Οι 170 νεκροί στην Κίνα από τον νέο κορωνοϊό και η μετάδοση του σε 18 χώρες μέχρι στιγμής οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό.
Οπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει το δικαίωμα να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για την υγεία όταν υπάρχει φόβος ότι μία ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί παγκοσμίως. Στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού ο ΠΟΥ εξήγησε ότι προχώρησε σε αυτή την απόφαση υπό τον φόβο ότι ο ιός θα μεταδοθεί σε χώρες, όπου το σύστημα υγείας έχει σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε μία ενδεχόμενη επιδημία.
Η κήρυξη του παγκόσμιου συναγερμού σημαίνει στην πράξη ότι χρειάζεται διεθνής απάντηση και συνεργασία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η απόφαση του ΠΟΥ πιέζει τα 196 κράτη-μέλη του να συνεργαστούν και να συντονίσουν το προσωπικό, τα χρήματα και άλλους πόρους που διαθέτουν. Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΟΥ μπορεί να εκδίδει συστάσεις για τον έλεγχο στα σύνορα και τα διεθνή αεροδρόμια. Ο ΠΟΥ δεν είναι σε θέση να εκδώσει ταξιδιωτική απαγόρευση και συνήθως επιχειρεί να υπάρξει ομαλοποίηση στις διεθνείς μεταφορές και το εμπόριο προκειμένου να μην πληγούν οικονομικά οι χώρες, όπου ξέσπασε η επιδημία.
Επίσης η απόφαση πείθει συνήθως και τους κατοίκους όπου έχει ξεσπάσει η επιδημία να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και τις οδηγίες των ιατρικών υπηρεσιών.
Παράλληλα ο ΠΟΥ μπορεί να εκδίδει ιατρικές οδηγίες για πόλεις, περιοχές και χώρες όπου υπάρχει πρόβλημα και είναι σε θέση να αξιολογεί τα εθνικά μέτρα υγείας κάθε χώρας προκειμένου να διασφαλίσει ότι πληρούν τα διεθνή κριτήρια.
Επιπλέον για τέτοιου είδους έκτακτες ανάγκες ο ΠΟΥ διαθέτει ένα ταμείο προκειμένου να στηρίξει τις χώρες που πλήττονται. Μέχρι στιγμής έχει δώσει 1,8 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε συγκεκριμένες περιοχές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις