αποφάσεις τους, που δημιουργούν κόστος στον Κράτος και τον πολίτη.
Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε στη συνέχεια ότι οι Κύπριοι πολίτες νιώθουν ότι δεν ζουν σε κανονικό κράτος, όταν βλέπουν νέους ανθρώπους να χάνονται άδικα στην άσφαλτο και οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να περιορίσουν τους αμέτρητους θανάτους, όταν διαπιστώνουν ότι τα ναρκωτικά μπήκα ακόμα και στα δημοτικά και η Κυβέρνησης ακόμα ασχολείται με τις περιφράξεις και νιώθουν ότι δεν υπάρχει κράτος όταν η δικαιοσύνη δεν κατάφερε ακόμα να τιμωρήσει παραδειγματικά κανένα και οι ένοχοι των σκανδάλων και των εγκλημάτων κυκλοφορούν ελεύθεροι.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις