Το πρόσφατο σκάνδαλο με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ( ΑΠΕ) αναδεικνύει τις ευρύτερες παθογένειες του κράτους, το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις "αν δεν υπάρξει διαφθορά, προσυνεννόηση, λογικές και νοοτροπίες οι οποίες οφείλουν να ξεριζωθούν άπαξ και δια παντός", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. Τονίζει ότι ο τερματισμός αυτών των νοοτροπιών δεν αφορά μόνο το θέμα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, αλλά και της ευρύτερης λειτουργίας του κράτους.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ με αφορμή και την παρουσίαση από την Πρόεδρο της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ο κ. Παπαδάκης σημειώνει ότι η Κύπρος έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι από τις χώρες οι οποίες θα πρωτοπορούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και στα θέματα της κυκλικής οικονομίας.
«Δυστυχώς, κατεστημένες αντιλήψεις και παγιωμένες προσεγγίσεις, μας κατατάσσουν μέσα σε αυτούς, οι οποίοι δεν περνάμε με επιτυχία τις εξετάσεις. Τα πράγματα θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο εύκολα, γιατί ο Θεός μας ευλόγησε να έχουμε 300 μέρες τον χρόνο με έντονη ηλιοφάνεια, άρα θα έπρεπε να αξιοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο η ηλιακή ενέργεια, όπως βεβαίως και η αιολική ενέργεια», αναφέρει.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης, αυτή η Πράσινη Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, καθορίζει το πως θα καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο μέχρι το 2050, με ενίσχυση της οικονομίας, βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και κυρίως προστασία και φροντίδα της φύσης.
«H Συμφωνία καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομίας, κυρίως τις μεταφορές, την ενέργεια, τη γεωργία και τις βιομηχανίες. Για να θέσει σε ισχύ τη νομοθεσία, έτσι ώστε να είναι η πρώτη παγκόσμια ήπειρος για το κλίμα μέχρι το 2050, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να παρουσιάσει, εντός 100 ημερών, τον πρώτο ‘Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο’. H ανακοίνωση για την Πράσινη διαπραγμάτευση θέτει τις βάσεις για δράση μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια. Το μελλοντικό έργο της Επιτροπής θα καθοδηγηθεί από το αίτημα του κοινού για δράση και από αναμφισβήτητα επιστημονικά στοιχεία», ανέφερε ο Ευρωβουλευτής.
Εξηγεί ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική από όλες τις χώρες στον ίδιο βαθμό, γιατί κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Αλλά, προσθέτει, αυτό το οποίο πρέπει και μπορεί να γίνει, είναι κάθε χώρα να εφαρμόσει αυτό το μακροχρόνιο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτως ώστε να φτάσουμε στην πραγματική υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, όχι την κλιματική αλλαγή όπως μάθαμε να λέμε, αλλά την κλιματική κρίση
«Θα πρέπει να αναλογιστούμε τις βαρύτατες οικονομικές επιπτώσεις από τις οποίες υποφέρει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου υπολογίζονται γύρω στα 10 δις εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τις κλιματικές αλλαγές. Μόνο 5 δις εκατομμύρια κοστίζουν κάθε χρόνο οι πλημμύρες οι οποίες σημειώνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη», ανέφερε.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρει ότι υπάρχουν οι πόροι για να υλοποιηθεί αυτή η νέα κλιματική νομοθεσία και μάλιστα θα υπάρξει και συνέργεια ιδιωτικών κεφαλαίων. Υπενθύμισε ότι στην εξαγγελία της, η Πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για 100 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030, δηλαδή για την επόμενη δεκαετία, ούτως ώστε να φτάσουμε στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, ο ιδιωτικός τομέας έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα της κυκλικής οικονομίας και μιας πράσινης προσέγγισης και πλέον, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πορευτούν μαζί ούτως ώστε να πετύχουν τον στόχο μας.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τονίζει πάντως ότι την ώρα που οι πολίτες, ανά το παγκόσμιο, βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την ώρα που έχουμε αυτές τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές, οφείλουν και οι υπόλοιποι παίκτες να εξωθηθούν, ούτως ώστε να μπουν και αυτοί στη λογική της προστασίας του περιβάλλοντος.
«Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι η Ευρώπη προκαλεί μόνο το 10% της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στον κόσμο. Άρα και οι υπόλοιποι παίχτες π.χ. Αμερική, Ρωσία και Ασία οφείλουν και αυτοί να μπουν σε συνέργειες, ούτως ώστε, σε ένα παγκόσμιο επίπεδο να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές. Βεβαίως, η Ευρώπη πάντοτε πρωτοστατούσε στα κοινωνικά κινήματα. Έτσι και αυτή τη στιγμή θα πρωτοστατήσει, ούτως ώστε να συμπαρασύρει τους πολίτες των άλλων πόλων για να ασκήσουν πίεση στις δικές τους κυβερνήσεις, για να προστατέψουμε το περιβάλλον», τονίζει.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις