Θα πρέπει να βάλουμε την Κύπρο πάνω από τις όποιες διαφωνίες μας στο εσωτερικό, ανέφερε την Κυριακή 12/1 ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, επαναλαμβάνοντας την αφοσίωση της πλευράς μας στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Την ανάγκη για ενότητα στο εσωτερικό, επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών, σε επιμνημόσυνο λόγο του, στο μνημόσυνο του 18χρονου Πανίκου Δημητρίου, που στις 17 Ιανουαρίου 1975 παρασύρθηκε από βρετανικό τεθωρακισμένο, στις ΒΒ Ακρωτηρίου, κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης μαθητών, στο πλαίσιο μαζικών παγκύπριων κινητοποιήσεων, κατά της απόφασης των Βρετανών να επιτρέψουν τη μεταφορά αυτοπροσφυγοποιηθέντων Τουρκοκυπρίων, στην Τουρκία.
"Με πείσμα, υπομονή και επιμονή, δηλώνουμε απερίφραστα ότι με αυτά τα απαράδεκτα τετελεσμένα της εισβολής δεν συμβιβαζόμαστε", είπε και πρόσθεσε πως, παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, "δεν θα παραιτηθούμε από την προσπάθεια να επιτύχουμε μια λύση που θα επανενώσει πραγματικά τον τόπο μας".
Διαμήνυσε ότι "συνεχίζουμε με αφοσίωση και αποφασιστικότητα να αξιοποιούμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεση μας, στοχεύοντας σε μια λύση που θα είναι βιώσιμη, μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Η.Ε, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο".
Σταθερή και μοναδική επιδίωξη μας, συνέχισε, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, νοουμένου φυσικά ότι η Τουρκία θα σταματήσει να δυναμιτίζει το κλίμα και θα τερματίσει τις έκνομες ενέργειες της, εντός της χωρικής θάλασσας και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, καθώς και τους όποιους σχεδιασμούς για δημιουργία νέων τετελεσμένων.
Στόχος μας, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, είναι να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας, χωρίς πολέμους και χωρίς αλληλοσπαραγμό, ενώ υπογράμμισε πως, για να συνυπάρξουμε και να συνεργαστούμε με όλους τους νόμιμους κατοίκους αυτού του τόπου για ευημερία και προκοπή, θα πρέπει να βάλουμε την Κύπρο πάνω από τις όποιες διαφωνίες μας στο εσωτερικό.
"Χρειαζόμαστε, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό", τόνισε και διαμήνυσε ότι "παρά τις ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις, που είναι απόλυτα θεμιτές σε μια δημοκρατία, οφείλουμε να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο του διαλόγου".
Λέγοντας ότι "για μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επανένωση της πατρίδας μας", ο ΥΠΕΞ υπέδειξε πως, σε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας, η Κύπρος μπορεί να ενισχύσει το ρόλο της, ως ένας αξιόπιστος εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι υπέρ της ενότητας ήταν και το μήνυμα της διαδήλωσης στην οποία "με ενθουσιασμό και γενναιότητα έσπευσε να συμμετάσχει, μπροστάρης στις πρώτες γραμμές, ο Πανίκος Δημητρίου".
" Ένα μήνυμα κατά του διχασμού και της διχοτόμησης, κατά ενός απαρτχάιντ Ε/κ και Τ/κ. Για αυτήν την ιδέα βγήκε στους δρόμους να βροντοφωνάζει ο Πανίκος μαζί με τους συμμαθητές του, γι’ αυτήν την όμορφη ιδέα έχασε τη ζωή του, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία", κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις