ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαδάκης: Oι αρχές και αξίες της ΕΕ να εφαρμόζονται παντού και ειδικά σε μια χώρα υπό κατοχή

Δ. Παπαδάκης: Oι αρχές και αξίες της ΕΕ να εφαρμόζονται παντού και ειδικά σε μια χώρα υπό κατοχή

Παλεύουμε για να αναδεικνύουμε συνεχώς ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες της, με απώτερο στόχο την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού, αλλά ειδικότερα και σε μια χώρα που βρίσκεται υπό κατοχή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

 
Αφορμή η απονομή την Τρίτη του βραβείου Ζαχάρωφ στον Ilham Tohti, διακεκριμένο Oυιγούρο υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων, o οποίος μεταξύ άλλων είχε προταθεί και για Νόμπελ Ειρήνης αλλά και η ολοένα και εντονότερη συζήτηση για την προστασία των δικαιωμάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο κ. Παπαδάκης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το βραβείο αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημειολογία καθώς απονέμεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέλοντας να στείλει το μήνυμα, όχι μόνο εντός Ευρώπης αλλά παγκόσμια, ότι ο αγώνας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι συνεχής και ακατάπαυστος.

«Φέτος, βραβεύεται ο Ilham Tohti, ο Ουιγούρος οικονομολόγος, ο οποίος υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητάς του στην Κίνα. Μια μουσουλμανική μετριοπαθής μειονότητα, η οποία, δυστυχώς με την στάση που τηρεί το καθεστώς της Κίνας, τους ωθεί προς την ριζοσπαστικοποίηση, κάτι που θα έπρεπε, πάση θυσία, να αποφεύγεται. Να υπενθυμίσω ότι το πρώτο βραβείο Ζαχάρωφ, το έλαβε η πιο εμβληματική προσωπικότητα, για τους αγώνες που έδωσε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Νέλσον Μαντέλα, το 1988», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.
 
Τόνισε ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων διασφαλίζονται μέσω της έμπρακτης δημοκρατικής λειτουργίας στα κράτη και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις εθνικές μειονότητες, αλλά μπορεί να είναι και θρησκευτικές μειονότητες, μπορεί να είναι και ομάδες συμπολιτών μας με τις δικές τους ιδιαιτερότητες.

«Άρα, πρέπει, ως σύγχρονες κοινωνίες να φροντίζουμε να εξασφαλίζουμε, τόσο τα δικά μας δικαιώματα, όσο και των άλλων», αναφέρει ενώ σε ερώτηση για την συζήτηση που γίνεται για διασύνδεση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων με τα δικαιώματα των προσφύγων/μεταναστών στην ΕΕ ο Κύπριος Ευρωβουλευτής είναι σαφής.
 
«Βεβαίως έχουν δικαιώματα, τόσο οι πρόσφυγες όσο οι μετανάστες, όπου και να βρίσκονται. Πρέπει να θυμηθούμε πόσοι Κύπριοι έφυγαν πρόσφυγες στο εξωτερικό, πέραν των υπολοίπων που μείναμε στην ίδια μας την πατρίδα, μετά από το 1974, όπου ζητούσαμε να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους γηγενείς πολίτες και στις πλείστες περιπτώσεις αυτό συνέβαινε", ανέφερε.

Τοποθετήθηκε και για τη συζήτηση, σε σχέση με τη στάση της Ουγγαρίας.

«Η συζήτηση είναι εξαντλητική, έχει οδηγήσει την Ευρώπη να μην μπορεί να αντιμετωπίσει ολιστικά τα ζητήματα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, επιφορτίζοντας τις υπόλοιπες χώρες με τις μεταναστευτικές ροές και αποδεικνύοντας ότι η Ουγγαρία επιλέγει να συμπεριφερθεί α λα καρτ, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, για αυτό υπάρχει η συζήτηση για λήψη οικονομικών κυρώσεων απέναντι στην Ουγγαρία», αναφέρει.

Σε σχέση με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ο κ. Παπαδάκης τονίζει πως ορθώς εμείς έχουμε παράπονο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, σημειώνει, δεν κωφεύει ( η ΕΕ) στη λογική της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία διαρκής συζήτηση το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, λόγω της τουρκικής κατοχής, όπου με τη βία, μας κρατούν μακριά από τα σπίτια μας, για όλα αυτά που έχουν γίνει το 1974, αλλά την ίδια στιγμή, γίνεται αντιληπτό ότι μέσα σε αυτό το οικοδόμημα υπάρχουν και τα συμφέροντα, τα οποία δυστυχώς, αυτή τη στιγμή έχουν κυρίαρχη θέση», αναφέρει.
 
Τονίζει ωστόσο ότι την ίδια στιγμή που γίνεται συζήτηση για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της τουρκικής κατοχής, θα πρέπει να δούμε κι εμείς, τι υπαναχωρήσεις έχουν γίνει, στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η ιστορία αυτή με το βαν και τις παρακολουθήσεις, είναι μια σημαντικότατη υπαναχώρηση και οπισθοδρόμηση, η οποία εκπέμπει φασιστικές νοοτροπίες, οι οποίες παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, όπως της ιδιωτικότητας, της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας αυτής», τονίζει.
 
Σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια την Τουρκία, ο κ. Παπαδάκης τονίζει πως το καμπανάκι έχει χτυπήσει κόκκινο.

«Βρίσκονται στη φυλακή μερικές δεκάδες χιλιάδες αντιφρονούντες, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, εξορίζονται και φυλακίζονται δημοσιογράφοι και δεν υπάρχει στοιχειώδης έκφραση του λόγου στη Τουρκία. Αυτό αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι εταίρος, όχι μόνο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν μπορεί καν να έχει συζητήσεις με την ίδια την Ευρώπη, από τη στιγμή που λειτουργεί ως ένα φασιστικό κράτος», αναφέρει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χρόνια Πολλά: Το ThemaOnline εύχεται «Kαλά Χριστούγεννα» σε όλο τον κόσμο

• Έκλεισε ραντεβού μαζί τους για αγορά κρυπτονομισμάτων και τον λήστεψαν - Τον χτύπησαν στο κεφάλι και του απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ

• Καιρός: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει...την κακοκαιρία «Elena» - Χριστούγεννα με κίτρινη προειδοποίηση

• Αυτοί είναι οι τρόποι για να περάσετε «μαγικά» Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά

• Πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα ανά τον κόσμο; Από τα μεξικάνικα «Las Posadas», στα ιαπωνικά… KFC και το νορβηγικό grøt - Δείτε φωτογραφίες

• Τα ζώδια που είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν έναν καβγά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι



Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα ηγεσία της Συρίας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Μεταφορών Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top