Η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Κύπρος και η Ελλάδα καταδίκασαν έντονα τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και έκριναν ότι τα πρόσφατα Μνημόνια Συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ότι οποιαδήποτε απόφαση για μετάβαση στρατευμάτων στη Λιβύη αποτελεί σοβαρή παραβίαση σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να «ενεργήσει υπεύθυνα».
Οι Υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν σήμερα στο Κάιρο, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων και συντονισμού τους «για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το φως των αυξανόμενων εντάσεων, οι οποίες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτή την περιοχή», αναφέρεται σε κοινό τους ανακοινωθέν στο οποίο προστίθεται ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών «σε συμβουλευτικό πλαίσιο».
Οι Υπουργοί, αναφέρεται στο ανακοινωθέν, τόνισαν τη στρατηγική φύση της σχέσης των κρατών αυτών «λόγω των γεωγραφικών, ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών, σε πλήρη συμφωνία και σεβασμό με το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών».
Αυτή η σχέση, προστίθεται, «αποτελεί μια ισχυρή βάση συνεργασίας σε πολλά πεδία».
Οι ΥΠΕΞ, επανέλαβαν «την αποφασιστικότητά τους να αναλάβουν επιπρόσθετες από κοινού προσπάθειες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο τις ένοπλες συγκρούσεις, την τρομοκρατία και την άτυπη μετανάστευση».
Περαιτέρω, «έκριναν ότι η υπογραφή των μνημονίων συναντίληψης το Νοέμβριο μεταξύ Τουρκίας και του Φαγιέζ Σάραζ, Προέδρου του Συμβουλίου Προεδρίας της Λιβύης, αποτελεί παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».
Οι Υπουργοί υπογράμμισαν «ότι αυτά τα μνημόνια έχουν υποσκάψει περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται και τα δύο άκυρα».
Επιπρόσθετα, σημειώνεται, «το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης, το οποίο επιχειρεί να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου Θάλασσας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει οποιεσδήποτε νομικές συνέπειες».
Περαιτέρω, επανέλαβαν «την αναγκαιότητα για πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στη Μεσόγειο».
Προς αυτό, οι Υπουργοί «καταδίκασαν έντονα τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου».
Οι Υπουργοί, σημειώνεται, «καλούν την Τουρκία να σταματήσει αμέσως όλες τις παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης».
Το ανακοινωθέν συνεχίζει αναφέροντας ότι οι ΥΠΕΞ «θεώρησαν ότι το μνημόνιο ασφαλείας και οποιαδήποτε απόφαση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη αποτελούν σοβαρή παραβίαση του ψηφίσματος του ΣΑ ΟΗΕ 2259 και άλλων ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και απειλή στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και κάλεσαν σε άμεση αποκλιμάκωση».
Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται, «οι τέσσερις Υπουργοί έχουν υπογραμμίσει τη βαθιά ανησυχία τους αναφορικά με τις πρόσφατες παραβιάσεις από την Τουρκία του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Αναμένουν από την Τουρκία να ενεργήσει υπεύθυνα και τονίζουν την αναγκαιότητα οι χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου να συνεργάζονται με καλή θέληση και εποικοδομητικά για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται.
Οι Υπουργοί, «επιβεβαίωσαν ότι μια συνολική πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της λιβυκής κρίσης και της ανάκτησης της σταθερότητας στη Λιβύη»
Επιπρόσθετα, «τόνισαν την πλήρη προσήλωσή τους να εργαστούν προς μια πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη».
Εξέφρασαν επίσης «την προθυμία τους να αποφευχθεί κλιμάκωση εκεί».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το ανακοινωθέν, οι Υπουργοί των τεσσάρων κρατών εξέφρασαν «την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Σαλαμέ, στις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και στην Διαδικασία του Βερολίνου».
Τόνισαν την αποφασιστικότητα των αντίστοιχων κρατών τους να ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία με στόχο την ευημερία των λαών τους.
Τόνισαν επίσης, προστίθεται, «την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αμοιβαίο συντονισμό των θέσεων τους και μέτρων που στοχεύουν στην επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας των κρατών τους και της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένου μέσω της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
Επιβεβαίωσαν «ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην περιφερειακή συνεργασία και στην περιεκτική οικονομική ανάπτυξη την οποία επιθυμούν όλα τα κράτη στην περιοχή, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».
Επιβεβαίωσαν επίσης ότι η επίτευξη της ανάπτυξης θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και ότι αυτός ο στόχος παρεμποδίζεται από τις υφιστάμενες κρίσεις οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν.
Τέλος, αναφέρεται, συμφώνησαν «να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους και να συναντηθούν ξανά στην Κρήτη σε ημερομηνία η οποία θα συμφωνηθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις