ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ξεκινά η κούρσα διαδοχής στους Εργατικούς, ποιοι είναι οι πιθανοί νέοι ηγέτες

Βρετανία: Ξεκινά η κούρσα διαδοχής στους Εργατικούς, ποιοι είναι οι πιθανοί νέοι ηγέτες

Στην κούρσα διαδοχής του Τζέρεμι Κόρμπιν επικεντρώνεται πλέον το Εργατικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από τη βαριά ήττα στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Τα στελέχη του κόμματος που απαρτίζουν το αρμόδιο όργανο, την Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή, συνέρχονται εντός της ημέρας για να προγραμματίσουν μια ειδική συνεδρίαση κατά την οποία θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα και τους κανόνες της εσωκομματικής διαδικασίας διαδοχής.

Σε επιστολή της προς εργαζόμενους στο Εργατικό Κόμμα η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής Τζένι Φόρμπι ανέφερε πως στη σημερινή συνάντηση θα προτείνει να γίνει  η ειδική συνεδρίαση στις 6 Ιανουαρίου, την πρώτη ημέρα μετά από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του πολιτικού κόσμου στη Βρετανία.

Σκοπός της είναι η διαδικασία διαδοχής να ξεκινήσει την επομένη και να διαρκέσει περίπου δέκα εβδομάδες, με τον νέο ηγέτη να αναλαμβάνει καθήκοντα πριν από το τέλος Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα παραμείνει στη θέση του.

Ήδη πολλά είναι τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του κ. Κόρμπιν, με τις περισσότερες πιθανότητες να αποδίδονται στο ενδεχόμενο για πρώτη φορά οι Εργατικοί να αποκτήσουν γυναίκα ηγέτη.

Για να μπορέσει κάποιος ενδιαφερόμενος να διεκδικήσει την πρωθυπουργία θα πρέπει να λάβει τη στήριξη τουλάχιστον του 10% της κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή τουλάχιστον 20 βουλευτών.

Πέρα από τη μάχη προσώπων θα διεξαχθεί και μάχη ανάμεσα στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, που έχει εν πολλοίς αποκτήσει τον έλεγχο των Εργατικών κατά την εποχή Κόρμπιν και της πιο κεντρώας πτέρυγας.

Η πρώτη πτέρυγα φαίνεται να προκρίνει ως υποψήφια τη 40χρονη σκιώδη Υπουργό Επιχειρήσεων Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι, πιστή σύμμαχο του Τζέρεμι Κόρμπιν και του σκιώδους Υπουργού Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ. Η νεαρή πολιτικός είχε τηρήσει κάποιες αποστάσεις από την υποστήριξη του δεύτερου δημοψηφίσματος στο Brexit, κάτι που θα μπορούσε να κερδίσει ψήφους απογοητευμένων πρώην ψηφοφόρων των Εργατικών που στηρίζουν το Brexit.

Σημαντικές πιθανότητες φέρεται να έχει και η 39χρονη σκιώδης Υπουργός Παιδείας Άντζελα Ρέινερ, η οποία πιστεύεται ότι έχει μεγαλύτερα ερείσματα στους πιο μετριοπαθείς Εργατικούς βουλευτές από την κα Λονγκ-Μπέιλι, ως εκπρόσωπος της «μαλακής αριστερής» πτέρυγας. Παρά το νεαρό της ηλικίας της η κα Ρέινερ είναι ήδη γιαγιά, καθώς έμεινε έγκυος όταν ήταν 16 ετών υποχρεούμενη να αφήσει το σχολείο. Εκπαιδεύτηκε αργότερα ως κοινωνική λειτουργός και ήρθε στο κομματικό προσκήνιο μέσω του συνδικαλιστικού χώρου, η στήριξη του οποίου θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη στην κούρσα διαδοχής.

Από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος προέρχεται και η σκιώδης Υπουργός Ισότητας Ντον Μπάτλερ, την οποία συμπεριέλαβε ο Τζον ΜακΝτόνελ στη λίστα των δικών του πιθανών επόμενων ηγετών των Εργατικών.

Η πρώτη βουλευτής που παραδέχθηκε δημοσίως ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διεκδίκησης της ηγεσίας ήταν η 40χρονη Λίζα Νάντι, από τους βουλευτές του κόμματος που κατάφεραν να διατηρήσουν μια έδρα που έχει στηρίξει το Brexit. Η κα Νάντι είχε υπερψηφίσει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Μπόρις Τζόνσον τον Οκτώβριο, διαφωνώντας με τη θέση του κόμματός της υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. Θεωρείται ως η καλύτερη δυνατή ηγέτιδα για να ανακτήσει το κόμμα τις χαμένες έδρες στο μέχρι πρότινος γνωστό ως «κόκκινο τείχος» των Εργατικών στη βόρεια και κεντρική Αγγλία.

Με φανατικούς θαυμαστές και φανατικούς εχθρούς, πιθανή υποψήφια είναι και η 38χρονη Τζες Φίλιπς, ενδεχομένως η πιο σφοδρή επικρίτρια του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά και επικρίτρια της διστακτικότητας του Τζέρεμι Κόρμπιν να στηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα στο Brexit.

Από τα παλαιότερα στελέχη του κόμματος που εκπροσωπούν περισσότερο την κεντρώα πτέρυγα ξεχωρίζει ο σκιώδης Υπουργός Brexit και πρώην διευθυντής της Γενικής Εισαγγελίας σερ Κιρ Στάρμερ, ο επικρατέστερος νέος ηγέτης από τους άνδρες βουλευτές του κόμματος. Αν και θεωρείται ο φυσικός υποψήφιος της μετριοπαθούς πτέρυγας των Εργατικών, του καταλογίζεται από οπαδούς του Τζέρεμι Κόρμπιν η πίεση που οδήγησε τελικά στην υιοθέτηση της πολιτικής του δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, η οποία στοίχισε ψήφους στη βόρεια Αγγλία.

Η σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Έμιλυ Θόρνμπερι επίσης διαχώρισε στην πορεία τη θέση της από τον Τζέρεμι Κόρμπιν τασσόμενη υπέρ του νέου δημοψηφίσματος στο Brexit, όπως έκανε εξ αρχής και η έτερη πιθανή υποψήφια ηγέτιδα, η πολύπειρη βουλευτής Υβέτ Κούπερ, η οποία έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για το Brexit τα τελευταία τριάμισι χρόνια, με τροπολογίες και προτάσεις νόμων.

Πλήγμα στις πιθανότητες της κ. Θόρνμπερι να διεκδικήσει την ηγεσία θα μπορούσε να αποδειχθεί η αποκάλυψη της επί σειρά ετών βουλευτού των Εργατικών Κάρολαϊν Φλιντ, που έχασε την έδρα της σε αυτές τις εκλογές, ότι η σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών, η οποία εκπροσωπεί περιφέρεια του Λονδίνου, είχε χαρακτήρισε «βλάκες» τους ψηφοφόρους των Εργατικών στη βόρεια Αγγλία, λόγω της υποστήριξης του Brexit.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top