Υπέρ ψήφισαν 20 Βουλευτές, 2 εναντίον και 15 τήρησαν αποχή.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Γιώργος Γεωργίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, ανέφερε ότι η αναπομπή γίνεται μερικώς αποδεκτή με βάση διαβούλευση η οποία έχει γίνει στα πλαίσια της επανεξέτασης της υπό συζήτησης νομοθεσίας.
Είναι η πεποίθησή μας, σημείωσε ο κ. Γεωργίου, ότι ανεξαρτήτως των θέσεων των συναδέλφων σήμερα στέλνουμε όλοι ένα ισχυρό μήνυμα ότι όλα τα κόμματα, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία είμαστε δίπλα από τις δυνάμεις ασφαλείας από την αστυνομία και ότι είμαστε απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, ενωμένη, όλη η πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας.
Η Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι στο διαμορφωμένο νομοσχέδιο μετά από την μερική αποδοχή της αναπομπής παραμένει ως εύλογη υποψία το μέτρο το οποίο θα πρέπει να ικανοποιήσει το Δικαστήριο για να εκδώσει διάταγμα. Έχει απαλειφθεί η πιθανότητα που χαλάρωνε το πλαίσιο πολύ και άρα θεωρούμε ότι γίνεται και πολύ αυστηρό το πλαίσιο, πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι ο όρος αναγκαιότητα απαλείφεται αλλά εξακολουθεί να εμπεριέχεται στο ίδιο το Σύνταγμα και το Σύνταγμα είναι ο υπέρτατος νόμος.
Έχουμε δώσει ένα δυνατό όπλο στις διωκτικές αρχές, την ίδια στιγμή έχουμε ισχυροποιήσει το πλαίσιο ελέγχου και είναι αμείλικτες οι ποινές σε οποιονδήποτε διανοηθεί να υπερβεί τα όρια του νόμου, ανέφερε.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, έκανε λόγο για μια σαφή επέμβαση στο δικαίωμα της ιδιωτικής επικοινωνίας και μίλησε για ένα αυξημένο καθήκον προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών.
«Χωρίς επίθετα, χωρίς χαρακτηρισμούς, χωρίς υπονοούμενα, οι ανησυχίες μας εξακολουθούν να υπάρχουν», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που για σκοπούς συμβιβασμού ή τουλάχιστον συγκερασμού απόψεων δεχθήκαμε να διαγραφεί ο όρος «σοβαρός λόγος» από το κείμενο. Διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μας να ξεδοντιάσουμε νόμους αλλά μάλλον να προστατέψουμε πρώτιστα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε δική του παρέμβαση ο Βουλευτής ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι κάτω από πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα έπρεπε να δούμε ένα πολύπλοκο ζήτημα με θεσμικές, πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Από την πρώτη στιγμή, ανέφερε, το μέλημά μας ήταν να εισάγουμε όσες περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες μπορούσαμε. Έχουμε ένα αποτέλεσμα μπροστά μας, πρόσθεσε, και εργαστήκαμε προς την κατεύθυνση του να βρεθούν λύσεις.
Διευκρίνισε την ίδια ώρα ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί ως θέμα αρχής να υπερψηφίσει την αναπομπή. Οι παρόντες Βουλευτές του κόμματος τήρησαν αποχή, όπως και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου.
Προειδοποίησε επίσης ότι «θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε όποιον διανοηθεί να υπερβεί τις γραμμές που ο νόμος και το Σύνταγμα καθορίζουν.
Σε δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, έκανε ειδική αναφορά την σημασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
strong>Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις