ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμφαση στο άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών την επόμενη διετία από το Υφυπουργείο Τουρισμού

Έμφαση στο άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών την επόμενη διετία από το Υφυπουργείο Τουρισμού

Έμφαση θα δοθεί τα επόμενα δύο χρόνια στο άνοιγμα νέων αγορών όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και το Ισραήλ, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, σημειώνοντας ότι θα δοθεί επίσης μεγάλη σημασία στην προώθηση νομοθετικών αλλαγών για επίλυση χρόνιων προβλημάτων όπως η ηχορύπανση, η κατάχρηση αλκοόλ, η πώληση αερίου γέλιου σε δημόσιους χώρους και η ανεξέλεγκτη ενοικίαση τετράτροχων οχημάτων.

Ο κ. Περδίος, ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη, είπε ότι το Υφυπουργείο έχει στενή συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων όπως και με τα άλλα κόμματα.

Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο των Οικολόγων ότι θα γίνει και περιβαλλοντική μελέτη για το πλάνο δράσεων που προτείνεται, «ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι η χώρα μας κατά την επόμενη δεκαετία θα μπορέσει πραγματικά να χρησιμοποιήσει το περιβάλλον ως πόλο έλξης».

«Είναι κάτι το οποίο επιθυμούμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ξένοι επισκέπτες ολοένα και περισσότερο ρωτούν τι κάνει μια χώρα για την κλιματική αλλαγή και πως την προσεγγίζει. Είναι κάτι, είπε, που σίγουρα μας ενδιαφέρει, όχι μόνο για την πιο ορθολογιστική ανάπτυξη της χώρας μας «αλλά και ως σημείο διαφοροποίησης σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς μας προορισμούς».

Ο κ. Περδίος είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Περδίκη για την φετινή χρονιά και τις δυσκολίες της. «Πρέπει να πω ότι ήταν πάρα πολλές διότι είχαμε διάφορα θέματα με αεροπορικές εταιρείες», ανέφερε, δίνοντας τα παραδείγματα του κλεισίματος της Cobalt, της Air Berlin, της Germania και του τουριστικού πρακτορείου Thomas Cook. Είχαμε, συνέχισε, την αβεβαιότητα του Brexit, την ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος, εξελίξεις «που ίσως άλλες χρονιές να λέγαμε ότι ήταν πάρα πολύ σοβαρές και με σοβαρή επίπτωση πάνω στον τουρισμό της Κύπρου, νομίζω όμως ότι όλοι οι φορείς, μεταξύ των οποίων και εμείς, καταφέραμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα».

«Ήταν ένα σημαντικό στοίχημα για την Κύπρο να πετύχει κάτι τέτοιο μέσα σε όλο αυτό τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την πλευρά της Τουρκίας και της Αιγύπτου», ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Άρα, είπε, «πρέπει να πω ότι η χρονιά μας βρίσκει ικανοποιημένους», προσθέτοντας ότι «την ίδια ώρα όμως, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε, οι προκλήσεις είναι μεγάλες».

Ο κ. Περδίος εκτίμησε ότι «ακολουθεί μια χρονιά που πιστεύουμε ότι θα δείξει και πάλι μια σταθερότητα σε σχέση με την φετινή και με την περσινή».

Σε αναφορά του στο Brexit, είπε ότι «δεν ξέρει κανένας πως τελικά θα μας επηρεάσει, όμως τουλάχιστον η μεγάλη αβεβαιότητα έχει φύγει».

Ο Υφυπουργός Τουρισμού συνέχισε λέγοντας ότι «οι μεγάλες μας αγορές, δηλαδή η Ρωσία και η Βρετανία, φαίνεται μέσα και από αυτή την σταθερότητα που παρατηρούμε να έχουν φτάσει ίσως στο ανώτερο τους σημείο», σημειώνοντας ότι αυτός είναι «ο λόγος που επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στο άνοιγμα νέων αγορών».

Προς αυτό το σκοπό, είπε ότι την επόμενη διετία θα δοθεί σοβαρότατη έμφαση στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία και το Ισραήλ.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «όλοι οι φορείς του τουρισμού φαίνεται να έχουν αντιληφθεί τη σημασία αυτών των χωρών για τον τουρισμό της Κύπρου στο μέλλον και όλοι μαζί πλέον οδεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σε ερώτηση τι το καινούριο έχει η Κύπρος με το οποίο θα προσελκύσει νέους ταξιδιώτες ο κ. Περδίος απάντησε ότι «θεωρώ ότι έχουμε πάρα πολλά να προτείνουμε». «Η ύπαιθρος μας, τα ορεινά μας, οι αγροτικές μας περιοχές είναι πανέμορφες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε ήδη αρκετές ειδικές μορφές τουρισμού που προσφέρονται στις περιοχές αυτές και ναι, ένα μεγάλο κομμάτι της δικής μας δουλειάς είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών, αλλά την ίδια ώρα είναι και η προώθηση».

«Και είναι εδώ πιστεύω που υστερούσαμε τα τελευταία χρόνια και ευελπιστούμε ότι με τη νέα στρατηγική στόχευση του Υφυπουργείου θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε επιτέλους αυτές τις περιοχές, αυτές τις ειδικές μορφές τουρισμού», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, είπε, «με τη βοήθεια όλων των κομμάτων να προχωρήσουμε και στις νομοθετικές αλλαγές που χρειάζονται για την βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος». Είναι επίσης, πρόσθεσε, «κάτι πολύ σημαντικό για εμάς και στο οποίο θα δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία τα επόμενα δύο χρόνια».

Σε ερώτηση αναφορικά με τις νομοθετικές αλλαγές που θα προωθηθούν απάντησε ότι «υπάρχουν χρόνια προβλήματα του τουρισμού μας τα οποία πρέπει να τα επιλύσουμε, για το καλό όχι μόνο του τουρισμού αλλά και όλων μας».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ηχορύπανση, την κατάχρηση αλκοόλ ιδιαίτερα σε παραλιακές περιοχές, την πώληση αερίου γέλιου σε δημόσιους χώρους και την ενοικίαση τετράχρονων σε άτομα κάτω των 18, χωρίς την κατοχή άδειας.

«Είναι διάφορα θέματα τα οποία ενώ δεν εμπίπτουν στις δικές μας αρμοδιότητες οφείλει το Υφυπουργείο να παίξει το ρόλο του συνδετικού κρίκου, ούτως ώστε όλοι να αντιληφθούν την σημασία τους, και όλοι μαζί να μπορέσουμε να τα προχωρήσουμε γρήγορα για να γίνει το συντομότερο αυτή η αναβάθμιση που επιθυμούμε», είπε.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Περδίος ενημέρωσε για την κατάσταση σήμερα στον κυπριακό τουρισμό και τις ανάγκες του.

Χρειάζονται κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες σε γενικές γραμμές συμφωνούμε, οι οποίες θα ανεβάσουν την ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος, ανέφερε.

«Εμείς ήμασταν πάντοτε της άποψης ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα», είπε. Όσο, πρόσθεσε, «η Κύπρος επενδύει στην ποσότητα σε σχέση με τον τουρισμό τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις πάνω στο φυσικό περιβάλλον και στην κοινωνία από μια αναπτυξιακή δραστηριότητα που είναι από τις πιο αρχαίες για την Κύπρο και τις πιο σίγουρες, σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Η Κύπρος, συνέχισε ο κ. Περδίκης, ήταν πάντοτε ένας χώρος της περιήγησης, της περιπέτειας και του εμπορίου. Συνεπώς, διαχρονικά ο τουρισμός είναι ένας τομέας που ενώ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και το περιβάλλον και την κοινωνία, «πάντα συνέβαλλε και θα συμβάλλει στην οικονομία της χώρας μας».

Γι’ αυτό, σημείωσε ο κ. Περδίκης, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού «να διαπνέεται από τις περιβαλλοντικές αρχές, την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων και να μην αυξάνει τις πιέσεις πάνω στο κυπριακό φυσικό περιβάλλον».

«Ανταλλάξαμε απόψεις και εισηγήσεις και θα συνεχίσουμε αυτή την συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού ούτως ώστε να βοηθήσουμε στην οικολογική και αειφόρο ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού», ανέφερε.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top