Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε την Πέμπτη 6/2 ποινή φυλάκισης 20 ετών στον Μιχάλη Χριστοφόρου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος ύστερα από δική του παραδοχή στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας του Γιώργου Μαυρομμάτη 76 ετών, του εμπρησμού, της διάρρηξης κατοικίας εν καιρώ νυκτός και της ληστείας, αδικήματα που διαπράχθηκαν στις 27 Ιανουαρίου 2019 στη Λάρνακα.
Διαβάζοντας την αποτελούμενη από 21 σελίδες απόφαση, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Νικόλαος Σάντης αναφέρθηκε στα γεγονότα της υπόθεσης και είπε ότι «ο κατηγορούμενος τις πρωινές ώρες της 27ης Ιανουαρίου 2019, στην Οδό Τέρρα Ομπρας στη Λάρνακα, με παράνομη πράξη επέφερε το θάνατο στον Γιώργο Μαυρομμάτη, ρίχνοντας τον από το κρεββάτι, ποδοπατώντας τον στο στήθος και κλωτσώντας τον επανειλημμένως στο σώμα».
Ανέφερε ακόμα ότι «ο κατηγορούμενος φόνευσε το θύμα, ένα ηλικιωμένο και ευάλωτο άτομο, που κοιμόταν αμέριμνο στην οικία του και που ξαφνικά στο μέσο της νύχτας είχε την ατυχία να αντικρίσει μπροστά του τον 22χρονο, ο οποίος επειδή το θύμα λειτούργησε ενστικτωδώς για να υπερασπίσει τον εαυτό του, ύστερα που αυτός τον ξεσκέπασε απότομα, τον κτύπησε στο κεφάλι μη γνωρίζοντας ότι αυτό θα θύμωνε τον κατηγορούμενο και θα τον οδηγούσε στο να τον σκοτώσει. Ο κατηγορούμενος άρπαξε τον ηλικιωμένο από το κρεβάτι, τον πέταξε στο πάτωμα και ξεκίνησε να τον κτυπά, να τον πατά μανιωδώς στο στήθος και στα πλευρά με κλωτσιές, με αποτέλεσμα το θύμα ανήμπορο να αμυνθεί να αποβιώσει από τα κτυπήματα».
Σύμφωνα με την απόφαση, «ο τρόπος με τον οποίο ο κατηγορούμενος σκότωσε τον Γιώργο Μαυρομμάτη ήταν όχι μόνο απαράδεκτος, και αδικαιολόγητος αλλά μανιασμένος, βάναυσος, κτηνώδης, αποτρόπαιος και απάνθρωπος. Στη συνέχεια και αφού πήρε από τις τσέπες του θύματος 50 ευρώ, ο κατηγορούμενος αποφάσισε να κάψει τον ηλικιωμένο για να εξαφανίσει τα ίχνη του, ξέροντας καλώς πως έπρεπε να λειτουργήσει για να μειώσει τις πιθανότητες εντοπισμού και σύλληψης του».
Ο κ. Σάντης ανέφερε ακόμα ότι ο κατηγορούμενος μετά που έβαλε φωτιά και αφού ανέμενε να επεκταθεί σε όλη την οικία, αναχώρησε και πηγαίνοντας προς την εκκλησία της Χρυσοπολίτισσας για να μεταβεί στο σπίτι του, «είδε μια υπερήλικη γυναίκα ηλικίας 96 ετών, να κινείται μόνη στο δρόμο και την ακολούθησε με σκοπό να βρει ευκαιρία να την κλέψει. Ο 22χρονος κρύφτηκε πίσω από ένα μηχάνημα και την κατάλληλη ώρα όρμησε και της δια της βίας άρπαξε τη τσάντα που κρατούσε με αποτέλεσμα να ρίξει το θύμα στο έδαφος και να της κλέψει το χρηματικό ποσό των 30 ευρώ».
Σύμφωνα με την απόφαση κατά την επιμέτρηση της ποινής το Δικαστήριο έλαβε υπόψη επτά υποθέσεις για αδικήματα που παραδέχθηκε ότι διέπραξε ο κατηγορούμενος και αφορούν διαρρήξεις κτιρίων, κλοπή, κλοπή αυτοκινήτου, αδικήματα για ναρκωτικά, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και κακόβουλη ζημιά.
Ο κ. Σάντης σημείωσε ότι στην επιβολή ποινής το Δικαστήριο έλαβε υπόψη «το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου, τις χαοτικές προσωπικές και οικογενειακές του περιστάσεις, το χαμηλό μορφωτικό του επίπεδο, τα οικονομικά του προβλήματα, την απώλεια αυτοελέγχου που επέδειξε κατά τις κρίσιμες στιγμές, το νεαρό της ηλικίας του, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει την άμεση ομολογία του στις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές, την απολογία και παραδοχή του ενώπιον του Κακουργιοδικείου».
Ακόμα λήφθηκε υπόψη η μαρτυρία ψυχιάτρου των Κεντρικών Φυλακών που τον παρακολουθούσε, σύμφωνα με την οποία ο νεαρός έχει μειωμένο δείκτη νοημοσύνης και είχε καταχωρηθεί ως ελαφριά νοητική ανεπάρκεια, η οποία πλησίαζε το φυσιολογικό, και ότι είχε και έχει την ικανότητα και δυνατότητα να αποφασίζει και επιλέγει αν θα προβεί ή όχι στην όποια παραπτωματική συμπεριφορά».
Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου αναφέρεται ακόμα ότι «το αδίκημα της ανθρωποκτονίας συνθέτει ένα ιδιαζόντως σοβαρό έγκλημα, όχι μόνο λόγω της ανώτατης προβλεπόμενης ποινής της δια βίου φυλάκισης αλλά και της φύσης της συμπεριφοράς που τούτο προσδιορίζει, αφού παραδεκτώς και στοιχειωδώς, η ανθρώπινη ζωή αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό και τυγχάνει πρωταρχικής προστασίας από ευνομούμενες κοινωνίες όπως η Κυπριακή Δημοκρατία».
Προστίθεται επίσης ότι η ανησυχητική συχνότητα διάπραξης του συγκεκριμένου αδικήματος, καθώς και άλλων αδικημάτων βίας κατά της ζωής και του προσώπου στη Κύπρο, με μεγάλο αριθμό παρόμοιων υποθέσεων να καταχωρούνται στα Δικαστήρια, «σε συνδυασμό με την απαξία που χαρακτηρίζει το κακούργημα της ανθρωποκτονίας, καλεί αναντιρρήτως στην επιβολή αποτρεπτικών ποινών».
Ο Πρόεδρος του Σώματος είπε ακόμα ότι η μόνη ενδεικνυόμενη ποινή για τον κατηγορούμενο είναι «αφεύκτως αυτή της φυλάκισης του στη κάθε μία από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν έχει ακόμα εκλείψει η πιθανότητα αναμόρφωσης του κατηγορουμένου και θα πρέπει να τύχει με κάθε αρμόδιο σεβασμό, του πρέποντος και προσεκτικού χειρισμού στις Κεντρικές Φυλακές».
Ο Κακουργιοδικείο επέβαλε στον 22χρονο ποινή φυλάκισης 20 ετών στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας, 8 ετών στην κατηγορία του εμπρησμού, 5 ετών στην κατηγορία της διάρρηξης εν καιρώ νυκτός, 5 έτη στην κατηγορία της ληστείας και 4 έτη στην κατηγορία της ληστείας. Οι ποινές συντρέχουν.
Όπως ανέφερε ο Νικόλαος Σάντης «εάν δεν ήταν για την παραδοχή του κατηγορουμένου, το νεαρό της ηλικίας του, την ελαφριά νοητική του ανεπάρκεια και όλοι οι μετριαστικοί παράγοντες που του αναγνωρίσαμε, η ποινή που θα του επιβάλλαμε θα ήταν αισθητών μεγαλύτερη».
Μετά την ανάγνωση της απόφασης υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την οικογένεια και τους συγγενείς του κατηγορούμενου.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις