Το 90% στην ΕΕ και το 85% στην Κύπρο αναφέρει ότι ουδείς τους έχει ζητήσει δώρο ή αντάλλαγμα για παροχή υπηρεσιών

Το 90% στην ΕΕ και το 85% στην Κύπρο αναφέρει ότι ουδείς τους έχει ζητήσει δώρο ή αντάλλαγμα για παροχή υπηρεσιών

Πτωτική τάση σε σχέση με την αντίληψη των Ευρωπαίων για την ύπαρξη διαφθοράς στα Κράτη Μέλη της ΕΕ καταγράφει σημερινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σχετικά μικρό δείγμα, μόλις 7.722 συνεντεύξεις σε ολόκληρη την ΕΕ από τις 30 Σεπτεμβρίου και ως τις 24 Οκτωβρίου 2019, και μόλις 150 από αυτές έγιναν στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα το 90% των Ευρωπαίων και το 85% των Κυπρίων αναφέρουν ότι ουδείς τους έχει ζητήσει δώρο ή αντάλλαγμα για παροχή διοικητικών υπηρεσιών (π.χ. έκδοση αδειών). Παρομοίως μόλις το 30% των Ευρωπαίων και το 38% των Κυπρίων εκτιμά ότι η διαφθορά τους στέρησε τη νίκη σε κάποιον διαγωνισμό προμηθειών ή συμβάσεων, όμως το 53% των Ευρωπαίων και το 83% των Κυπρίων θεωρούν ότι οι διεφθαρμένοι που συλλαμβάνονται να δωροδοκούν δεν τιμωρούνται. Το 39% των Ευρωπαίων και το 54% των Κυπρίων θεωρούν ωστόσο ότι οι τιμωρίες που επιβάλλονται στις μικρές επιχειρήσεις και τα άτομα που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς είναι "κατάλληλες".

Αντιθέτως το 55% των Ευρωπαίων και το 67% των Κυπρίων θεωρούν ότι σε όσους εμπλέκονται σε περιπτώσεις διαφθοράς στη χώρα είναι απίθανο να επιβληθούν βαριές ποινές και πρόστιμα, το 48% και 60% δεν πιστεύει ότι οι υποθέσεις θα φτάσουν κάν στο δικαστήριο, ενώ το 51% και 59% δεν θεωρούν καν πιθανό ότι θα γίνουν αναφορές στις αρμόδιες αρχές.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Το θετικό κλίμα δεν αρκεί - Οι τρεις εκκρεμότητες Χριστοδουλίδη και η δύσκολη αποστολή της Ολγκίν - Τι αναμένεται από τις επαφές με την απεσταλμένη του ΟΗΕ

Κυπριακό: Το θετικό κλίμα δεν αρκεί - Οι τρεις εκκρεμότητες Χριστοδουλίδη και η δύσκολη αποστολή της Ολγκίν - Τι αναμένεται από τις επαφές με την απεσταλμένη του ΟΗΕ

Η νέα κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό δημιουργεί ένα παράθυρο για επανεξέταση των δυνατοτήτων συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς όμως να έχουν μέχρι στιγμής διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις, για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Τουφάν Ερχιουρμάν, στις 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, αλλά ολοκληρώθηκε χωρίς κοινό ανακοινωθέν και χωρίς δημοσιοποίηση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

BEST OF TOTHEMAONLINE