ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Δημητριάδης: Η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στο ΕΔΑΔ για Βαρώσια και Τύμπου

Α. Δημητριάδης: Η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στο ΕΔΑΔ για Βαρώσια και Τύμπου

Αντί να υποβάλει τις παρατηρήσεις της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τις δύο υποθέσεις που αφορούν ελληνοκυπριακές περιουσίες σε Βαρώσια και Τύμπου, η Τουρκία προχώρησε στις αρχές της εβδομάδας σε μονομερή δήλωση, με τον δικηγόρο των Ε/κ αιτητών, Αχιλλέα Δημητριάδη, να αποδίδει την κίνηση σε προσπάθεια της Άγκυρας να κερδίσει χρόνο.

Με τη μονομερή δήλωση η Τουρκία προσφέρει συνολικά 11.000 ευρώ στους αιτητές, πλέον έξοδα, ώστε να κλείσουν οι υποθέσεις στο ΕΔΑΔ και να επιστρέψουν στην ‘επιτροπή ακίνητης περιουσίας΄ στα κατεχόμενα. Οι αιτητές έχουν προθεσμία για να απαντήσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από σειρά παρατάσεων που ζήτησε και πήρε, η Τουρκία είχε περιθώριο μέχρι τις 27 Ιανουαρίου για να καταχωρήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις παρατηρήσεις της για την υπόθεση της «K.V. Mediterranean Tours Limited εναντίον Τουρκίας» που αφορά περιουσία στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, καθώς και για την υπόθεση «Θεοδώρα Παναγή και Ευδοξία Σιάρτου εναντίον Τουρκίας» στην Τύμπου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι ενημερώθηκε την Παρασκευή από το ΕΔΑΔ ότι η Τουρκία δήλωσε πως παραδέχεται ότι υπήρχε καθυστέρηση στην εξέταση των υποθέσεων από την ‘επιτροπή ακίνητης περιουσίας’, όπου οι αιτητές προσέφυγαν ζητώντας αποκατάσταση των περιουσιών τους και αποζημίωση για απώλεια χρήσης.

Παράλληλα, η Άγκυρα προσφέρει 6.000 ευρώ, πλέον έξοδα, για την υπόθεση της Αμμοχώστου και 5.000 ευρώ, πλέον έξοδα, για την υπόθεση της Τύμπου, ώστε να κλείσουν οι υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου στο Στρασβούργο.

«Αυτές οι ενέργειες περιστρέφονται γύρω από την προσπάθεια της Τουρκίας να καθυστερήσει και άλλο τη διαδικασία, με σκοπό να αποφύγει την εξέταση της ουσίας των υποθέσεων στο ΕΔΑΔ» λέει ο κ. Δημητριάδης, υπενθυμίζοντας ότι στην υπόθεση της Αμμοχώστου, το ΕΒΚΑΦ παρουσιάζεται ως εμπλεκόμενο μέρος.

Εκφράζει, παράλληλα, την εκτίμηση ότι η διαδικασία που ακολουθεί η Τουρκία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις δύο περιπτώσεις, διότι το παράπονο των αιτητών δεν αφορά μόνο την καθυστέρηση της διαδικασίας, αλλά και την αναποτελεσματικότητα αυτής σε σχέση με τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα.

Προσθέτει ότι «στην υπόθεση των Βαρωσίων εγείρονται τεράστια ερωτήματα για τον ρόλο του ΕΒΚΑΦ στη διαδικασία, πράγμα για το οποίο η μονομερής δήλωση της Τουρκίας είναι σιωπηρή».

«Τουλάχιστον για το θέμα της Αμμοχώστου, το Δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα του ΕΒΚΑΦ και τα δικαιώματα των αιτητών» λέει ο κ. Δημητριάδης. Όσον αφορά την υπόθεση της Τύμπου, λέει ότι εγείρονται θέματα για την αναποτελεσματικότητα της ‘επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας’ και ως εκ τούτου, θα πρέπει και αυτή η υπόθεση να εξεταστεί από το ΕΔΑΔ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, οι αιτητές έχουν προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να απαντήσουν στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας. Ακολούθως το Δικαστήριο θα αποφασίσει κατά πόσο θα κάνει δεκτή τη δήλωση της Τουρκίας, κλείνοντας τις υποθέσεις με την καταβολή αποζημιώσεων για την καθυστέρηση, ή όχι. Αν η δήλωση δεν γίνει αποδεκτή, τότε η Τουρκία θα πρέπει να δώσει στο ΕΔΑΔ συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που ηγέρθησαν τον Μάρτιο του 2019, στο κείμενο της κοινοποίησης των υποθέσεων, προσθέτει.

Ερωτηθείς για τους λόγους που προχωρά σε μονομερή δήλωση η Άγκυρα, ο κ. Δημητριάδης εκτιμά ότι «η Τουρκία θέλει να κερδίσει χρόνο, διότι έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ κακή για εκείνην κατάσταση, δεδομένων των δομικών προβλημάτων που υπάρχουν στην ‘επιτροπή’». Αναφέρεται συγκεκριμένα στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου και την εμπλοκή του ΕΒΚΑΦ, αλλά και γενικά στην αναποτελεσματικότητα της ‘επιτροπής’.

Προσπάθεια της Τουρκίας είναι να προχωρήσουν οι υποθέσεις στην ‘επιτροπή ακίνητης περιουσίας’ στα κατεχόμενα, με την πλευρά των Ε/κ αιτητών – ιδιαίτερα στην υπόθεση της Αμμοχώστου – να  προτιμά τη διαδικασία ενώπιον του ΕΔΑΔ, ώστε να αποφασίσει τελεσίδικα το Δικαστήριο για τα επιχειρήματα του ΕΒΚΑΦ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΒΚΑΦ υποστηρίζει ότι η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ανήκει σε βακουφικά ιδρύματα, από τα οποία αφαιρέθηκαν οι περιουσίες και δόθηκαν κατά την περίοδο της βρετανικής διοίκησης σε Ε/κ και στην Εκκλησία. Η δική μας άποψη είναι ότι οι περιουσίες ανήκουν στα άτομα, στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε βεβαιώσεις τουρκοκρατούμενων περιουσίων, λέει ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι οι διεκδικήσεις στα Βαρώσια αφορούν την επιστροφή των περιουσιών στους ιδιοκτήτες τους και την αποζημίωση για απώλεια ενοικίων από το 1974 μέχρι σήμερα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top