«Δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή της διαδρομής όσον αφορά στην ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ», άνάφερε ο Σάββας Καδής κατά την υπογραφή του Μνημόνιο Συναντίληψης για την έναρξη της διαβούλευσης για ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ.
Το Μνημόνιο, συνυπέγραψαν την Δευτέρα 03/02, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) κ. Θωμάς Αντωνίου και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) δρ Σάββας Καδής.
Το Μνημόνιο αποτελεί το πλαίσιο, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια η διαβούλευση μεταξύ του ΟΑΥ και έκαστου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου που θα εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη στο ΓεΣΥ, ώστε να συμφωνηθούν οι επιμέρους πτυχές της συμφωνίας που θα διέπει τη συνεργασία των δύο πλευρών σε περιβάλλον ΓεΣΥ.
Κωνσταντίνος Ιωάννου: «Έτοιμοι για εργαστηριακές εξετάσεις από το απόγευμα» -VIDEO
Σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες τόσο στον ΟΑΥ όσο και στον ΠΑΣΙΝ και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο του Συνδέσμου για την εποικοδομητική στάση που επέδειξαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ξεκίνησε εντατικά η διαβούλευση για τη συνομολόγηση του Μνημονίου. «Γνωρίζοντας το τί έγινε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, θέλω να ευχαριστήσω για την όλη στάση τους που βοήθησε και τις δύο πλευρές στο να φτάσουμε σε αυτό το Μνημόνιο που όπως γνωρίζετε έχει τους όρους και τις παραμέτρους που θα καθορίσουν το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Με τη συμφωνία και την υπογραφή του Μνημονίου, πλέον ανοίγεται ο δρόμος για διαβούλευση από το κάθε νοσηλευτήριο και τον ΟΑΥ. Ήδη αρκετά νοσηλευτήρια έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και έγιναν κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις. Το σύντομο διάστημα που μένει τώρα μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2020, πρέπει να το εκμεταλλευτούν και ο ΟΑΥ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια διότι δεν απομένει πολύς καιρός, υπάρχει πάρα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει διότι είναι διαβούλευση με κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά. Γνωρίζοντας το πόσο σκληρά εργάζεται το προσωπικό του ΟΑΥ, είμαι σίγουρος ότι την 1η Ιουνίου θα είναι έτοιμη η πλειοψηφία των νοσηλευτηρίων να ενταχθεί στο ΓεΣΥ για να ξεκινήσει ομαλά και η 2η φάση υλοποίησης του ΓεΣΥ», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ ανέφερε πως «σήμερα βλέπουμε το αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς του ΟΑΥ και του Υπουργείου και καλής θέλησης με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και των δημόσιων και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και της υγεία εν γένει. Είναι απόδειξη ότι όταν θέτουμε τον ορθό λόγο, την καλή πίστη και το δημόσιο συμφέρον, πάντα βρίσκουμε λύση». Πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο αποτελεί πλαίσιο, το οποίο μπορεί να καθορίσει και να αναγνωρίσει τις διαφορετικότητες είτε είναι μεγάλο είτε μικρό νοσηλευτήριο. «Θα δουλέψουμε εντατικά και θα φέρουμε εις πέρας αυτό που μας ζητείται», διαβεβαίωσε ο κ. Αντωνίου.
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ είπε χαρακτηριστικά ότι η σημερινή μέρα «δεν ανήκει ούτε στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ούτε στον ΟΑΥ. Η σημερινή μέρα ανήκει στην κυπριακή κοινωνία. Έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά από σκληρή δουλειά έχουμε μια βάση για να μπορέσουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, όσα ελεύθερα επιλέξουν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, να μιλήσουν με τον ΟΑΥ για να επέλθει μια οριστική συμφωνία». Ανέφερε ακόμα ότι η δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα, θα βοηθήσει σημαντικά στις επιμέρους διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν. «Δεν είναι το τέλος», υπογράμμισε, «αλλά η αρχή της διαδρομής όσον αφορά στην ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Υπάρχει τρομερά πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Να ξέρετε ότι θα υπάρξουν πάρα πολλά θέματα, υπάρχουν πολλές ασάφειες, οι οποίες θα φανούν στη διαδρομή, και θέλω να ελπίζω -όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία μας- ότι με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, τα εμπόδια θα υπερπηδούνται όταν τα βρίσκουμε, με στόχο να είμαστε όσο το δυνατό πιο έτοιμοι την 1η Ιουνίου».
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση εάν τα δημόσια νοσηλευτήρια θα είναι έτοιμα μέχρι την 1η Ιουνίου να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις σε περιβάλλον ΓεΣΥ, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που θα κληθούν να διαδραματίσουν, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει, παρά την καθυστέρηση που υπήρξε αρχικά. «Θεωρώ ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει και θα είναι ανταγωνιστά την 1η Ιουνίου. Το ΔΣ του ΟΚΥπΥ λαμβάνει τα μέτρα του, έχει επιχειρησιακό πλάνο και ο στόχος είναι να είναι ανταγωνιστικά. Να τονίσω ότι αν πάρουμε τον τελευταίο χρόνο πέραν των 100,000 συμπατριωτών μας έχουν εξυπηρετηθεί από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Άρα επιτελείται έργο και σημαντικό έργο και ο στόχος είναι να βελτιωθεί το επίπεδο των υπηρεσιών ακόμα περισσότερο και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Αυτός όμως είναι και ο ρόλος του ΟΚΥπΥ και του Διοικητικού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Αντωνίου ότι ο ΟΑΥ είχε παράλληλα με τις διαβουλεύσεις με τον ΠΑΣΙΝ, αντίστοιχο διάλογο και με τον ΟΚΥπΥ. «Είναι ένα πλαίσιο που όπως είπαμε, ναι μεν καλύπτει τις ιδιαιτερότητες του κάθε νοσηλευτηρίου ιδιωτικού ξεχωριστά, αλλά ως πλαίσιο καλύπτει και τον ΟΚΥπΥ», διευκρίνισε.
Με τη σειρά του, ο δρ Καδής εξέφρασε την ανησυχία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, «διότι παρόλο που στο νέο περιβάλλον του ΓεΣΥ τα σημερινά δημόσια με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο Σύστημα θα είναι ανταγωνιστές με την καλή σημασία της λέξης, εκφράζουμε ανησυχία ότι αν δεν είναι έτοιμα την 1η Ιουνίου θα έχουμε μια μεγάλη μετατόπιση ασθενών αναπόφευκτη προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και αυτό θα προκαλέσει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του Κύπριου ασθενούς. Άρα είναι πολύ σημαντικό -και δεν το λέω ούτε ως μομφή ή υπονοούμενο- και ελπίζω ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία επιτελούν για δεκαετίες ένα πολύ σημαντικό έργο, θα είναι και αυτά έτοιμα να εξυπηρετήσουν τον Κύπριο ασθενή».
Παράλληλα, κληθείς να διασαφηνίσει ποια είναι τα ζητήματα που παραμένουν ακόμα ανοικτά και εάν αυτά αφορούν και στον Κατάλογο Ζ των αναλωσίμων, ο δρ Καδής ξεκαθάρισε ότι «ανοικτά θέματα πάντα θα υπάρχουν και κανένας ανθρώπινος νους δεν μπορεί να προβλέψει τα πάντα όταν έχουμε μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση στο τι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα». Σε σχέση με τον Κατάλογο Ζ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ σημείωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη ο διάλογος με τον ΟΑΥ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με καλή θέληση θα υπάρξουν λύσεις. «Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολύ. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά θέλω να σας πω ότι καθημερινά και με τη βοήθεια του κ. Υπουργού έχουν επιλυθεί και επιλύονται σημαντικά θέματα και προχωρούμε», είπε ο δρ Καδής.
Τέλος, σε ερώτηση αν το Μνημόνιο θα είναι σε ισχύ μόνο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για διάλογο με τον ΟΑΥ ή εάν θα παραμείνει σε ισχύ και για όσα εξ αυτών επιλέξουν να διαβουλευτούν αργότερα, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «αυτό το Μνημόνιο δεσμεύει τον ΟΑΥ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Αργότερα, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε σε κανέναν ότι θα υπάρχει ο Προϋπολογισμός ή θα είναι εκεί το πλαίσιο αυτό. Σίγουρα αυτό δεν σημαίνει ότι αν έρθει κάποιο νοσηλευτήριο σε δύο ή έξι ή οκτώ μήνες, δεν θα μπορεί να ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Δεν θα ενταχθεί με αυτό το Μνημόνιο. Εμείς ως Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεσμευόμαστε σε αυτό το Μνημόνιο μέχρι αυτή την ημερομηνία. Θα είναι άλλοι οι όροι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις