Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας τρέλανε την Ελλάδα, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας την Ελλάδα για ρεβανσιστική στάση.
Υποστήριξε ότι με την επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα και τις πόζες τους έκαναν προσπάθεια μήπως και καταφέρουν κάτι επειδή η Ελλάδα δεν πάει στο Βερολίνο. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έχει καμιά αξία, ενώ για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως “αυτό το παιχνίδι το παίζει λάθος, τα βήματα που κάνει δεν είναι ορθά”.
Αναχωρώντας για το Βερολίνο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι στις επιθέσεις που έγιναν μέχρι τώρα από τον "πραξικοπηματία Χαφτάρ και τους υποστηρικτές του έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άμαχοι”, προσθέτοντας ότι λόγω των μαχών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σχεδόν 400 χιλιάδες Λίβυοι. Υποστήριξε ότι υπάρχει ένα σοβαρό κύμα μετανάστευσης και ότι το Νταές (Ισλαμικό Κράτος) και η Αλ Κάιντα άρχισαν να κερδίζουν και πάλι έδαφος στη Λιβύη. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι επιθέσεις έφτασαν σε σημείο να απειλούν τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα της Μεσογείου.
“Δυστυχώς μέχρι σήμερα η διεθνής κοινότητα δεν έδειξε την απαραίτητη αντίδραση απέναντι στις απερίσκεπτες επιθέσεις του Χαφτάρ. Για μεγάλο χρονικό διάστημα παραβλέπονται οι πράξεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ και των υποστηρικτών του οι οποίες παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διοργάνωση αυτής της Συνόδου μόλις σήμερα, εννέα μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις εναντίον της Τρίπολης και τέσσερις μήνες μετά τη διαδικασία που ξεκίνησε στο Βερολίνο, προκαλεί ασφαλώς σκέψεις”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η κρίση επέδειξε μια συνεπή και βασισμένη σε αρχές στάση, στηρίζοντας τις εργασίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. “Κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επιτυχία της διαδικασίας του Βερολίνου”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι αύξησαν τον διάλογο, τις διαβουλεύσεις και τη συνεργασία με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, παγιώνοντας τη συνεργασία τους με την υπογραφή των δύο μνημονίων συναντίληψης με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. “Η Τουρκία με τον αγώνα που συνεχίζει τόσο στο πεδίο δράσης όσο και στη διπλωματία έγινε το κλειδί ειρήνης στην Λιβύη”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η ηρεμία στη Λιβύη διασφαλίστηκε με την έκκληση για εκεχειρία που απηύθυναν από κοινού με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν στις 8 Ιανουαρίου.
Κληθείς να σχολιάσει ανταπόκριση του Ρώυτερς ότι έχει ετοιμαστεί εξασέλιδο κείμενο πριν την Σύνοδο του Βερολίνου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν έχει φτάσει στα χέρια τους τέτοιο κείμενο και πως αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα το γνώριζε. Σε ερώτηση ποιος θα είναι οδικός χάρτης της Τουρκίας σε περίπτωση που δεν βγει θετικό αποτέλεσμα από τη Σύνοδο του Βερολίνου, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε με μια τουρκική παροιμία: “Δεν φτιάχνεις βρακί στο παιδί που δεν γεννήθηκε ακόμη”. “Είναι λάθος να πούμε από τώρα ότι θα γίνει έτσι ή αλλιώς. Πρέπει να δούμε πρώτα τις εξελίξεις σε αυτή την συνάντηση και μετά τις εξελίξεις να δούμε το τελικό ανακοινωθέν και μετά το τελικό ανακοινωθέν θα κάνουμε τις αξιολογήσεις μας για το τί βήματα θα κάνουμε και πρώτα ο Αλλάχ μετά θα προβούμε σε ανακοινώσεις στη διεθνή κοινότητα”, ανέφερε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις