ΕΛΛΑΔΑ

Υπ.Εξωτερικών Ελλάδα: Ζήτησε δημιουργία πλαισίου κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Υπ.Εξωτερικών Ελλάδα: Ζήτησε δημιουργία πλαισίου κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Δημιουργία πλαισίου κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζήτησε από το ΣΕΥ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Υπουργός δήλωσε τα εξής: “Ανέπτυξα σήμερα(9/12) στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, την παραβίαση της συμφωνίας του Σκυράτ, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας”.

Συνέχισε δε λέγοντας: "Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δε συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου", επεσήμανε.

"Εξήγησα επίσης με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα", σημείωσε.

"Πρέπει να πω ότι βρήκαμε ευρύτατη στήριξη, από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, από την Κύπρο", σημείωσε. "Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό τον κ.Ντι Μάγιο συνεννοηθήκαμε για μια άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας", τόνισε. "Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των αρχηγών Κρατών και κυβερνήσεων στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο κ.Μητσοτάκης.

Νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα: "Δεν είπα ότι το μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας ήταν `παράνομο`, δεν το είπα αυτό. Είπα ότι μας προκαλεί ανησυχία" σημείωσε. Τόνισε ότι οι κοινοτικές αρχές το παρέλαβαν αργά και το εξετάζουν, αλλά μετά τη συζήτηση σήμερα,έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι ιδιαιτέρως προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα" είπε, προσθέτοντας ότι θα "μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά".

Τέλος, ο Γ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν ότι "η όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο".

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεκτροπληξία: Οι κίνδυνοι και πώς μπορείς να προστατευθείς - Χιλιάδες τα ακατάλληλα υλικά στην αγορά

Απαγόρευση κινητών: Θα εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά; Οι διαφωνίες και τα «στρατόπεδα» στη Βουλή

Σε πολιτικό συνέδριο τον Οκτώβριο οδηγείται η ΕΔΕΚ - Δεν τίθεται θέμα παραίτησης της ηγεσίας

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής - Συμφωνία των «27» για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών στη Λεμεσό - Στο Νοσοκομείο δύο πρόσωπα, ζημιές και σε οχήματα



Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Κλειστά θέλησε να κρατήσει τα χαρτιά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top