ΔΙΕΘΝΗ

Μικτό μεταναστευτικό σύστημα προτείνεται στη βρετανική κυβέρνηση

Μικτό μεταναστευτικό σύστημα προτείνεται στη βρετανική κυβέρνηση

Αλλαγές στο βρετανικό μεταναστευτικό σύστημα που έχει περιγράψει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για τη μετά από το Brexit εποχή, προτείνει η ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Μετανάστευση (MAC).

 

Η σχετική μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, είχε ανατεθεί στην Επιτροπή από την αρμόδια Υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ. Η Υπουργός είχε παρουσιάσει το περίγραμμα ενός νέου μεταναστευτικού συστήματος για το 2021 και μετά, το οποίο βασίζεται στο αυστραλιανό μοντέλο της μοριοδότησης επίδοξων μεταναστών ανάλογα με τον βαθμό ειδίκευσής τους και ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους (μέλος της ΕΕ ή άλλως).

Η επιτροπή MAC συστήνει στην κυβέρνηση να διαφοροποιήσει το πλάνο της και να υιοθετήσει ένα μικτό μοντέλο, με τη μοριοδότηση να αφορά μόνο τους υψηλής ειδίκευσης ξένους υπηκόους, που θα ήθελαν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και αν δεν έχουν συγκεκριμένη πρόταση για θέση εργασίας.

Για τους χαμηλότερης ειδίκευσης και ανειδίκευτους εργαζόμενους, η Επιτροπή προτείνει να γίνονται δεκτοί στη χώρα, εφόσον έχουν προσφορά για εργασία με ελάχιστο μικτό ετήσιο μισθό 25.600 λιρών.

Το μέχρι στιγμής σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει ένα κατώτατο όριο απολαβών ύψους 30.000 λιρών τον χρόνο για υψηλής ειδίκευσης επαγγελματίες και επιστήμονες, ενώ για τους χαμηλής ειδίκευσης και ανειδίκευτους επίδοξους μετανάστες προβλέπονται άδειες εργασίας διάρκειας 12 μηνών και αυτές μόνο εφόσον έχουν εξασφαλισμένη θέση εργασίας σε τομείς της οικονομίας που κρίνεται ανά περιόδους ότι χρήζουν πρόσθετου έμψυχου δυναμικού (γεωργία, οικοδομικός τομέας κ.ά.).

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το μελλοντικό μεταναστευτικό σύστημα που οραματίζεται η κυβέρνηση Τζόνσον θα μείωνε τον αριθμό των μεταναστών με αποτέλεσμα μικρές αυξήσεις στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την παραγωγικότητα, καθώς και τον περιορισμό της πίεσης επί του συστήματος δημόσιας υγείας, των σχολείων και των δημοσίων οικονομικών εν γένει, αλλά θα μπορούσε να πλήξει τη συνολική οικονομική ανάπτυξη και τους τομείς της οικονομίας που βασίζονται σε χαμηλής ειδίκευσης εργάτες και θα ενέτεινε την πίεση στον τομέα της κοινωνικής περίθαλψης λόγω μειωμένου έμψυχου δυναμικού.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η χορήγηση μορίων ή βαθμών ανά επίδοξο μετανάστη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ακαδημαϊκή κατάρτιση του καθενός, την ηλικία του, πιθανές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρότερη εμπειρία σε τομείς της οικονομίας που αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από τις συστάσεις της MAC, αλλά οι μελέτες της συγκεκριμένης επιτροπής αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση του νέου μεταναστευτικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Άλαν Μάνινγκ δήλωσε: «Κανένα τέλειο (μεταναστευτικό) σύστημα δεν υπάρχει και υπάρχουν αναπόφευκτες, δύσκολες αντισταθμίσεις. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα αφορά τους χαμηλόμισθους τομείς και η κυβέρνηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη για τα σχέδιά της για τη μετανάστευση χαμηλής ειδίκευσης. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν λάθη προηγούμενων συστημάτων που βασίζονταν σε βαθμοδότηση μεταναστών».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top