Η σύνοδος του εθνικού συμβουλίου του ERC κρίνει το μέλλον του σχηματισμού κυβέρνησης στη Μαδρίτη

Η σύνοδος του εθνικού συμβουλίου του ERC κρίνει το μέλλον του σχηματισμού κυβέρνησης στη Μαδρίτη

Το Εθνικό Συμβούλιο του κεντροδεξιού καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος ERC θα αποφασίσει σήμερα εάν θα επικυρώσει τη συμφωνία που συνήψε η ηγεσία του με το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), ώστε με την αποχή του στην ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο της Μαδρίτης να ανοίξει τον δρόμο για την υπό τον Πέδρο Σάντσεθ προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού με τους Podemos.

Η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου θα ξεκινήσει στις 18.00 ώρα Κύπρου σήμερα και θεωρείται ως το τελικό βήμα για να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο. Τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος του ERC Μάρτα Βιλάλτα εξάλλου είχε ανακοινώσει τη συμφωνία του κόμματος με τους Σοσιαλιστές, ώστε να συσταθεί μία επιτροπή άμεσης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την τοπική Τζενεραλιτάτ (κυβέρνηση) της Καταλονίας για την επίλυση της σύγκρουσης για την αυτονομία της.

Όπως δήλωσε η ίδια «φρονούμε πως αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσουμε, πως αξίζει να δείξουμε εμπιστοσύνη».

Η έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή της Μαδρίτης έχει ορισθεί από την πρόεδρο του Σώματος Μεριτσέλ Μπατέτ, για τις 4,5 και 7 Ιανουαρίου. Η απόφαση του ERC να υπαναχωρήσει της πρώτης του απόφασης, μετά τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, να μην στηρίξει με την αποχή των 13 Βουλευτών του ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της τοπικής κυβέρνησης συνασπισμού των αυτονομιστών στην Καταλονία.

Η εκπρόσωπος του έτερου αυτονομιστικού κόμματος JxCat Λάουρα Μποράς επέκρινε τη συμφωνία ERC-PSOE, δηλώνοντας πως το κόμμα της δεν δεσμεύεται για μία συμφωνία, στην οποία δεν είχε λάβει μέρος. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τζεναραλιτάτ και μέλος του JxCat Κιμ Τόρα, επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της Καταλονίας κι εθνικό συντονιστή του ERC Πέρε Αραγονές για να του ανακοινώσει πως η συμφωνία δε δεσμεύει την τοπική κυβέρνηση. Ο Αραγονές συμφώνησε να συναντήσει επίσης αύριο τον Τόρα για να εξετάσουν την κατάσταση και να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο της συμφωνίας με το PSOE.

AΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Εκατέρωθεν χτυπήματα, συλλήψεις για κατασκοπεία από το Ιράν

LIVE: Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Εκατέρωθεν χτυπήματα, συλλήψεις για κατασκοπεία από το Ιράν

Συνεχίζονται για ένατη μέρα οι εκατέρωθεν επιθέσεις που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας Ιράν και Ισραήλ. Από την ισραηλινή επίθεση στην πόλη Κομ, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φορντό, έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα 16 ετών. Οι (IDF) έβαλαν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων. Τις πρώτες πρωινές ώρες, ήχησαν σειρήνες συναγερμού για πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ, υποχρεώνοντας χιλιάδες κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια. Μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters έκαναν λόγο για εκρήξεις που ακούστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ.Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν αργότερα ότι αναχαιτίστηκαν με επιτυχία όλοι οι πύραυλοι και δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

BEST OF TOTHEMAONLINE