Πολύ σύντομα θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές μελέτες, δήλωσε την Πέμπτη (16/01), η Υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε χαιρετισμό στο 12ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΟΙΥΚ) της ΣΕΚ.
Την ημερήσια διάταξή του Συνεδρίου αποτέλεσαν τα σημαντικά θέματα που απασχόλησαν τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα την τετραετία που πέρασε, όπως η διατήρηση των θέσεων εργασίας και ενίσχυση της απασχόλησης, η επαναφορά των μισθών και άλλων ωφελημάτων, που μειώθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, καθώς και σοβαρά προβλήματα που συνεχίζουν να απασχολούν τους εργαζόμενους όπως επίσης και η χάραξή της πολιτικής των διεκδικήσεων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, αποτέλεσαν.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου καθώς και πέραν των 250 συνέδρων, εκπροσώπων των διαφόρων κλάδων εργαζόμενων στον Ιδιωτικό Τομέα.
Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας χαιρέτησε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί θετικά στο αίτημα της ΣΕΚ μέσα από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν την φορολογική ελάφρυνση από το 1/6 στο 1/5 του φορολογητέου εισοδήματος, όπως επίσης και την υιοθέτηση της εισήγησης της ΣΕΚ για ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση, βάσει της πράσινης φορολογίας. Ο κ. Μάτσας διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως η ΣΕΚ είναι έτοιμη για έναρξη του διαλόγου για τον καθορισμό εθνικού κατώτατου μισθού, καθώς για το ότι θα συνεχίσει τη θετική της δράση για περαιτέρω ενίσχυση του ΓεΣΥ, το οποίο όλοι οφείλουν να στηρίξουν. Παράλληλα, κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν θετικά στην ψήφιση των νομοσχεδίων που βρίσκονται ενώπιον τους και αφορούν τα Ταμεία Προνοίας και την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων.
Στην ομιλία της στο Συνέδριο, η Υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στα επιτεύγματα της κυπριακής οικονομίας και στον ρόλο του ιδιωτικού τομέα σε αυτά. Όπως είπε παρά τα προβλήματα που υπέστη κατά την κρίση, ο ιδιωτικός τομέας σήμερα παρουσιάζει ανάκαμψη, γεγονός που επιτρέπει και την σταδιακή επαναφορά των ωφελημάτων τους, καθώς οι οικονομικές συνθήκες έχουν σαφώς βελτιωθεί.
Η Υπουργός αφού αναφέρθηκε στην συνεργασία της με τις συντεχνίες για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων του κλάδου, τόνισε πως συνέχιση της αγαστής συνεργασίας της Κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους είναι απαραίτητο συστατικό της επίτευξης προόδου και της ευημερίας των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Είπε πως βρίσκεται ήδη σε ισχύ η πρώτη, πολύ σημαντική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, με την οποία έχουν εισαχθεί και εφαρμόζονται έκτοτε αυστηρότατες ποινές και διοικητικά πρόστιμα ενώ ενισχύθηκαν σημαντικά οι εξουσίες των επιθεωρητών του Υπουργείου. Επιπλέον, με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει συσταθεί από τον Ιούνιο 2017 η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης, η οποία διενεργεί ετησίως πέραν των 6.000 στοχευμένων επιθεωρήσεων για την αδήλωτη εργασία αλλά και για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Όσον αφορά στον στόχο για θεσμοθέτηση Εθνικού Κατώτατου Μισθού, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως στόχος είναι να διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπή μισθό και να εξασφαλίσουμε συνθήκες ίσης μεταχείρισης μεταξύ των επιχειρήσεων. Για το εν λόγω θέμα, πρόσθεσε, έχουν ετοιμαστεί σχετικές μελέτες σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ενώ λαμβάνουμε και τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Σημείωσε πως πολύ σύντομα θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος και όταν θα υπάρξουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, δηλαδή ανεργία κάτω από 5%, θα είναι σε θέση να εφαρμοστεί ο θεσμός αυτός.
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως ο Οκτώβριος του 2019 ήταν ο 66ος συνεχής μήνας κατά τον οποίο η ανεργία μειώθηκε σε σχέση με πριν από 12 μήνες, ενώ τόσο το 2017 όσο και το 2018 η Κύπρος καταγράφει διαδοχικά τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ετήσια βάση, ευρισκόμενη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Επιπλέον, είπε, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν ότι η μείωση της ανεργίας οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς η απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 72.118 πρόσωπα μεταξύ 2015 και 2019, μια πολύ σημαντική αύξηση της απασχόλησης κατά 20,9%.
Η Υπουργός ανέφερε πως η ανεργία στην Κύπρο, πέραν του γεγονότος ότι παρουσιάζει σταθερή καθοδική πορεία, υποχώρησε κατά το 2019 στο 6.5%, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. «Η πολιτική μας για επιδότηση της εργασίας και της κατάρτισης συνεχίζεται και ένας από τους σημαντικούς στόχους της Κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας και η επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, με ανεργία κάτω από 5%», πρόσθεσε.
Μιλώντας για το συνταξιοδοτικό, είπε πως κύριος σκοπός της μελέτης που πραγματοποιείται για βελτίωση του όλου συστήματος είναι να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του πρώτου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος και ειδικότερα των σχεδίων κοινωνικής προστασίας για ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, με στόχο τη μεταρρύθμιση του εν λόγω συστήματος, ώστε με το νέο σχεδιασμό να επιτυγχάνονται με καλύτερο δυνατό τρόπο οι βασικοί στόχοι της πολιτικής συντάξεων.
Η κ. Αιμιλιανίδου είπε στη συνέχεια πως τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων αλλά και υλοποίηση πολιτικών, όπως η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το «Σχέδιο Επιδότησης Υπηρεσιών Φροντίδας» με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης ατόμων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες είναι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μέσα από την επιδότηση των διαπιστωμένων αναγκών τους για υπηρεσίες φροντίδας. Είπε πως με την εισαγωγή του ΓεΣΥ έχει υλοποιηθεί ένας κοινωνικός στόχος δεκαετιών και πλέον, όλοι οι πολίτες έχουν πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας τις οποίες χρειάζονται.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Εργοδοτουμένων, στο Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών για Συνταξιούχους με Χαμηλά Εισοδήματα, η παροχή πληρωμένης άδειας πατρότητας σε χιλιάδες νέους γονείς με παράλληλη προστασία της πατρότητας στην εργασία, την σταδιακή επαναφορά του Τιμητικού Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας, την παροχή της «Προίκας του Μωρού», η αύξηση κατά περίπου 30% σε όλες τις παροχές προς άτομα με αναπηρίες, και άλλα.
«Η Κυβέρνηση, παραμένει παρούσα, έτοιμη πάντοτε να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις παρουσιάζονται, με γνώμονα πάντοτε το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών, διασφαλίζοντας τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας και συνοχής», είπε.
Στη δική του ομιλία ο ΓΓ της ΣΕΚ, αρχικά διαβεβαίωσε πως η ΣΕΚ θα συνεχίσει τη θετική της δράση για περαιτέρω ενίσχυση του ΓΕΣΥ. «Με υπομονή, επιμονή και επίλυση των προβλημάτων στη γένεσή τους, είμαστε βέβαιοι ότι μέρα με την ημέρα θα γίνεται καλύτερο προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας», είπε, σημειώνοντας πως η προδιαγραφόμενη ένταξη στο ΓεΣΥ σημαντικού αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, «μας κάνει να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι για την επιτυχή ολοκλήρωση της εφαρμογής του».
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μάτσας είπε πως οι συνεχείς ρυθμοί ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, όπως επίσης και η συμβολή της επαναφοράς των μισθών στην αύξηση της κατανάλωσης και στη βελτίωση της οικονομίας, επιβεβαιώνουν την τεκμηρίωση για διεκδίκηση μισθολογικών αυξήσεων και παρεμφερών ωφελημάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ταμεία προνοίας και ευημερίας.
Ο κ. Μάτσας κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν άμεσα το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, καθώς αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη για ενίσχυση, εδραίωση και επέκταση του θεσμού των ταμείων προνοίας, ως δεύτερος πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πρόνοιες για καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, αποτροπή της διάλυσής τους και ανάδειξη του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στη διαχείρισή τους.
Σε σχέση με τον καθορισμό εθνικού κατώτατου μισθού, ο κ. Μάτσας διαβεβαίωσε την Υπουργό ότι η ΣΕΚ είναι θετική, καθώς ο κατώτατος μισθός ενισχύει την αξιοπρέπεια στην εργασία, μειώνει τις ανισότητες και περιορίζει το μισθολογικό χάσμα, βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο, αυξάνει την κατανάλωση ενισχύοντας την οικονομία, λειτουργεί υποστηρικτικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας, αίρει τον αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα σε εργαζόμενους και ανάμεσα σε επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν επιβαρύνει την απασχόληση, αλλά ούτε και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μάτσας σημείωσε πως η επιμονή και η συλλογική δράση, σε συνάρτηση με την αναγκαία τεκμηρίωση και τον παρεμβατικό ρόλο της ΣΕΚ, φέρνουν θετικά αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο.
Παρά τα όποια προβλήματα και αντιδράσεις προϋπήρξαν, όπως είπε, σχετικά με τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης, δημιουργείται σαφώς η δυναμική για ομόφωνη ψήφισή του από τη Βουλή, μετά και από τη συναίνεση που επήλθε από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων.
Είναι σαφές πως, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα θέσει τις προϋποθέσεις για καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας, θα στηρίξει και θα προστατεύσει τους εργαζόμενους αλλά και τις σωστές επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή θα αποτρέψει φαινόμενα και μορφές απασχόλησης που δημιουργούν επισφάλεια στην αγορά εργασίας.
Ο επανεκλεγείς στην θέση του ΓΓ της ΟΙΥΚ – ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ, επισήμανε πως μετά την εκφρασθείσα πρόθεση της βουλής για επαναφορά του δικαιώματος στην υπουργό Εργασίας να εκδίδει διάταγμα που θα καθορίζει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, θα πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, για ρύθμιση τόσο του θέματος του ωραρίου, όσο και των θεμάτων που αφορούν το προσωπικό.
Ο κ. Μιχαήλ, στη δική του ομιλία, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανακοίνωση της κ. Αιμιλιανίδου ότι σύντομα θα αρχίσει ο διάλογος για τον εθνικό κατώτατο μισθό. «Έχουμε θέσεις και προτάσεις σαν ομοσπονδία και αναμένουμε ότι μετά το σημερινό συνέδριο όπου θα επικυρωθούν αυτές, θα έχουμε την ευκαιρία να τις παραθέσουμε εκεί και όπου χρειάζεται», είπε.
Ο κ. Μιχαήλ ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου τη λειτουργία της Παγκύπριας Συντεχνίας Τραπεζικών Υπαλλήλων. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Συντεχνίας των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) να ενταχθούν στην οργανική μας δύναμη. Με την ένταξη στη ΣΕΚ, μαζί με τα υφιστάμενα μέλη, την Ελληνική Τράπεζα, την ΚΕΔΙΠΕΣ, την Αλταμίρα και τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, ως ΟΙΥ ΣΕΚ δηλώνουν δυναμικά παρόν στην εκπροσώπηση των εργαζομένων στον ευρύτερο τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις