ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τις δραστηριότητες του Δήμου Λύσης , παρουσίασε ο Δήμαρχος

Τις δραστηριότητες του Δήμου Λύσης , παρουσίασε ο Δήμαρχος

Με βασική προτεραιότητα «να μεταλαμπαδεύουμε την πλούσια  ιστορία, τις καταβολές, τις αρχές και τις αξίες, τις παραδόσεις , την κουλτούρα και την προοδευτικότητα των Λυσιωτών στις νέες γενιές που γεννιούνται στην προσφυγιά» ο Δήμος Λύσης πραγματοποίησε σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων τα τελευταία τρία έτη ενώ πολλά είναι που προγραμματίζονται δήλωσε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης, Ανδρέας Καουρής.

Σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη ο Δήμαρχος Λύσης είπε ότι «όλες οι δραστηριότητες και όλες οι ενέργειές μας, οι σκέψεις μας, ο λόγος της ίδιας της ύπαρξης του προσφυγικού μας δήμου στοχεύουν στην επιστροφή, κρατώντας πάντα άσβεστη τη φλόγα και το αναφαίρετο δικαίωμα  στην ελεύθερη εγκατάσταση, κάτω από πραγματικές συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας , ηρεμίας, ευημερίας και προόδου».
 
«Ο άξονας της δραστηριότητας ενός προσφυγικού δήμου, όπως είναι ο κατεχόμενος Δήμος Λύσης, περιστρέφεται γύρω από την ιστορία και τη μνήμη  της κατεχόμενης γης και των κατοίκων της με αντικειμενικό στόχο την ελεύθερη επιστροφή  σε μια ελεύθερη λύση, σε μια ελεύθερη πατρίδα, επανενωμένη και ευημερούσα για όλους τους κατοίκους της», είπε ο κ. Καουρής.
 
Πρόσθεσε ότι «45  ολόκληρα χρόνια από τον βίαιο ξεριζωμό μας, διαφοροποιείται μέρα με τη μέρα η σύνθεση του πληθυσμού της Λύσης και των άλλων κατεχόμενων δήμων, το πέρασμα του χρόνου είναι αδυσώπητο, ό,τι  και να κάνουμε, η μνήμη όμως αντιστέκεται, και πρέπει να αντιστέκεται, όμως ο χρόνος είναι χρόνος και μερικές χιλιάδες Λυσιώτες που ξεριζώθηκαν πέθαναν στην προσφυγιά, με τον πόνο, τον πόθο, το μαράζι, τον καημό και ανεκπλήρωτο το δικαίωμα της επιστροφής».
 
«Αλίμονό μας, αλίμονο αν κληρονομήσουμε στις νέες γενιές την κατοχή και την πατρίδα μοιρασμένη», είπε ο Δήμαρχος Λύσης.
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δραστηριότητες τόσο του ιδίου όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Λύσης στα τρία χρόνια της θητείας τους.
 
Επιτεύχθηκε ενεργότερη εμπλοκή και συμμετοχή του Δημάρχου στις δραστηριότητες της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και της Ένωσης Δήμων με αποκορύφωμα την οργάνωση ειδικής εκδήλωσης στην Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, αφιερωμένη στη Λύση, στις 20 Ιουλίου 2018 με την ευκαιρία της μαύρης επετείου του Πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου και 14 Αυγούστου 1974.
 
Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη στο Μουσείο Αυξεντίου στον Ακρίτα Κιλκίς, όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Λύσης.
 
 Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και η συνεργασία με Πανεπιστήμιο Κύπρου για την καταγραφή των σπιτιών και η εκπόνηση μελέτης για την αρχιτεκτονική της Λύσης, η ψηφιοποίηση βιβλίων Δημοτικής Βιβλιοθήκης και αρχείου Λύσης και η αναβάθμιση και εμπλουτισμός του σπιτιού του Παύλου Λιασίδη, με προσωπικά του στοιχεία, από το Πολιτιστικό Κέντρο Παύλος Λιασίδης.
 
Επίσης, γίνονται προσπάθειες για αναστήλωση των εξωκλησιών στη Λύση η οποία άρχισε από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και για σύσταση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας.
 
Με επίμονες προσπάθειες καταγράφονται οι Λυσιώτες, όπου και αν βρίσκονται, ώστε ο κοινωνικός ιστός της Λύσης να λειτουργεί και να ενισχύεται συνεχώς και ήδη τα καταγραμμένα ονόματα από 1200 έχουν φθάσει σχεδόν τις 5000 αυτή την τριετία.
 
Παράλληλα, στον τομέα του πολιτισμού,  εκδόθηκε ο ψηφιακός μουσικός δίσκος  «Οι καμπάνες  της  Λύσης» και καταβάλλονται προσπάθειες για αναβάθμιση της  Χορωδίας Δήμου Λυσης ενώ στο μεταξύ ιδρύθηκε και λειτουργεί,  η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Γιάγκος Σουρουλλάς».
 
Επίσης, «άρχισε η έκδοση βιβλίων Λυσιωτών ποιητών και συγγραφέων, ώστε να αναδεικνύεται και αυτή η πτυχή του πολιτισμού της Λύσης ενώ ήδη κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές της Ελένης Πανασέτη και του Ανδρέα Χαμπή Μηνά. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν και τα βιβλία του Ανδρέα Καλλή Μωυσή, του Κωστή Κουσιάππα, του Χαράλαμπου Κκάρα και άλλων.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top