ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Νεοφύτου: Το παράθυρο λύσης δεν θα παραμείνει επ΄αόριστον ανοιχτό

Α. Νεοφύτου: Το παράθυρο λύσης δεν θα παραμείνει επ΄αόριστον ανοιχτό

Είναι προφανές σε όλους ότι το παράθυρο ευκαιρίας για λύση στο Κυπριακό δεν θα παραμείνει ανοικτό επ’ αόριστον, ο ΓΓ του ΟΗΕ και τα ΗΕ υπογραμμίζουν αυτή την πραγματικότητα, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την απογοήτευση ή τις προηγούμενες αποτυχίες να μας συντρίψουν.
 

Στην ομιλία του κατά την συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακικής Δημοκρατίας, ο ΔΗΣΥ ήταν το φιλοξενών κόμμα και ο κ. Νεοφύτου μίλησε για το πώς τα πολιτικά κόμματα μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης λύσης του Κυπριακού.
 
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην παράγραφο 10 της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο όπου ο κ. Γκουτέρες παραπέμπει στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Παγκόσμιας Τράπεζας που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία «η πλειονότητα των Ε/κ και των Τ/κ ερωτηθέντων διαπίστωσε ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η στήριξη μιας διευθέτησης (στο Κυπριακό) έφτασε σε ιστορικό υψηλό με την σαφή πλειοψηφία των ερωτηθέντων να τάσσονται υπέρ. Όσον αφορά το είδος της διευθέτησης, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι η μόνη αμοιβαία αποδεκτή λύση παραμένει το διζωνικό, δικοινοτικό μοντέλο ομοσπονδίας».
 
Ωστόσο, συμπλήρωσε, ο ΓΓ σημειώνει επίσης ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων παραμένει χαμηλή και οι άνθρωποι είναι σκεπτικοί σχετικά με τις προοπτικές επιτυχημένων συνομιλιών. Υποδεικνύει επίσης, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου για την έκθεση του κ. Γκουτέρες, ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν κατέβαλε επαρκείς προσπάθειες για να αποφύγει τη μη χρήσιμη ρητορική, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω το σκεπτικισμό του κοινού.
 
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλοι είχαμε την ευκαιρία να επαληθεύσουμε αυτό που περιγράφει ο ΓΓ, στις καθημερινές μας συναντήσεις με τους απλούς ανθρώπους. Και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ακόμα και εμείς οι ίδιοι, ως πολιτικά κόμματα στις ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές κοινότητες, δεν είμαστε απαλλαγμένοι από αυτήν την πραγματικότητα».
 
Όλοι γνωρίζουμε, συνέχισε, ότι η εξεύρεση λύσης δεν αρκεί, η λύση πρέπει να γίνει αποδεκτή από τις δύο κοινότητες σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα και πάνω απ `όλα, οι άνθρωποι πρέπει να πιστεύουν στη συμφωνημένη λύση, για να είναι διαρκής.
 
Ως εκ τούτου, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι επιτακτική ανάγκη η συμπεριφορά μας σε μια ειρηνευτική διαδικασία και η καθημερινή ρητορεία μας, όταν αναφερόμαστε στην άλλη κοινότητα, να είναι τέτοια - ακόμη και όταν εκφράζουμε τη διαφωνία μας - να μην αυξάνει την απόσταση και τη δυσπιστία μεταξύ Ε/κ και Τ/κ.
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι δεν είναι αναμενόμενο όλα τα κόμματα να συμμερίζονται τις ίδιες θέσεις, ο ΔΗΣΥ είναι δεσμευμένος στις αρχές της Δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης. «Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ τον πατριωτισμό και τις καλές προθέσεις κανενός πολιτικού κόμματος όσον αφορά την λύση του Κυπριακού».
 
Οι συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων, είπε ο κ. Νεοφύτου, είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι οι πολιτικοί από τις δύο κοινότητες μπορούν να συζητούν, ακόμα και να διαφωνούν έντονα, αλλά χωρίς να δημιουργούν απόσταση και έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ τους. «Είναι επιτακτική ανάγκη να επιδεικνύουμε υπομονή προς διαφορετικές απόψεις εάν θέλουμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον».
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ παραμένει δεσμευμένος στην επίτευξη μίας διαρκούς, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. «Μια λύση που θα βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Πιστεύουμε, είπε, ότι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες μέχρι τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα και το πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ της 30ης Ιουνίου 2017 δημιουργούν τη βάση για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης.
 
Η πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ στο Βερολίνο και η επιτευχθείσα συμφωνία είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε. «Ελπίζουμε ότι μετά τις εκλογές στην τ/κ κοινότητα, ο ΓΓ θα καλέσει μια άτυπη συνάντηση των δύο κοινοτήτων και των εγγυητικών δυνάμεων, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς στη βάση που συζητήθηκε στο Βερολίνο».
 
Μια τέτοια εξέλιξη, παράλληλα με τη διακοπή των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, παράνομων εργασιών γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου και τα σχέδια ανοίγματος και εποικισμού των Βαρωσίων, θα ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τα υπόλοιπα θέματα, πρόσθεσε.
 
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πρέπει να ενθαρρύνουν τους δύο ηγέτες να προχωρήσουν στην εφαρμογή νέων ΜΟΕ που θα επηρεάσουν θετικά την καθημερινή ζωή όλων των Κυπρίων και θα διευκολύνουν την προσωπική επαφή μεταξύ των ανθρώπων από τις δύο κοινότητες.
 
Τα ΜΟΕ, πρόσθεσε, δεν μπορούν να λύσουν το Κυπριακό αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στη δημιουργία θετικού κλίματος που θα βοηθήσει τις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Και αν καταλήξουμε σε μια λύση, αυτά τα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση, είπε.
 
Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη, συνέχισε, να υποστηριχθεί το έργο όλων των τεχνικών δικοινοτικών επιχειρήσεων, η σημασία των οποίων σημειώνεται στην έκθεση του ΓΓ. Η επιτυχία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Imagine» στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση και η άνευ προηγουμένου συμβολή της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην προστασία και διατήρηση της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.
 
Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι κατά τους τελευταίους μήνες, οι περισσότερες τεχνικές επιτροπές άρχισαν να λειτουργούν σωστά και εντός της εντολής τους.
 
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην ανάγκη όλα τα πολιτικά κόμματα να έχουν διάλογο μεταξύ τους, οι συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας είναι ένα καλό φόρουμ, αλλά και πως «πρέπει να βγούμε από τα κλειστά δωμάτια και ενεργά να σμίξουμε τον κόσμο». Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του ΔΗΣΥ να χτίσει γέφυρες με πολιτικά κόμματα από την τ/κ κοινότητα ανεξάρτητα από τις απόψεις τους στο Κυπριακό. «Πιστεύουμε ότι είναι εξίσου χρήσιμο να συναντηθούμε και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε αυτούς που έχουν διαφορετικές ανησυχίες και θέσεις από τη δική μας».
 
Αναφέρθηκε στην αναφορά στην έκθεση του ΓΓ στην ανάγκη περισσότερης συμμετοχής στην διαδικασία γυναικών και νέων και συνεχάρη τον Σλοβάκο Πρέσβη για την προσπάθεια να συμβάλλει στο να έρθουν σε επαφή οργανώσεις νεολαίας από τις δύο κοινότητες.
 
«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η στιγμή να υποστηρίξουμε τη δημιουργία μόνιμου δικοινοτικού φόρουμ διαλόγου μεταξύ των οργανώσεων νεολαίας των πολιτικών κομμάτων. Έχουμε την εμπειρία και γνωρίζουμε τα οφέλη από τον δικό μας διαρθρωμένο δικοινοτικό διάλογο. Θέλω να διαβεβαιώσω τον κ. Πρέσβη ότι έχει την πλήρη υποστήριξή μας σε αυτή του την πρωτοβουλία».
 
Ο ΔΗΣΥ, κατέληξε, υποστηρίζει σθεναρά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο και τις παραμέτρους του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν πιστεύει σε σχέδια Β ή Γ. Για εμάς, το μόνο εφικτό σχέδιο είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, είπε, «το κοινό μας νησί και ο λαός μας αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον από την τρέχουσα διαίρεση και δυσπιστία».
 
Κοινό ανακοινωθέν Σλοβακικής Πρεσβείας
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρεσβείας της Σλοβακίας για τη συνάντηση στο Λήδρα Πάλας οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πολιτικά κόμματα μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία επίλυση; του Κυπριακού λαμβάνοντας συγκεκριμένες ενέργειες που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ Ε/κ και Τ/κ που θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα στην ίδια την ειρηνευτική διαδικασία.
 
Ε/κ και τ/κ πολιτικά κόμματα συμφώνησαν επίσης ότι η εφαρμογή νέων ΜΟΕ που θα διευκολύνουν την προσωπική επαφή μεταξύ των απλών πολιτών, η πολιτική στήριξη του σημαντικού ρόλου και της εργασίας των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, η ενθάρρυνση των συναντήσεων και των συνεργασιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων των δύο κοινοτήτων και η ενθάρρυνση της συμμετοχής και του ενδιαφέροντος της νεολαίας αποτελούν σημαντικά βήματα στην κοινή προσπάθεια προς την ειρηνευτική διαδικασία.
 
«Δεσμευόμαστε να αποφύγουμε δράσεις ή ρητορείες που αυξάνουν την απόσταση και τη δυσπιστία μεταξύ των Ε/κ και των Τ/κ και επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας για την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μέσω της κατανόησης που επετεύχθη μεταξύ των δύο ηγετών του Βερολίνου παρουσία του ΓΓ των ΗΕ».
 
Η επόμενη συνάντηση των ηγετών και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2020 στο Λήδρα Πάλας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία

• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα



Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, θα έχει σήμερα στην Αθήνα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (GSI).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top