Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη σήμερα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά.
Κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον νόμιμο ελάχιστο μισθό, σε 17 κράτη-μέλη της ΕΕ περιλαμβανομένης της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (ETUC), επ` αφορμή της διαβούλευσης που ξεκίνησε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Φον Ντερ Λάιεν για δίκαιους κατώτατους μισθούς.
Η ΕΤUC σημειώνει ότι είκοσι δύο κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ένα νόμιμο εθνικό κατώτατο μισθό και η πλειοψηφία τους δεν τηρεί ούτε το κατώτατο όριο μισθών κινδύνου φτώχειας του 60% του μέσου μισθού. Σε 10 κράτη - μέλη, το νόμιμο ελάχιστο είναι 50% ή λιγότερο του εθνικού μεσαίου μισθού.
Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη σήμερα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο παρά την πλήρη απασχόληση. Η Ισπανία, η Τσεχία και η Εσθονία έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα υποχρεωτικών ελάχιστων μισθών σε σύγκριση με τις μέσες απολαβές, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Η αναπληρωτής γενική γραμματέας της ETUC Esther Lynch δήλωσε σχετικά ότι "το όλο θέμα του κατώτατου μισθού είναι να δημιουργηθεί μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ευπρέπεια και τη φτώχεια. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί σε όλη την ΕΕ καθορίζονται εν γνώσει των κρατών κάτω από το όριο της φτώχειας είναι σκανδαλώδες. Εάν κάποιος εργάζεται με πλήρες ωράριο, δεν πρέπει να αναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ θέρμανσης και φαγητού".
"Η Κομισιόν πρέπει να είναι σαφής σχετικά με το τι θεωρεί δίκαιο κατώτατο μισθό. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι κάτω από το όριο αναφοράς του 60% του εθνικού μεσαίου μισθού, που είναι το κατώφλι κινδύνου φτώχειας", ανέφερε.
"Υπάρχει ανάγκη να δοκιμαστεί αυτό το κατώτατο όριο για την επάρκεια έναντι των πραγματικών τιμών (και ενός καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών) που ορίζονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργοδότες σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε οι κατώτατοι μισθοί να γίνουν πραγματικά μισθοί διαβίωσης", τόνισε.
"Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί ο μισθός της φτώχειας", κατέληξε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις