ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Ακιντζί - Δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από την ειρήνη

Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Ακιντζί - Δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από την ειρήνη

Το στάτους κβο στην Κύπρο δεν ήταν επιλογή των Κυπρίων, ανέφερε τη Δευτέρα (16/12) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και απευθυνόμενος προς τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή ή εναλλακτική παρά να φέρουμε την ειρήνη στον τόπο μας».
 

Μιλούσε στο συνέδριο Διευθυντριών και Διευθυντών του προγράμματος ‘Imagine’, με τίτλο «Μετασχηματιστική ηγεσία για την ειρήνη»  που διοργάνωσε η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, στο Λήδρα Πάλας, στην παρουσία του Τ/κ ηγέτη, της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, των επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, καθώς και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Διευθυντών σχολείων.
 
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είπε όμως ότι «οι παρεμβάσεις τρίτων, μηδεμιάς εξαιρουμένης, δημιούργησαν τα προβλήματα που ακολούθησαν. Αυτό που ζητούμε είναι επιτέλους οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να αναλάβουν την τύχη αυτής της χώρας δημιουργώντας τις συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, δημιουργίας και μέλλοντος».
 
Είπε ακόμη ότι η παρουσία του ιδίου, όσο και του Μουσταφά Ακιντζί στο συνέδριο «αποσκοπεί στο να μεταφέρουμε το μήνυμα πως στηρίζουμε ενεργά τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση». 
 
Αναφερόμενος στο στάτους κβο στο νησί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν επιτρέπει στους συμπατριώτες μας να απολαύσουν τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και το επίπεδο ευημερίας που οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ απολαμβάνουν. «Ένα στάτους κβο που δεν ήταν επιλογή των Κυπρίων, είτε Ε/κ είτε Τ/κ» πρόσθεσε.
 
Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά σεβόμενοι τις εκατέρωθεν ευαισθησίες και ανησυχίες κάθε κοινότητας και οικοδομώντας στον αλληλοσεβασμό, οφείλουμε να συγκεράσουμε αυτά που θεωρούμε ως κοινά συμφέροντα των Κυπρίων, είπε.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι «ο μόνος τρόπος να το επιτύχουμε αυτό είναι μέσω της δημιουργίας ενός βιώσιμου και λειτουργικού δικοινοτικού ομόσπονδου κράτους, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, διασφαλίζοντας το κοινό μας μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μακριά από τις εξαρτήσεις των όποιων τρίτων».
 
Απευθυνόμενος στους συνέδρους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή η εικόνα που βλέπουμε σήμερα εδώ, είναι η εικόνα που οραματιζόμαστε για το μέλλον στον τόπο μας: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, χωρίς ιδεολογικούς φραγμούς, χωρίς εθνοτικούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς, να συζητούν για τον ρόλο του εκπαιδευτικού συστήματος σε μια επανενωμένη Κύπρο».
 
Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν να διαπαιδαγωγούν κριτικά σκεπτόμενους, ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες, που θα αναζητούν δημιουργικές λύσεις στις προκλήσεις που ενδεχομένως να προκύψουν, με πλήρη σεβασμό της διαφορετικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων  των νόμιμα διαμενόντων πολιτών στην κοινή μας πατρίδα.
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε τις δράσεις που έχει αναπτύξει η Τεχνική Επιτροπή Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα μέσω του προγράμματος ‘Imagine’ και είπε ότι η έως τώρα επιτυχής πορεία του καταδεικνύεται και από το γεγονός πώς τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν έλθει σε επαφή πέραν των τεσσάρων χιλιάδων μαθητών και μαθητριών και περισσότεροι από 650 εκπαιδευτικοί από τις δύο κοινότητες.
 
«Από πλευράς μας ήδη εφαρμόζονται εκπαιδευτικές δράσεις που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του ρατσισμού και την ανάπτυξη ενός πολιτισμού ειρήνης» είπε ο Πρόεδρος.
 
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από τη σχολική χρονιά 2016-2017 συμπεριλαμβάνονται στα Αναλυτικά Προγράμματα Λογοτεχνίας, λογοτεχνικά κείμενα Τουρκοκύπριων λογοτεχνών μεταφρασμένα στα Ελληνικά, ενώ η τουρκική γλώσσα προσφέρεται ως προαιρετικό μάθημα γλώσσας στο Λύκειο σε όσους έχουν ως μητρική τους γλώσσα την ελληνική.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε παράλληλα στήριξη και στη νέα πρωτοβουλία της Τεχνικής Επιτροπής που σχετίζεται με την  πιλοτική εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού για την Εκπαίδευση για την Ειρήνη, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εκπαιδευτικοί των δύο κοινοτήτων.
 
Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τέλος τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, ο οποίος ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τη χρηματοδότηση.
 
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στη σημασία της καλλιέργειας μια κουλτούρας ειρήνης στην Κύπρο, σημειώνοντας παράλληλα τη συμβολή της εκπαίδευσης σε αυτό.
 
Μιλώντας μέσω μεταφραστή, είπε ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις και στόχους, όμως σημαντικό είναι να έχουμε μια κουλτούρα ειρήνης όταν αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα.
 
Αναφέρθηκε συναφώς στη σημασία του διαλόγου στην προσπάθεια επίλυσης των διαφορών ενώ μίλησε και για την ανάγκη σεβασμού της ισότητας, των πολλαπλών ταυτοτήτων και του πλουραλισμού.
 
Όλα αυτά είναι στοιχεία απαραίτητα για να γίνει λειτουργικό το ομοσπονδιακό πολίτευμα, πρόσθεσε.
 
Είπε επίσης ότι πρέπει να αναρωτηθούμε τί κοινωνία θέλουμε. Αν η απάντηση είναι ειρήνη, ευημερία και συνύπαρξη, τότε πρέπει να μετασχηματίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα ανάλογα, συνέχισε.
 
Στάθηκε παράλληλα στη σημασία να διαπαιδαγωγηθούν παιδιά με ικανότητες κριτικής σκέψης, αλλά και να είναι δημοκράτες, ώστε να έχουν γνώσεις και να μπορέσουν να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης.
 
Μιλώντας για την απόφαση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για σύσταση της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση το 2015, είπε ότι ήταν «η πιο σημαντική απόφαση που λάβαμε με τον φίλο Νίκο», υποδεικνύοντας τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στα προγράμματα της Τεχνικής Επιτροπής.
 
Μέσα από την επικοινωνία μεταξύ των κοινοτήτων και με την πολυπολιτισμικότητα μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης.
 
Η Τεχνική Επιτροπή έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέσα από τη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς στις δύο πλευρές, είπε και αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και στην εισαγωγή της ελληνικής και τουρκικής γλώσσας στα σχολεία και στις δύο πλευρές του νησιού.
 
Πρέπει να ενθαρρύνουμε αυτές τις πρωτοβουλίες για να μπορέσουν να εφαρμοστούν και να υπάρξει ειρήνη, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν πήγε στο συνέδριο για να δώσει κάποιο πολιτικό μήνυμα, αλλά για να εκφράσει ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για το έργο που γίνεται.
 
Όπως και να ονομάσουμε το νέο σύστημα που θα εγκαθιδρύσουμε, θέλουμε ένα σύστημα όπου όλοι θα ζουν ελεύθερα, ειρηνικά και με ισότητα, είπε.
 
Η παιδεία είναι το κλειδί για να γίνει μόνιμο αυτό το σύστημα, συνέχισε, ενώ είπε ότι αν δεν μπορέσουμε να επιτύχουμε τη δημιουργία μιας κουλτούρας ειρήνης, τότε το τελικό αποτέλεσμα δεν θα διαρκέσει.
 
Το συνέδριο χαιρέτισαν οι επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση Μιχαλίνος Ζεμπύλας και Μελτέμ Ονουρκάν Ζαμανί. Αναφερόμενος στους δύο ηγέτες, ο κ. Ζεμπύλας είπε ότι η παρουσία τους στο συνέδριο δείχνει το έντονο ενδιαφέρον τους για την εκπαίδευση και τη σημαντική συμβολή της στην επανένωση της πατρίδας.
 
«Καλείστε να μεταφέρετε το βαρύ φορτίο της ευθύνης για να δείξετε σε όλους μας τί είναι η μετασχηματιστική ηγεσία στην πράξη και πως εφαρμόζεται στο πολιτικό επίπεδο» είπε.
 
Ανέφερε ότι αν οραματιζόμαστε μια πατρίδα με λιγότερο πόνο και περισσότερη πρόοδο για όλους «η εμπνευσμένη σας ηγεσία θα δείξει τον δρόμο προς αυτή την αλλαγή».
 
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ως Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, είπε από την πλευρά της η κ. Ζαμανί.
 
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που θα συνάδει με τις αρχές της ΕΕ, λέγοντας ότι χωρίς την επίδειξη ηγεσίας και αποφασιστικότητας από την πλευρά των δύο ηγετών, δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν όλα αυτά.
 
Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, θα εντείνουμε τις προσπάθειες, με σεβασμό στις ευαισθησίες των δύο πλευρών, κατέληξε.
 
Το συνέδριο χαιρέτισε και ο συντονιστής του προγράμματος ‘Imagine’ Λοΐζος Λουκαϊδης, ενώ ακολούθησε ομιλία του καθηγητή Tony Gallagher του Πανεπιστημίου Queen’s της Βόρειας Ιρλανδίας, συζήτηση με τον συντονιστή του προγράμματος για την τ/κ κοινότητα Suleyman Gelener και εργαστήριο για τις «δεξιότητες για μια δημοκρατική κουλτούρα και τον ρόλο των σχολικών ηγετών».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top