Επίσκεψη στην Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 24/1 η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκεν.
Στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- στον «ουσιαστικό» ρόλο της Τουρκίας στην πρόσφατη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, ενόψει και της επίσκεψης της Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη.
Τόνισε ότι το συγκεκριμένο ταξίδι έχει περισσότερο οικονομικά ζητήματα στο επίκεντρο.
Σχετικά με την επιλογή του χρόνου της επίσκεψης της Καγκελαρίου στην Τουρκία απάντησε πως «(..) Γνωρίζετε ότι μόλις έγινε εδώ στο Βερολίνο η Διάσκεψη για τη Λιβύη, στην οποία και η Τουρκία διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο, καθώς διαθέτει μεγάλη επιρροή στην μία από τις δύο πλευρές της διένεξης», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα τα βρίσκονται στο τραπέζι και πρέπει να συζητηθούν – μεταξύ των οποίων και η κατάσταση στη Συρία.
Επιπλέον, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός της, η Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με το Γερμανο-τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο και Τούρκους επιχειρηματίες, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και ασφαλώς με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα εγκαινιάσει και τη νέα πανεπιστημιούπολη του Γερμανο-τουρκικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.
Σε ερώτηση εάν το θέμα του νέου εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen στη Σμύρνη θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι τα επενδυτικά σχέδια των γερμανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό γίνονται από τις ίδιες τις εταιρείες και όχι από την κυβέρνηση και παρέπεμψε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν την Παρασκευή οι δύο ηγέτες.
Εξάλλου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν να εξοπλίζουν τις αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη, ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι ένα από τα σημαντικά αποτελέσματα της συνάντησης του Βερολίνου ήταν ότι «με αυτή τη Διάσκεψη και αυτό το κοινό ανακοινωθέν, δεν σταματάει η δουλειά, αντιθέτως μόλις αρχίζει (..) η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «δεν περίμενε ποτέ ότι η πορεία προς μια πολιτική λύση στη Λιβύη - μέσω μιας κατάπαυσης του πυρός, μιας εκεχειρίας, ενός εμπάργκο όπλων - θα ήταν μια ευθεία και απρόσκοπτη πορεία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις