Τα ζητήματα των Φυλακών και των δικαιωμάτων των κρατουμένων βρίσκονται σταθερά τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της προσοχής, των δράσεων και των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε και πέτυχε καινοτόμες αλλαγές που έχουν κύριους άξονες τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και την ασφάλεια στις φυλακές.
Σε χαιρετισμό του, στην παράσταση «Οι Κληρονόμοι», της Θεατρικής Ομάδας Κρατουμένων του Τμήματος Φυλακών, ο κ. Σαββίδης είπε ότι η κυβέρνηση Επιχείρησε και πέτυχε την εγκαθίδρυση μιας νέας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης ως προς τη μεταχείριση των κρατουμένων, προσανατολισμένης στην τήρηση των αρχών της νομιμότητας, του ελέγχου, της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προσωπικότητας των κρατουμένων.
Όπως σημείωσε «κρίσιμος και καθοριστικός προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξε ο ρόλος και η συμβολή της Διεύθυνσης των Φυλακών, η οποία με συνέπεια και αφοσίωση συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε οι Φυλακές να μην είναι ένας χώρος υποβάθμισης των δικαιωμάτων, αλλά ένας χώρος ασφάλειας, εγγύησης και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων».
Ανέφερε, επίσης, ότι α «αποτελεί προτεραιότητά μας η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση και συνεχής επιμόρφωση των κρατουμένων», για να προσθέσει ότι οι πολλές και αξιόλογες δράσεις που έχουν αναληφθεί στους τομείς της ενίσχυσης των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των κρατουμένων σε ένα σύνθετο, πολυπολιτισμικό, σωφρονιστικό περιβάλλον ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική επανένταξή τους, συμβαδίζει απόλυτα με τους στρατηγικούς μας στόχους ως προς τη λειτουργία και τις επιδιώξεις του σωφρονιστικού μας συστήματος.
«Η μαζική συμμετοχή των κρατουμένων στα εκπαιδευτικά προγράμματα, η ριζική αλλαγή της εικόνας και των πρακτικών των φυλακών τα τελευταία χρόνια δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε τυχαία», πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε ότι αποδεικνύουν ότι για να μπορέσει το σωφρονιστικό σύστημα να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να λειτουργήσει η φυλακή ως τόπος αναμόρφωσης των κρατουμένων και προετοιμασίας για ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, είναι απαραίτητη η προγραμματισμένη και μεθοδική αλλαγή του προσανατολισμού του θεσμού της φυλάκισης σε μέσο σωφρονισμού, αναμόρφωσης και επανακοινωνικοποίησης των κρατουμένων.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις