Συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη είχε ο Μαρίνος Σιζόπουλος και συζήτησαν αποψεις και ανησυχίες.
Τις απόψεις αλλά και τις ανησυχίες τις ΕΔΕΚ για το Κυπριακό, τα ενεργειακά, τις μεταρρυθμίσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας υπηρεσίας και το ΓεΣΥ κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σε συνάντηση που είχαν, στο Προεδρικό.
Σε δηλώσεις του μετά από την συνάντηση, ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συνάντηση και την πολύ εποικοδομητική συζήτηση η οποία όπως είπε επικεντρώθηκε κυρίως στο Κυπριακό και στην εσωτερική διακυβέρνηση.
Κυπριακό
Όσον αφορά τον Κυπριακό, πέραν από την ενημέρωση, ανέφερε, «κατέθεσα τις θέσεις και τις απόψεις της ΕΔΕΚ για το πως θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος της και κυρίως για να μην επιτευχθούν οι τουρκικοί στόχοι που όπως είναι πολύ καλά γνωστό (η Τουρκία) προσπαθεί αφενός μεν να παγοποιήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ, είτε να εντάξει ενδεχομένως το ενεργειακό ως βασικό θέμα συζήτησης του Κυπριακού και να το μετατρέψει από θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης σε θέμα ενεργειακής ρύθμισης, καθώς επίσης και το θέμα της δημιουργίας γκρίζων ζωνών με την εγκατάσταση των γεωτρυπάνων με βασικό, ουσιαστικά, στόχο τη δημιουργία συνθηκών επικυριαρχίας σε συγκεκριμένες περιοχές».
Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος, «κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις γι αυτά τα ζητήματα, για το πως κατά την άποψή μας, θα πρέπει η Κυβέρνηση να τα διαχειριστεί».
Όσον αφορά το Κυπριακό, συνέχισε, «θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή με την στάση και την συμπεριφορά κυρίως της Τουρκίας, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και δεν υπάρχει η προοπτική για να μπορέσει να γίνει μια ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών». Υπενθύμισε την θέση της ΕΔΕΚ ότι «μέσα από την λύση θα πρέπει να διασφαλίζονται πλήρως τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πολύ περισσότερο να μην δίνεται η δυνατότητα μέσα από την μορφή της λύσης στην Τουρκία να ελέγχει τη λειτουργία του συνόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση Τσαβούσογλου – Ακιντζί και αν αλλάζει κάτι για την ελληνοκυπριακή πλευρά απάντησε ότι «εξαρτάται από ποια οπτική γωνία το βλέπει ο κάθε ένας», προσθέτοντας ότι «εγώ θεωρώ ότι δεν αλλάζει, εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι οι όψεις του ιδίου νομίσματος».
Υπενθύμισε ότι παρόμοια γεγονότα είχαν συμβεί και στο παρελθόν και αναφέρθηκε στις διαφορές Ντεντκτάς – Ταλάτ και Έρογλου – Ακιντζί.
«Σήμερα παίζεται ένα άλλο διπλό παιγνίδι, από την μια πάλι ο κ. Ακιντζί που είναι ενδεχομένως πιο προοδευτικός και πιο διαθέσιμος για συνεννόηση και η σκληρή πτέρυγα που δεν ξέρω ποιος θα την εκφράσει». Έθεσε το ερώτημα αν έχει διαπιστωθεί από το 2002 που απομακρύνθηκε ο Ρ. Ντενκτάς από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων μέχρι σήμερα να έχει έστω και κατ’ ελάχιστον η πολιτική του κατοχικού καθεστώτος;
«Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι την πολιτική την ασκεί η Τουρκία, ανεξάρτητα με το ποιος είναι», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο «όσον λοιπόν η Τουρκία θα μπορεί να ασκεί αυτό τον έλεγχο ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις και αυταπάτες». Και είναι αυτό, ανέφερε, «που θα πρέπει πάσει θυσία να αποτρέψουμε, στην λύση του Κυπριακού να μην μπορεί η Τουρκία να έχει λόγο και ρόλο, άμεσο ή έμμεσο, τις οποίες λαμβάνει ή θα λαμβάνει το κυπριακό κράτος». Έδωσε το παράδειγμα της διαδικασίας για το χαλούμι.
Εσωτερική διακυβέρνηση
Σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση, ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα ζητήματα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και του ΓεΣΥ.
Σε σχέση με την μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «έχουμε εκφράσει τις σοβαρές διαφωνίες γύρω από την πολιτική πτυχή της μεταρρύθμισης, κυρίως για τον τρόπο που επιχειρείται να γίνει η συνένωση των δήμων, καθώς επίσης και για την μορφή του εκλογικού συστήματος το οποίο ενδέχεται να εφαρμοστεί που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
Την ίδια ώρα που επιχειρούμε να ενοποιηθούν οι δήμοι για να πετύχουμε μια ουσιαστικά ομοιόμορφη ανάπτυξη, να αυξήσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, να μειώσουμε το κόστος των υπηρεσιών αυτών προς όφελος του πολίτη αλλά κυρίως να βοηθήσουμε στην ομαλή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η συνένωση από την μια που επιχειρείται, με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και το εκλογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει, στην ουσία θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, θα ναρκοθετήσει αυτή την προσπάθεια με ανυπολόγιστους κινδύνους.
Για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε την θετική τοποθέτηση της ΕΔΕΚ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει έγκαιρα να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν ορισμένες από τις στρεβλώσεις τις οποίες αυτή την στιγμή έχουμε διαπιστώσει». Έδωσε το παράδειγμα ανώτερων θέσεων οι οποίες άλλοτε είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής και άλλοτε προαγωγής. Ανεξάρτητα με το ποιες είναι οι προθέσεις, είπε, ο καθένας εύκολα μπορεί να υποθέσει ότι «εάν θέλουμε να βολέψουμε κάποιον που βρίσκεται εντός υπηρεσίας να είναι προαγωγής, αν δεν έχουμε να βολέψουμε κάποιον και θέλουμε να φέρουμε κάποιον από έξω να είναι και πρώτου διορισμού και προαγωγής».
«Άρα, εδώ πρέπει να υπάρχει ομοιομορφία, πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία, πρέπει να υπάρχει διαφάνεια όσον αφορά την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, για να μπορέσει και η δημόσια υπηρεσία να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και κυρίως την παραγωγικότητα της που πολύ καλά γνωρίζουμε ότι υστερεί σημαντικά έναντι του μέσου όρου των υπόλοιπων χωρών μελών της ΕΕ», σημείωσε.
Για το ΓεΣΥ, αναφέρθηκε σε καινούρια δεδομένα που υπάρχουν. «Αναστέλλεται η λειτουργία συγκεκριμένων κλινικών στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα τεράστια προβλήματα στα Τμήματα των Πρώτων Βοηθειών, η διασπάθιση χρημάτων η οποία πια είναι απίστευτη και την ίδια στιγμή ο φορολογούμενος πολίτης».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ ο πολίτης πλέον φορολογείται διπλά, αφενός μέσα από τις εισφορές που προσφέρει για το ΓεΣΥ, την ίδια στιγμή τα τεράστια ελλείμματα τα οποία είναι εκατοντάδες εκατομμύρια όπως αποδείχθηκε από τους προϋπολογισμούς, καλύπτονται μέσα από το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας, που και πάλι αποτελείται από τις φορολογίες των πολιτών.
«Αντί να αναβαθμιστεί η προσφερόμενη περίθαλψη, στην ουσία έχει υποβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και την βιώνουν κυρίως οι ασθενείς», ανέφερε. Αλλά, πρόσθεσε, «ο μεγάλος ο φόβος και η ανησυχία μας είναι ότι αν αυτή η κατάσταση με τα δημόσια νοσηλευτήρια συνεχίσει, η τυχόν κατάρρευση τους, αντιλαμβάνεστε ότι θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, τόσο όσον αφορά τους ασθενείς και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, όσον αφορά και τα θέματα κυρίως της οικονομίας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Σιζόπουλος, «έχει καταγράψει αυτές τις ανησυχίες, έχει καταγράψει αυτές τις απόψεις και τις θέσεις». Διαβεβαίωσε την ίδια ώρα ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε θετικοί και εποικοδομητικοί χωρίς αυτό να μας στερεί το δικαίωμα να ασκούμε εποικοδομητική κριτική εκεί και όπου αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις