Το περιοδικό Σπίγκελ με τίτλο «Εμπιστευτική έκθεση για τη Λιβύη - Η ΕΕ προειδοποιεί για νέα προσφυγική κρίση» αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ προειδοποιεί για πιθανή ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη και για περαιτέρω σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων.
Πρόκειται για εμπιστευτική εξαμηνιαία έκθεση κατά τη διάρκεια της αποστολής «Σοφία», η οποία βρίσκεται στη διάθεση του γερμανικού περιοδικού.
Στην έκθεση συνιστάται η επιστροφή των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ευρωπαϊκών κρατών στην αποστολή -μεταξύ άλλων, επειδή η Ακτοφυλακή της Λιβύης σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης του εμφυλίου πολέμου στη χώρα «θα βρισκόταν γρήγορα στα όρια των δυνατοτήτων της. Μια γρήγορη ευρωπαϊκή αντίδραση θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση απαραίτητη».
Η έκθεση στάλθηκε στις 16 Ιανουαρίου από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφαλείας της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας συναντώνται αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της ΕΕ.
Έκτοτε, σημειώνει το Σπίγκελ, ο πόλεμος στη Λιβύη έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν και πάλι με βάρκες προς τη Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ευρώπη, προσθέτει.
Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εσωτερικών συζητούν επί του παρόντος για το εάν επιθυμούν να ενισχύσουν και πάλι την αποστολή «Σοφία» με πλοία.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ θα μπορούσε να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τους διακινητές και παράλληλα να σώσει τους πρόσφυγες.
Επιπλέον, η ΕΕ θα μπορούσε -τουλάχιστον θεωρητικά- να παρακολουθήσει την τήρηση του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, τα οποία αυτή τη στιγμή παραβιάζονται και πάλι.
Η ομόφωνη απόφαση είναι απαραίτητη για την επιστροφή των πλοίων.
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Ζεεχόφερ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Μπορέλ είναι υπέρ, η Αυστρία και η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που αντιτίθενται.
Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι το ζήτημα του ποιος θα υποδέχεται τους διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες. Η ΕΕ δεν έχει ακόμη καταφέρει να συμφωνήσει σε μια λύση.
Το μέλλον της αποστολής, η εντολή της οποίας λήγει στα τέλη Μαρτίου, θα συζητηθεί ξανά στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τρίτη.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις