Στην αναγκαιότητα μιας εθνικής στρατηγικής, η οποία θα αντιμετωπίσει ολιστικά το σύνολο των προβλημάτων του προσφυγικού κόσμου, αναφέρθηκε τη Δευτέρα (10/02), ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Μιλούσε μετά από τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ).
Σε περίπου ένα μήνα αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ενώ πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να έχει ολοκληρωθεί η εθνική στρατηγική μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΠ, Χρίστος Χατζημανώλης, έθεσε το θέμα της απώλειας χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών, ζητώντας πολιτική αναγνώριση του θέματος και σταδιακή υλοποίηση μιας στρατηγικής, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κράτους.
Σε δηλώσεις αμέσως μετά, ο κ. Νουρής δήλωσε ότι η σύσκεψη καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας εθνικής στρατηγικής για το προσφυγικό, η οποία να αντιμετωπίσει ολιστικά το σύνολο των προβλημάτων, συνέχισε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, με την ολοκλήρωση της μελέτης, την οποία διεξάγει αυτή ο Φορέας και αφού αυτή τεθεί ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών, το αρμόδιο Υπουργείο έχει αναλάβει την υποχρέωση να υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, μαζί με την ΠΕΠ, θα αξιολογηθούν τα ευρήματα της μελέτης, ώστε να καταλήξουμε σε μια εθνική στρατηγική αντιμετώπισης του συνόλου των προβλημάτων, πρόσθεσε ο κ. Νουρής.
Είπε ακόμη ότι μέχρι σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία, στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί στα πολλά προβλήματα που ο προσφυγικός κόσμος αντιμετωπίζει, έχει εκπονήσει σωρεία σχεδίων. «Έχουμε προχωρήσει στην παραχώρηση πάρα πολλών ωφελημάτων και κινήτρων. Όλα αυτά λοιπόν θα πρέπει να συνυπολογιστούν, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε αυτό που ονόμασα προηγούμενα ‘εθνική στρατηγική αντιμετώπισης των προσφυγικών προβλημάτων’» ανέφερε ο Υπουργός.
Ερωτηθείς κατά πόσο η μελέτη αφορά στις περιουσίες των προσφύγων στα κατεχόμενα και στη βοήθεια που έχει πάρει κάθε πρόσφυγας, ο Υπουργός ανέφερε είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε ενώπιον μας ολοκληρωμένη τη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία και παραμέτρους που θα βοηθήσουν στην εξαγωγή των κατάλληλων συμπερασμάτων για τη χάραξη πολιτικής.
Βούληση της Κυβέρνησης είναι, αυτή η οποία εθνική στρατηγική, στην οποία θα καταλήξουμε, να είναι μια στρατηγική η οποία θα αντιμετωπίσει τον κάθε πρόσφυγα αξιοπρεπώς, συνέχισε ο κ. Νουρής. «Δεν θέλουμε ούτε να είναι ευτελής, ούτε ακριβώς να θίγει την αξιοπρέπεια αυτών των συνανθρώπων μας, οι οποίοι έχουν υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία 46 χρόνια» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της μελέτης, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι είναι σε πολύ καταληκτικό στάδιο, με την πληροφόρηση να λέει ότι θα είναι ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών στις επόμενες λίγες εβδομάδες.
Ο Χρίστος Χατζημανώλης ανέφερε από την πλευρά του ότι η ΠΕΠ είναι ευχαριστημένη με τα σχέδια στέγασης και με τα άλλα προγράμματα που διαχρονικά εφαρμόστηκαν υπέρ των προσφύγων. Συνέχισε, λέγοντας ότι κατά τη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της απώλειας χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών, με τον κ. Χατζημανώλη να λέει ότι «πρέπει το συντομότερο να βρεθεί ένας δρόμος προς την υλοποίησή του».
Είπε ότι οι περιουσίες των προσφύγων στα κατεχόμενα είναι μεγάλης αξίας, που υπολογίζεται σε €65 δις ενώ και η απώλεια χρήσης υπολογίζεται πάλι σε δισεκατομμύρια ευρώ.
«Εξηγήσαμε στον Πρόεδρο ότι δεν θέλουμε να ανατρέψουμε το κράτος, να μας δώσει δισεκατομμύρια. Εμείς θέλουμε μια πολιτική απόφαση που να λέει ότι ‘ναι, αναγνωρίζουμε αυτό το πράγμα, έχουν δίκαιο οι πρόσφυγες και αρχίζουμε να κάνουμε μελέτες για να δούμε πως μπορεί να υλοποιηθεί’» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζημανώλη, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών, έδειξαν μεγάλη κατανόηση και αναμένεται ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει διαμορφωθεί ένα σχέδιο».
Ερωτηθείς αν η ΠΕΠ εισηγείται να υπάρξει συμψηφισμός με τη βοήθεια που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο κάθε πρόσφυγας, ο κ. Χατζημανώλης είπε ότι στην εθνική στρατηγική πρέπει «να μπουν όλα μαζί». «Η εισήγηση της ΠΕΠ είναι κάθε πρόσφυγας, ετήσια, να παίρνει ένα επίδομα σαν απώλεια χρήσης της κατεχόμενης περιουσίας του» και εφόσον αυτό αναγνωριστεί, σταδιακά να υπάρξει υλοποίηση στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κράτους.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΕΠ, η μελέτη του Φορέα αναμένεται να τελειώσει σε ένα περίπου μήνα και σε αυτή περιλαμβάνεται τόσο η καταγραφή της κατεχόμενης περιουσίας, όσο και η βοήθεια που έλαβε κάθε πρόσφυγας ξεχωριστά.
Ο κ. Χατζημανώλης είπε εξάλλου ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη και σε μια ενημέρωση για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολα τα πράγματα και ότι αναμένονται ενδεχομένως κάποιες κινήσεις μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντώνα και υπηρεσιακών παραγόντων.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις