Η Κύπρος είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μια πολιτική αειφόρου ανάπτυξης, σύμφωνα και με την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ενεργά τη διεθνή συνεργασία σε συναφή θέματα, δήλωσε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην 12η Σύνοδο της ολομέλειας της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, βουλευτής Νίκος Τορναρίτης, οι εργασίες της οποίας άρχισαν χθες και συνεχίζονται στην Αττάλεια της Τουρκίας.
Σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Συνέλευσης, ο κ. Τορναρίτης τόνισε πως λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης στο σταυροδρόμι Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, η Κύπρος έχει την ικανότητα να ενεργεί ως κόμβος σύνδεσης μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας, για να προσθέσει ότι τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει ενεργότερα αυτό το ρόλο, έχοντας ήδη προχωρήσει με την Ελλάδα στη θεσμοθέτηση τριμερών συνεργασιών, με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
«Οι συνεργασίες αυτές», είπε, «οι οποίες αναγνωρίζουν μεταξύ άλλων, τους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού ως προτεραιότητες, εστιάζουν σε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις για την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων».
Όπως πρόσθεσε «η Κύπρος παραμένει ανοιχτή στην περαιτέρω επέκταση αυτών των μηχανισμών συνεργασίας, με σκοπό να συμβάλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Σύμφωνα με σημερινό ανακοινωθέν της Βουλής, πριν την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, πραγματοποιήθηκε συνεδρία του Β’ Μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Συνέλευσης, κατά την οποία υιοθετήθηκε η ημερήσια διάταξη και εξελέγησαν τα μέλη του Προεδρείου της Συνέλευσης.
Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης τόνισε πως ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η υφήλιος σήμερα, είναι η συντονισμένη παγκόσμια δράση και η πολυμερής συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, ο ρόλος της κοινοβουλευτικής διπλωματίας είναι καθοριστικός, καθώς επιτρέπει πιο ευέλικτα πλαίσια συνεργασίας και λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των κυβερνήσεων και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών.
Ιδιαίτερα σημαντική, επεσήμανε ο κ. Τορναρίτης, είναι η συμβολή των Κοινοβουλίων, στην προώθηση και υλοποίηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών, μέσω κοινών πρωτοβουλιών, δράσεων και συνεργιών, της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, αλλά και της ενίσχυσης του νομοθετικού τους ρόλου και των αρμοδιοτήτων άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου στις κυβερνήσεις.
Εξάλλου, στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Τορναρίτης πραγματοποίησε χωριστές διμερείς συναντήσεις με τις επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Κίνας και της Ινδίας, κα Fu Ying, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου και κα Meenakashi Lekhi, μέλος της Κάτω Βουλής της Ινδίας, αντίστοιχα.
Στις συναντήσεις, υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης τους, τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και ευρύτερα.
Επίσης, ο κ. Τορναρίτης πραγματοποίησε σειρά επαφών με τις αντιπροσωπείες των κοινοβουλίων της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και του Καζακστάν, κατά τις οποίες τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων Ευρώπης – Ασίας και τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο πλαίσιο αυτό.
Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την υιοθέτηση από την Ολομέλεια της Συνέλευσης των ψηφισμάτων των τεσσάρων Μονίμων Επιτροπών, των αποφάσεων του Β’ Εκτελεστικού Συμβουλίου της Συνέλευσης, καθώς και της Διακήρυξης της Αττάλειας.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις