ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το «ξεκάθαρο και προφανές» είναι η ΜΙΣΗ αλήθεια του VAR

Το «ξεκάθαρο και προφανές» είναι η ΜΙΣΗ αλήθεια του VAR

Μια σειρά από οριακές φάσεις όπου γκολ ακυρώθηκαν ως offside μέσω VAR υπήρξε το Σαββατοκύριακο στην Αγγλία. Και ανέδειξε τον λανθασμένο τρόπο που χρησιμοποιείται η τεχνολογία αλλά και το ‘κενό νόμου’ που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις. Η παραδοχή του γενικού γραμματέα της IFAB.

Ήταν ‘ξεκάθαρο και προφανές’ ευθύς εξ αρχής πως στην Αγγλία δεν είχαν σκοπό να αφήσουν κανένα VAR να μεταλλάξει την κουλτούρα που συνοδεύει το ποδόσφαιρο της χώρας. Η χρήση της τεχνολογίας γίνεται με τρόπο διαφορετικό σε σχέση με άλλα πρωταθλήματα, οι διαιτητές πηγαίνουν σπανιότερα στο review, οι VAR και AVAR προσπαθούν να έχουν λόγο στις αποφάσεις των συναδέλφων τους όσο το δυνατόν λιγότερο, οι φάσεις δεν γυρίζουν εύκολα πίσω, τα χέρια πρέπει να είναι κραυγαλέα για να δοθεί πέναλτι. Και πολλά ακόμη.

Όμως τα χέρια τους είναι δεμένα στις περιπτώσεις offside, αφού εκεί η εξέταση γίνεται με ακρίβεια χιλιοστού από την τεχνολογία και είναι αυτή ακριβώς η παράμετρος που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο Νησί.

Όχι μόνο από τις ομάδες που έχουν πέσει ‘θύμα’ του VAR σε φάσεις που βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα και ο σκόρερ συνελήφθη εκτός θέσης για ένα… δάχτυλο, αλλά και από ποδοσφαιριστές ή προπονητές θρύλος του παρελθόντος.

Η πρόσφατη αγωνιστική στην Premier League έφερε τεράστια γκρίνια για μια σειρά από περιστατικά. Όπως το γκολ της Γουλβς κόντρα στην Λίβερπουλ, αυτό της Νόριτς με αντίπαλο την Τότεναμ ή εκείνο της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι. Νωρίτερα μέσα στη σεζόν υπήρξαν πολλές ακόμη παρόμοιες φάσεις, όπως στο γκολ του Σον με την Λέστερ.

Μέσα στον κακό χαμό που παρατηρείται γενικότερα αλλά ειδικά στην Αγγλία, ήρθε μια τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του IFAB (International Footbal Association Board*) να προβληματίσει. Ο Λούκας Μπραντ λοιπόν υποστήριξε πως το VAR θα πρέπει να καλείται μόνο για να αντιστρέψει τα «ξεκαθάρα και προφανή» λάθη όσον αφορά το offside! Τονίζοντας παράλληλα πως η τεχνολογία δεν θα πρέπει να… ψειρίζει την μαϊμού.

«Το ξεκάθαρο και προφανές παραμένει ως οδηγία – είναι μια σημαντική αρχή. Δεν πρέπει να χάνεται χρόνος προκειμένου να βρεθεί κάτι οριακό. Αν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο από την πρώτη ματιά, τότε δεν είναι προφανές και δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Το να βλέπεις την γωνία από μια κάμερα είναι ένα πράγμα, το να κοιτάς όμως από 15 ψάχνοντας να βρεις κάτι που δυνητικά δεν υπήρχε καν εκεί, δεν αποτελεί την ιδέα της αρχής του VAR. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και προφανές», είπε χαρακτηριστικά.στο PA Sport.

Συνεχίζοντας, ο Λούκας Μπραντ αποκάλυψε ότι το IFAB θα επανεκδώσει οδηγίες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την τεχνολογία VAR σε διοργανώσεις που το χρησιμοποιούν, κάτι που πιθανώς θα συμβεί μετά την ετήσια γενική συνέλευση του συμβουλίου στα τέλη Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, η οποία και θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τις περιπτώσεις offside.

Σε γενικές γραμμές, αυτή η συμβουλή θα εξηγεί ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να αποφασίσει οριστικά για το offside, όπως μπορεί να κάνει για το εάν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του τέρματος και επομένως το VAR θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για να διορθώσει τα «ξεκάθαρα και προφανή» λάθη…

Εδώ φυσικά προκύπτουν δύο ‘ξεκάθαρα και προφανή’ προβλήματα. Το ένα είναι πως στο IFAB υπάρχει ολόκληρη ενότητα με τις αρχές, την πρακτική και το πρωτόκολλο του VAR, ωστόσο η συγκεκριμένη φράση δεν αποδίδεται πουθενά σε περιπτώσεις offside!

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «ο βοηθός διαιτητή βίντεο (VAR) είναι ένας αξιωματούχος του αγώνα με ανεξάρτητη πρόσβαση στο οπτικό υλικό του αγώνα, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τον διαιτητή μόνο σε περίπτωση «ξεκάθαρου και προφανούς σφάλματος» ή «σοβαρού χαμένου περιστατικού» σε σχέση με:

1. Γκολ / όχι γκολ

2. Πέναλτι / όχι πέναλτι

3. Άμεση κόκκινη κάρτα (όχι δεύτερη κίτρινη κάρτα / προσοχή)

4. Λανθασμένη ταυτότητα (όταν ο διαιτητής δείχνει κίτρινη κάρτα ή αποβάλει τον λάθος παίκτη της παραβατικής ομάδας)».

Στις 4 βασικές αρχές λοιπόν δεν γίνεται πουθενά λόγος για ‘ξεκάθαρο και προφανές’ αναφορικά με τις περιπτώσεις offside και πολύ περισσότερο πώς αυτό οριοθετείται! Και αυτό διότι ουσιαστικά η IFAB μέσω του γενικού της γραμματέα στέλνει το μπαλάκι πίσω στους διαιτητές, καλώντας τους να μην συμβουλεύονται το VAR για φάσεις όπου ο επιτιθέμενος είναι σε οριακή θέση.

Εδώ όμως καθίσταται σαφές πως προκύπτει αοριστία. Γιατί το ‘οριακό’ μπορεί να αλλάζει σύμφωνα με την κρίση του διαιτητή. Για έναν ρέφερι το μισό – ένα παπούτσι μπροστά μπορεί να θεωρείται οριακή φάση, για έναν άλλο όχι. Και σε ένα ματς να βλέπουμε ένα τέτοιο γκολ να μετράει και στο αμέσως επόμενο να ακυρώνεται… Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους VAR! Για κάποιον μια τέτοια περίπτωση μπορεί να συνιστά το ‘ξεκάθαρο και προφανές’, ενώ για κάποιον άλλον όχι.

Το μόνο βέβαιο είναι πως για πρώτη ίσως φορά υπάρχει -έστω και έμμεση- παραδοχή από επίσημα χείλη σχετικά με το ‘κενό νόμου’ που προκύπτει ανάμεσα στο VAR και τις περιπτώσεις που πρέπει να χρησιμοποιείται για να τσεκάρει αν ένας επιθετικός καλύπτεται ή είναι εκτεθειμένος πριν σκοράρει. Και φυσικά σε κάνει να αναρωτιέσαι τι νόημα έχει τελικά αυτή η σπέσιαλ έξτρα μπλε γραμμή, που στοιχίζει ένα σκασμό λεφτά και μετράει ακόμη και το χιλιοστό διαφοράς ανάμεσα στον τελευταίο παίκτη της άμυνας και τον παίκτη που φτάνει στην επίτευξη τέρματος.

Η IFAB κατάλαβε πως αυτή η ‘τρύπα’ θα δημιουργήσει ντόρο και έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται για μια καινούρια οδηγία (που στην ουσία είναι), αλλά μια «ενημέρωση ρουτίνας για τους ενδιαφερόμενους, που δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα του σαββατοκύριακου στην Αγγλία» – χωρίς να πείσει κάποιον είναι η αλήθεια.

Ο αρχηγός της Γουλβς, Κόνορ Κόαντι, μιλώντας για το ακυρωμένο τέρμα της ομάδας του στο Anfield τόνισε πως «είναι απαίσιο, είναι δύσκολο να το δεχτώ. Πολλοί άνθρωποι θα μου πουν πως οι διαιτητές πήραν την σωστή απόφαση και πράγματι ίσως είναι έτσι. Αλλά τι ακριβώς θα γίνει; Θα είναι offside μια μασχάλη, ένα δάχτυλο ή κάτι τέτοιο;»

Ο τεχνικός της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Κρις Γουάιλντερ, που είδε να ακυρώνεται με τον ίδιο τρόπο ένα γκολ της ομάδας του κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι υποστήριξε πως «για ακόμη μια φορά είχαμε ένα γκολ να μην μετράει μέσω VAR. Συνέβη για 8η ή 9η φορά μέσα στο σαββατοκύριακο και δεν είναι μια κατάσταση που βοηθά το παιχνίδι».

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα με τη σειρά του τόνισε πως «το VAR δημιουργεί ένα μεγάλο χάος. Ελπίζω την επόμενη σεζόν να είναι καλύτερα τα πράγματα». Η αλήθεια είναι πως εκτός από τα ευχολόγια του Καταλανού τεχνικού θα χρειαστούν πολύ πιο ‘ξεκάθαρες και προφανείς’ κατευθύνσεις των υπευθύνων για την λειτουργία του VAR.

Διαφορετικά τα προβλήματα και οι εντάσεις που προκύπτουν από την εισβολή της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο, μπορεί να γίνουν πολύ μεγαλύτερα προϊόντος του χρόνου.

Το ‘ξεκάθαρο και προφανές’ είναι η μισή αλήθεια του VAR. Η άλλη μισή είναι πως δεν εφαρμόζεται – πουθενά.

Πηγή: contra.gr

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top