ΔΙΕΘΝΗ

Καταγγελίες Greenpeace για ορυκτά καύσιμα, διαδηλώσεις στο Νταβός

Καταγγελίες Greenpeace για ορυκτά καύσιμα, διαδηλώσεις στο Νταβός

 Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία που συμμετέχουν στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός εξακολουθούν να χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια δολάρια την ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, με κίνδυνο να προκαλέσουν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, κατήγγειλε σήμερα η Greenpeace.


Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο ξεκινά σήμερα, προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα του "κλαμπ των πλουσίων" που έχει δημιουργήσει, προσκαλώντας ακτιβιστές όπως η νεαρή Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, όμως πολλές εταιρείες του οικονομικού τομέα που συμμετέχουν στο Νταβός επενδύουν σε βιομηχανίες εξόρυξης, αν και τα ορυκτά καύσιμα -και κυρίως το πετρέλαιο και ο άνθρακας- είναι μεταξύ των βασικών πηγών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου, καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Σε έκθεσή της με τίτλο "Είναι ο οικονομικός τομέας, ηλίθιε", η Greenpeace παρουσιάζει τις επενδύσεις τους μετά την υπογραφή τον Δεκέμβριο του 2015 της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, δέκα τράπεζες που συμμετέχουν τακτικά στο Νταβός χρηματοδότησαν από το 2015 ως το 2018 τον τομέα των ορυκτών καυσίμων με ποσό 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Πρόκειται για τις JP Morgan Chase, Citi, Bank of America, RBC Royal Bank, Barclays, Mitsubishi UFG, TD Bank, Scotiabank, izuho et Morgan Stanley. Σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τρία από αυτά που συμμετέχουν στο Νταβός έχουν επενδύσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Shell, η Chevron και η Exxon και διάφορες τράπεζες που χρηματοδοτούν την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.

"Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία που είναι παρόντες στο Νταβός ευθύνονται για την κλιματική έκτακτη ανάγκη. Παρά τις προειδοποιήσεις, τροφοδοτούν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση υποστηρίζοντας τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων.

Οι χρηματιστές αυτές δεν είναι τίποτα άλλο από υποκριτές καθώς ισχυρίζονται ότι επιθυμούν να σώσουν τον πλανήτη την ώρα που τον σκοτώνουν για το βραχυπρόθεσμο κέρδος τους", κατήγγειλε η επικεφαλής της Greenpeace Τζένιφερ Μόργκαν.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Είχε απελαθεί από την Κύπρο και την βρήκαν να εργάζεται σε ξενοδοχείο - Παρουσίασε πλαστό έγγραφο

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top