Ο κ. Αναστασιάδης αντί να διδάσκεται από τα λάθη του, αντί να καταστρώσει ολοκληρωμένη στρατηγική επίτευξης του στόχου της λύσης, δυστυχώς αυτοσχεδιάζει και λειτουργεί με παλινδρομήσεις, αντιφάσεις και τακτικισμούς, με αποτέλεσμα το Κυπριακό να οδηγηθεί σε επικίνδυνη τελμάτωση, δήλωσε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος πρόσθεσε ότι παρόλες τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ δεν έφεραν το Κυπριακό πιο κοντά σε λύση.
Σε ομιλία του, κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2020, ο κ. Κυπριανού είπε πως η κοινωνία ανησυχεί από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, ενώ η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι αυτής της κλιμάκωσης, δυστυχώς, παραμένει φραστική, για να προσθέσει ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται δεν έχουν και ούτε μπορούν να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού.
Όπως είπε, ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ «δεν έπεισαν τη διεθνή κοινότητα πως δεν έχουμε ευθύνες για το παρατεταμένο αδιέξοδο και δεν προστάτευσαν αποτελεσματικά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο εγκυμονούσε κινδύνους για νέα σοβαρά τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και του λαού.
Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δεν αντέδρασε στην Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ που κατέρριπτε το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά, προσθέτοντας πως τότε το ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι έπρεπε να γίνει δεκτή χωρίς όρους και προϋποθέσεις η εισήγηση του κ. Γκουτέρες να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση από το σημείο που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά, δηλαδή με τις συγκλίσεις, το Πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου και το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης.
«Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Προειδοποιήσαμε ότι το διαπραγματευτικό κενό θα έδινε χώρο στην τουρκική επιθετικότητα. Δικαιωθήκαμε. Χάθηκαν δυόμιση πολύτιμα χρόνια κατά τα οποία η Τουρκία κλιμάκωσε την επιθετική της ρητορική∙ προκάλεσε και προκαλεί στην ΑΟΖ μας και την Αμμόχωστο. Δυστυχώς ούτε εμείς πείσαμε τη διεθνή κοινότητα για την ειλικρίνεια των προθέσεων μας», συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.
Σημείωσε ότι «αν δεν σοβαρευτούμε, αν δεν είμαστε συνεπείς στο στρατηγικό στόχο, θα χάσουμε οριστικά τη δυνατότητα λύσης του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο», για να προσθέσει πως «είναι λυπηρό, αλλά είναι διάχυτη η εντύπωση ότι αυτός είναι ο στόχος κάποιων και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση στο Βερολίνο, είπε ότι «επαναβεβαιώθηκε και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι ο στόχος λύσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και επαναλήφθηκε ότι οι όροι αναφοράς θα αποτελούνται από την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ της 30ης του Ιούνη».
Συνέχισε αναφέροντας ότι «όλα αυτά είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους φλέρταραν με άλλες ιδέες του κ. Αναστασιάδη συμπεριλαμβανομένου», για να σημειώσει πως «το γεγονός ότι οι όροι αναφοράς δεν έγινε εφικτό να συμφωνηθούν, είναι ανησυχητικό».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας δημιουργεί γεωπολιτική αβεβαιότητα, η οποία απειλεί ευθέως την προοπτική επιβίωσης, φυσικής και οικονομικής, της πατρίδας και του λαού, για να προσθέσει πως «πρέπει να διερωτηθούμε αν θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και θα παραδώσουμε την πατρίδα στην Τουρκία ή θα παλέψουμε με όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτουμε για να την σώσουμε».
«Η συνέχιση», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «της σημερινής κατάστασης πραγμάτων θα σημαίνει και συνέχιση των τουρκικών μεθοδεύσεων σε βάρος της Κύπρου. Αν δεν συζητήσουμε για λύση η φυσιολογική εξέλιξη θα είναι η διχοτόμηση. Δεν πρέπει να ξεχνούμε τι μας διδάσκει η Ιστορία. Διαχρονικά, σε συνθήκες διαπραγματευτικού κενού, είχαμε τα πιο σοβαρά τετελεσμένα από πλευράς Τουρκίας. Αυτό πρέπει να μας χτυπήσει καμπανάκι».
Σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας καταδεικνύουν ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα και υπενθύμισε σχετικά ότι οι συγκλίσεις για τις θαλάσσιες ζώνες, τους φυσικούς πόρους και την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων επιλύουν το πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων ταυτόχρονα με τη λύση του Κυπριακού.
Όπως συμπλήρωσε «η μόνη εκκρεμότητα που θα απομείνει σε περίπτωση λύσης είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη μεταξύ τους και με το οποίο μπορούμε να ζήσουμε μέχρι και την οριστική του επίλυση».
«Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι μετά τη λύση του Κυπριακού δύσκολα μεν, αλλά δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για επίλυσή του. Με άλυτο το Κυπριακό είναι ευσεβοποθισμός να πιστεύουμε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία είναι εφικτή.
Πρέπει, λοιπόν, να ξεπεραστούν τα εμπόδια για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας», είπε.
Επιπλέον, είπε ότι η μόνη εφικτή λύση είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, λύση στην οποία θα κατοχυρώνονται και θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών, λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι στο εσωτερικό πρέπει επιτέλους οι κυβερνώντες να ενδιαφερθούν για την πλειοψηφία της κοινωνίας που υποφέρει από τους χειρισμούς τους.
Πρέπει επιτέλους να απεγκλωβιστούν από το μύθο που έκτισαν για το success story της Κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ διαφορετική.
«Τι είδους ανάπτυξη έφεραν; Γιατί είναι περήφανοι γι’ αυτήν; Σε ποιων τις τσέπες μπαίνουν τα έσοδα από την ανάπτυξη; Ποιους θα ωφελήσει; Πρόκειται για ανάπτυξη που διασφαλίζει την αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος; Που στηρίζει την πραγματική οικονομία; Πρόκειται για ανάπτυξη που προάγει την έρευνα και την καινοτομία; Που στοχεύει σε αντιμετώπιση των πολλών κοινωνικών προβλημάτων; Που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό; Όχι βέβαια», είπε.
Πρόσθεσε ότι «ολόκληρο το παραγωγικό μοντέλο της Κύπρου στρεβλώνεται και το ανθρώπινο δυναμικό της απαξιώνεται», συμπληρώνοντας ότι οι συνειδήσεις των νεότερων γενεών διαφθείρονται μέσα σε ένα αντιπαραγωγικό περιβάλλον, που καταδικάζει τις νεότερες γενιές σε ζωή χειρότερη και ακριβότερη από τη ζωή των προηγούμενων γενιών».
«Η οικονομία μεγαλώνει, όμως, η κοινωνία συνεχίζει να νιώθει αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον. Οι θέσεις εργασίας αυξάνονται, όμως οι εργαζόμενοι είναι παγιδευμένοι στη στασιμότητα των μισθών και των εισοδημάτων τους. Δεν μπορούν να σχεδιάσουν με ασφάλεια και σιγουριά το μέλλον τους. Ενώ οι διεθνείς επενδύσεις αυξάνονται, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι αυτοεργοδοτούμενοι δύσκολα τα φέρνουν βόλτα. Συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με το βάρος των δανείων και των υποχρεώσεων τους», ανέφερε.
Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι στην οικονομία, παρά τους θετικούς ρυθμούς, η Κυβέρνηση ακολουθεί μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στο βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, για να προσθέσει ότι αυτός δεν είναι βιώσιμος και παράλληλα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.
Για τα διαβατήρια, είπε ότι είναι γεγονός ότι το πρόγραμμα διαβατηρίων βοήθησε την οικονομία μας σε δύσκολες στιγμές, ωστόσο, πρόσθεσε πως η κατάχρηση του, η έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου και η εμπλοκή της οικογένειας του Προέδρου στο Πρόγραμμα το ζημίωσαν αφάνταστα.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις