Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης εισηγήθηκε στους αποδήμους της παροικίας της Βικτώριας να εξηγούν στους Αυστραλούς ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής και πρωτίστως παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δήλωσε επίσης ότι οι τουρκικές προκλήσεις θα αντιμετωπισθούν όχι στο γήπεδο που θέλει να παίξει η Τουρκία, αλλά με ψυχραιμία και σύνεση στο πλαίσιο της συνεργασίας, της ειρήνης και της ευημερίας.
Μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση της κυπριακής κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως ένας από τους δύο στόχους της επίσκεψης του στην Αυστραλία είναι οι επαφές και επικοινωνία με τους αποδήμους καθώς, αποτελούν δύναμη πολλαπλασιασμού, επειδή αποτελούν άτυπους πρεσβευτές.
Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια τους να μεταβιβάσουν τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου στα παιδιά τους, σημειώνοντας ότι αυτά θα διατηρήσουν, με πολιτικούς όρους, τις καλύτερες σχέσεις της νέας τους χώρας της Αυστραλίας με την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η ευρεία αντιπροσωπεία Βουλευτών που τον συνοδεύει έχει στόχο να ακούσει τους αποδήμους.
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι και στην Κύπρο αγωνιζόμαστε και παρά το γεγονός ότι χάσαμε το 37% των εδαφών μας με την τουρκική εισβολή, καταφέραμε να οικοδομήσουμε μια οικονομία από τις καλύτερες στην Ευρώπη.
Είπε πως κατά καιρούς κάναμε λάθη με τελευταίο την κατάρρευση των τραπεζών και το πλήγμα στην οικονομία το 2013, επισημαίνοντας ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο με την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας να είναι από τις καλύτερες στην ΕΕ, και αυτό επειδή όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι φορείς της οικονομίας (συντεχνίες- εργοδότες) έδειξαν υπευθυνότητα, αλλά κυρίως λόγω της εργατικότητας των Κυπρίων.
Αναφορικά με το Κυπριακό και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ, είπε πως αυτές θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, όχι στο γήπεδο που θέλει να παίξει η Τουρκία, αλλά στο γήπεδο των πρωτοβουλιών και της συνεργασίας που αναπτύξαμε με τις περισσότερες χώρες της περιοχές.
Επανέλαβε ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συγκρούονται η αρπακτική πολιτική της Τουρκίας με παρεμβάσεις και εισβολές σε γειτονικές και πιο απομακρυσμένες χώρες, και η πολιτική των συνεργασιών, της ειρήνης, του διαλόγου και της συνεργασίας που προωθούν Ελλάδα και Κύπρος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν στη Βουλή τόσο για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους σώματος όσο και για το άνοιγμα της στην κοινωνία.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης Στέλιος Αγγελοδήμου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής και την Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία να μεταφέρουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στα μέλη του Κοινοβουλίου και «στους συμπατριώτες μας τους θερμούς μας χαιρετισμούς και την αμέριστη συμπαράσταση της κυπριακής και ελληνικής Ομογένειας στο συνεχόμενο αγώνα της Κύπρου».
Η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία Μάρθα Μαυρομάτη είπε πως η μισή καρδιά των ομογενών βρίσκεται στην Αυστραλία και η άλλη μισή βρίσκεται στην Κύπρο. Πρόσθεσε πως οι περισσότεροι έφυγαν με μία βαλίτσα στο χέρι και ήρθαν εδώ, εργάστηκαν σκληρά και έχουν τα παιδιά τους προοδεύουν σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής και δημόσιας ζωής.
Απαντώντας στις ερωτήσεις που υπέβαλαν οι παρευρισκόμενοι, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν πρέπει να αντιμετωπισθούν με συναίσθημα, αλλά με ψυχραιμία και σύνεση, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια μας είναι να καταφέρουμε να βρούμε ειρηνική λύση στο Κυπριακό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μείνουμε έρμαιο της βουλιμίας της Τουρκίας και ότι δεν θα προετοιμαζόμαστε και με άλλο τρόπο.
Περαιτέρω ανέφερε ότι στην ΑΟΖ γίνεται εισβολή στην Κύπρο και την Ελλάδα και πρέπει να βρεθούν εκείνοι οι τρόποι ώστε να καταλάβει η Τουρκία ότι αυτές οι ενέργειες είναι χαμένος κόπος για την Άγκυρα και ζήτησε από την παροικία να παραμερίζει τις όποιες διαφορές και στο εθνικό θέμα να είναι ενωμένη.
Η Τουρκία είναι μία μεγάλη και ισχυρή χώρα και χρησιμοποιεί τη δύναμη της για να δημιουργήσει συνθήκες περαιτέρω επεκτατισμού αν ήταν μια άλλη ειρηνόφιλη χώρα θα είμασταν ευτυχείς, δυστυχώς όμως βρισκόμαστε ενώπιον μιας επεκτατικής Τουρκίας, είπε αναφέροντας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα όσο κι αν φαίνεται μάταιος, δεν θα γίνουμε ματαιόδοξοι, δεν θα παρασυρθούμε, και θα επιμείνουμε ειρηνικά, ενισχύοντας ταυτόχρονα την άμυνα μας.
Η Ελλάδα σήμερα βιώνει πιο σκληρή πολιτική από την Τουρκία από ό,τι η Κύπρος, εφόσον εξαιρέσουμε την τουρκική εισβολή, ανέφερε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι με πρακτικές ενέργειες και συνεργασίες μπορούμε ανατρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον πολιτικό λόγο των Βουλευτών, είπε πως ο πολιτικός λόγος έχει βελτιωθεί και ειδικά στην παρούσα βουλευτική θητεία. Πρόσθεσε πως αν το ερώτημα αφορούσε το τελευταίο επεισόδιο στη Βουλή, είπε ότι τον λύπησε παρά πολύ και ιδιαίτερα αυτά που λέχθηκαν μετά την αποχώρηση από τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου.
Είπε επίσης πως η εικόνα που δόθηκε προς τα έξω δεν είναι η πραγματική και όταν επιστρέψει στην Κύπρο θα δώσει την πραγματική εικόνα, δίνοντας στη δημοσιότητα το σύνολο των πρακτικών.
Πρόσθεσε ότι σύντομα θα εισαχθούν νέοι κανονισμοί δεοντολογίας που θα καλύπτουν ακόμα τρόπους συμπεριφοράς με πολύ συντεταγμένο και συγκεκριμένο τρόπο.
Απαντώντας σε ερώτηση για την αναγκαιότητα ανέγερση νέου κτηρίου της Βουλής και για το κόστος, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι τη ανέγερση νέου κτηρίου δεν είναι θέμα ιδιοτροπίας των μελών της Βουλής ή του Προέδρου της, "αυτοί οι Βουλευτές και ιδιαίτερα αυτός ο Πρόεδρος δεν θα είναι εν ενεργεία" διότι αποφάσισε ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για να χαρεί αυτό το μέγαρο.
Συνεχίζοντας επεσήμανε πως η έκφραση κριτικής και άποψη θα πρέπει να εδράζεται αφού εξεταστεί αν το υφιστάμενο κτήριο είναι λειτουργικό, και ανέφερε ότι είναι αυτοί που κάνουν παρατηρήσεις ότι δεν υπάρχει πρόσβαση για ανάπηρους που ασκούν κριτική ότι θέλουμε μέγαρο.
Στη συνέχεια κάλεσε αυτούς που ασκούν κριτική να συγκρίνουν το κτήριο της Βουλής με οποιαδήποτε Βουλή χώρας του τρίτου κόσμου, για να διαπιστώσουν πως δεν υπάρχει χειρότερο κτήριο.
Απαντώντας σε αίτημα των αποδήμων για κίνητρα για τους επαναπατρισθέντες, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι Βουλευτές που απαρτίζουν την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, συμφώνησαν να εγγραφεί θέμα προς συζήτηση στην Βουλή.
Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι ήρθε η ώρα για ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων με την Αυστραλία καθώς η τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις