ΔΙΕΘΝΗ

Eλπίδες για εμβόλιο - Καλλιεργήθηκε εργαστηριακή εκδοχή του κοροναϊού

Eλπίδες για εμβόλιο - Καλλιεργήθηκε εργαστηριακή εκδοχή του κοροναϊού

Ελπίδα για εμβόλιο όσον αφορά τον κοροναϊο που έχει πλήξει την Κίνα αλλά και άλλες χώρες με κρούσματα που εμφανιστηκαν στις περιοχές του.

 

Ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία ανακοίνωσε την Τετάρτη (29/1) ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κοροναϊού, η οποία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε εκτός Κίνας, σημειώνοντας ότι το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η δημιουργία εμβολίου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε εργαστήρια στον κόσμο.

"Αυτό είναι ένα βήμα, είναι ένα κομμάτι του παζλ με το οποίο συμβάλαμε", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου αυτού Μάικ Κάτον σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η εξέλιξη αυτή από μόνη της δεν θα αντιστρέψει την πορεία των γεγονότων στην μάχη κατά του νέου ιού.

Ο νέος κοροναϊός ξέσπασε στην πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019. Μολονότι η Κίνα έχει προχωρήσει έκτοτε στον αποκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους της επαρχίας Χουμπέι, στην οποία βρίσκεται η Ουχάν και η οποία έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ιταλία, ο νέος κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από δώδεκα χώρες από τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ.

Εργαστήριο στην Κίνα έχει ήδη επιτύχει την καλλιέργεια του ιού, αλλά έχει μοιραστεί μόνον την γονιδιακή αλληλουχία του, όχι το ίδιο το δείγμα, μετέδωσε το δίκτυο Australian Broadcasting Corp.

Η Ρέινα Μακεντάιρ, η οποία διαχειρίζεται το Ερευνητικό Πρόγραμμα Βιοασφάλειας του Ινστιτούτου Κέρμπι, δήλωσε ότι η καλλιέργεια και η ανταλλαγή του δείγματος του νέου κοροναϊού θα επισπεύσει τη δημιουργία πιθανών εμβολίων, καθώς θα καταστεί δυνατή η δοκιμή φαρμάκων σε ζώα.

"Περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλλιεργήσουν τον ιό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πληροφορία για να φτιάξουν φάρμακα, εμβόλια και να προσδιορίσουν καλύτερα την φύση του ιού και της μετάδοσης του", δήλωσε η Μακεντάιρ τηλεφωνικώς στο Reuters.

Το δείγμα αυτό, που καλλιέργησαν στην Αυστραλία, μπορεί εκτός από την συμβολή του στην δημιουργία εμβολίου να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία μιας εξέτασης αντισωμάτων, η οποία θα επιτρέψει τον εντοπισμό του ιού σε ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ντόχερτι.

"Το να έχουμε τον πραγματικό ιό σημαίνει ότι τώρα έχουμε την δυνατότητα να εκτιμήσουμε πραγματικά την εγκυρότητα και να επαληθεύσουμε όλες τις μεθόδους εξέτασης", σημείωσε παράλληλα ο Τζούλιαν Ντρους, επικεφαλής του εργαστηρίου ταυτοποίησης ιών του ινστιτούτου.

Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα αυξήθηκε χθες σε 132, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 5.974. Ο ιός εξαπλώνεται με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα και η περίοδος επώασης του υπολογίζεται σε έως και 14 ημέρες.

Το Ινστιτούτο Πίτερ Ντόχερτι αποτελεί κοινό εγχείρημα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Βασιλικού Νοσοκομείου της Μελβούρνης. Το Ινστιτούτο Κέρμπι συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Στη διάθεση των επιστημόνων βάση δεδομένων

Μια σημαντική επιστημονική βάση δεδομένων, την οποία διαχειρίζεται το πανεπιστήμιο της Κίνας Tsinghua, προχώρησε στην δωρεάν διάθεση του περιεχομένου της αρχής γενομένης από σήμερα προκειμένου να βοηθήσει τους ερευνητές να εργάζονται από το σπίτι τους έπειτα από την εμφάνιση του νέου κοροναϊού στην πόλη της κεντρικής Κίνας Ουχάν και την ραγδαία εξάπλωσή του ανά τον κόσμο.

Το Εθνικό Κινεζικό Σχέδιο Υποδομής της Γνώσης, όπως ονομάζεται η βάση δεδομένων, ανακοίνωσε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στους χρήστες σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ερευνητές να μοιράζονται πληροφορίες. "Σε εξαιρετικές συνθήκες δεσμευόμαστε ότι οι πηγές και οι υπηρεσίες θα είναι πάντα στη διάθεσή σας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σήμερα η λέξη κοροναϊός ήταν εκείνη με τις περισσότερες αναζητήσεις στη βάση δεδομένων, η οποία αριθμεί περισσότερους από 120 εκατομμύρια χρήστες που κατά τον περασμένο χρόνο κατέβασαν 2,3 δισεκατομμύρια επιστημονικές εκθέσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Συνεργασία Ρωσίας - Κίνας για εμβόλιο

Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού και το Πεκίνο έχει παραδώσει το γονιδίωμα του ιού στη Μόσχα, ανέφερε σήμερα το ρωσικό προξενείο στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας.

"Ρώσοι και Κινέζοι ειδικοί έχουν ξεκινήσει την παρασκευή ενός εμβολίου", αναφέρει στην ιστοσελίδα του το προξενείο. Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Ωστόσο η Μόσχα έχει ξεκινήσει να ελέγχει όλους τους Ρώσους τουρίστες που επιστρέφουν από την Κίνα ώστε να εντοπίσει πιθανά κρούσματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των καταναλωτών. Η υπηρεσία ξεκίνησε να διενεργεί τους ιατρικούς ελέγχους την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top